TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Mehmet Tekelioğlu başkanlığında toplanarak, 1/882 esas numaralı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı görüştü.
Komisyona, üye milletvekillerinin yanı sıra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Çetin, Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı, Avrupa Birliği Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bürokratları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Komisyon Başkanı, AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu toplantıda açılış konuşmasına, görevlerinin düzenleme yapılacak yasayı AB mevzuatına uygunluk açısından ele almak ve çıkan sonucu muhalefet şerhleri ile birlikte ana komisyona rapor olarak bildirmek olduğunu bildirerek başladı.
Hayatın her alanında rekabete dayalı bir dünyada yaşadığımıza dikkat çeken Başkan Tekelioğlu, "Bilgi üretim ve paylaşımından kültüre, ekonomik gelişmelere, ticarete; hizmet sektöründen dev yatırımlara kadar her alanda bir rekabet var. Rekabet düzenini en verimli en adil şekilde düzenleyemezsek medeniyet yarışında tökezleyecek, geriye düşeceğiz. İçeride ve dışarıdaki gelişmeler, ortaya çıkan yeni araç, anlayış, tarz ve yöntemler bizim de rekabet ilke ve esaslarımızı güncellememizi kaçınılmaz kılmıştır. Bu yasa Türkiye'nin rekabet edebilir ülke olması, daha da önemlisi rekabet güç ve kabiliyetimizi artırmamız bakımından çok önemlidir. Mevzuatımızı AB müktesebatına uydurmak açısından da önemlidir. Bilindiği gibi Avrupa Birliği ile aramızdaki 'Ortaklık Hukuku'nun temel esprisi, yasa ve mevzuatlarımızı AB müktesebatına uyumlu hale getirmek üzerine kurulmuştur. Bu doğrultuda son on yılda, ileri, cesur adımlar attığımız zaten bilinmektedir. Bu konuda bütün bir Türkiye'de hem güçlü bir irade vardır, hem de yapılan düzenlemeler başta demokrasi ve ekonomimiz için hayati öneme sahiptir" dedi.
Rekabet Kurumu'nun Türkiye'nin en gözde idari ve mali özerkliği haiz kurumları arasında yer aldığını hatırlatan Tekelioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Arkadaşlarımız kurumu ilgilendiren işleyiş ve unsurların, hantal, olumsuz yanlarını gözden geçirerek düzenleme çalışması yapmışlar. Hayırlı sonuca elbirliği ile gideceğiz. Bu herkesi, hepimizi ilgilendiren bir meseledir. Bu Türkiye'nin bir meselesidir."
Tekelioğlu, ilgili Bakanlık temsilcisine rekabet faslının açılması ile ilgili durumun ne olduğunu da sordu. Verilen cevaba göre üzerinde siyasi blokaj olmayan üç fasıldan biri ve teknik olarak müzakereye açılmaya hazır bir fasıl.
Bakan Yardımcısı Fatih Çetin, Rekabet Kanunu ile ilgili değişiklik yapılması ihtiyacının Avrupa Birliği müktesebatına uyum ve kurumsal tecrübe neticesinde gereklilik doğmasından kaynaklandığını açıkladı. Kanun tasarısındaki değişiklikleri açıklayan Çetin, kaynakların etkin kullanımına yönelik olarak da değişikliğe ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı'nın kanun tasarısının teknik detayları hakkında geniş bir sunum yaptığı komisyon toplantısında Avrupa Birliği Bakanlığı Tek Pazar ve Rekabet Daire Başkanı Lale Çelik kanunun önceki haliyle de AB müktesebatına uyduğunu ancak AB içindeki değişiklik ile bu değişikliğe daha uygun hale getirildiğini açıkladı. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › TBMM AB Uyum Komisyonu, Rekabetin Korunmasını Masaya Yatırdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?