TBMM Genel Kurulu'nda su ürünleri ve balıkçılık sektörünün sorunlarının çözümü için araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, "Kanal İstanbul projesi, başlı başına kanal ihanet projesi gibi, denizlerimizi bilmeden Kanal İstanbul projesini uygulamaya kalkarsak, biz bir sefer daha sınıfta kalırız" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, bugün; siyasi parti gruplarının, su ürünleri ve balıkçılık sektörünün sorunları ile ilgili meclis araştırma önergelerinin birleştirilerek, gündeme alınması önerisi görüşüldü. Genel Kurul'da, araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi.
Genel Kurul'da konuşan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, aşırı avcılığın balıkçılığın sürdürülebilirliğini tehlikeye düşürdüğüne dikkat çekerek, "Avlanma kapasitesinin hızla artışı deniz ekosisteminin sağlıklı işleyişini tehdit etmekte, başta somon ve ton balığı olmak üzere birçok deniz balığının popülasyonunun azalmasına hızla neden olmaktadır. Ülkemizde de avcılığın artışında yükseliş olduğu doğrudur ancak belli zamanlarda avcılıkta yaşanan artışların ardından yaşanan kaynaklardaki azalma, bu artışı düşüşe yöneltmektedir. Bu artış ve düşüşler nedeniyle ülkemizde avcılık, balıkçılık dalgalı seyir izlemektedir. Balıkçılığı korumak ve devamlılığı sağlamak adına var olan yasal sınırlamaların ve denetlemelerin etkili, sürekli şekilde uygulandığını söyleyemeyiz. Buralarda eksiklerimiz vardır" diye konuştu.
Örs, balıkçılık sorunlarının giderilmesi için yapılması gerekenleri daha önce de açıkladıklarını anımsatarak, "Her türlü yasa dışı, kayıt dışı ve kural dışı faaliyetlerin önlenmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve uygulamaya konulmalıdır" dedi. Örs, "Gerçek, bilimsel ve köklü bir çözüm için konu tüm boyutları ile ele alınmalı. Çevreyi, denizleri, iç suları gözetmek, doğal dengeyi kötü etkilemeyecek biçim ve düzeyde avcılık yapmak, deniz ürünlerinin dondurma, depolama ve dağıtım süreçlerini sağlıklı ve sürdürebilir olarak yönetmek gerekmektedir. Tüm bu unsurlar birlikte ela alınmalı, devletin gözetim ve denetiminde planlamacı yaklaşımla gerçekleştirilmeli" dedi.
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise balıkçıların sorunları anlatıldığında herkesin endüstriyel balıkçılığın sorunlarını konuştuğunu açıklayarak, "Yani denize daha fazla nasıl saldırabiliriz, bir fetih ruhu ile, trol orduları ile, devasa teknelerle bir ufacık balığın bile denizin dibinden saklanamayacağı, onu görecek sonar aygıtları ile, bir fetih ruhu ile saldırıldığı koşullarda, denizlerin derdi de bitmez, balıkçılığın sorunları da bitmez" diye konuştu.
Turan, endüstriyel balıkçılık teknelerinin sorunun kaynağı olduğunu ifade ederek, yapılması gerekenin küçük ölçekli balıkçılığın korunması olduğunu söyledi.
"ANCAK BİR BAŞLANGIÇ OLUR"
CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz de Türkiye'de 26 milyon hektarlık alanda su ürünleri ile ilgilenildiğini kaydederek, "Meclis'in kapanmasına az kaldı, bu araştırma komisyonu kısa sürede toplanıp, sorunlar tespit edilip, çözüm önerileri ile önümüzdeki yasalar içinde 3 madde mi olur, 5 madde mi olur, bir an önce girmesi lazım. Ancak bu bir başlangıç olur. Önümüzdeki süreçte de bu başlangıçla beraber yeni kurulacak Meclis'te bu süreç devam eder" diye konuştu.
Barış Karadeniz; Türkiye'de balıkçılık faaliyetleri için belirlenen yasakların bölgesel olmaması nedeniyle balıkçıların kaçak avcılığa yöneldiğini aktardı. Karadeniz, İstanbul'da oluşan müsilajı hatırlatarak, "Deniz derlerdi ki eskiden, her şeyi yutar. Ama maalesef deniz her şeyi yutmuyor, kusmaya başladı. Balık stoklarımızın azalmasındaki en büyük etken budur. Endüstriyel ve evsel atıklar. Vatandaş fabrikasını kursun diye o denizden alınan suyun tekrar denize verilmesi, kimyasal ve biyolojik arınma sistemleri olmadan deşarj etmesi İstanbul'u bitirdi. İskenderun Körfezini bitirdi, Gürlük Körfezini sıkıntıya soktu. Körfezlerimiz elimizden gitmeye başladı. Sonra ne diyoruz, suçlu balıkçı. Hiç de öyle bir şey yok. Suçlu bizleriz" diye vurguladı.
"KANAL İHANET PROJESİ"
Karadeniz, Kanal İstanbul projesine ilişkin de "Kanal İstanbul projesi, başlı başına kanal ihanet projesi gibi, denizlerimizi bilmeden Kanal İstanbul projesini uygulamaya kalkarsak, biz bir sefer daha sınıfta kalırız" dedi.
Son Dakika › Güncel › TBMM'de, Balıkçılık Sektörünün Sorunlarının Çözümü İçin Araştırma Komisyonu Kurulmasına Karar Verildi. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?