Dünyayı Kurtuluş'ta algılamaya başlayan ve orada büyüyen Hüseyin Irmak tarafından kaleme alınan ve " İstanbul'da Bir Kadim Semt, Yaşadığım Kurtuluş" ismiyle Aras Yayıncılık tarafından ilk baskısı Ekim 2003'de yapılan tanıklık kitabının ikinci baskısı Ocak 2010'da, üçüncü baskısı ise "Tatavla'dan Kurtuluş'a" ismiyle Haziran 2017'de yapıldı.
Kurtuluş'un Tatavla olduğu dönemlere yetişememiş olsa da ondan kalan mirasın içinde, semtin 1970'li yıllarını bir çocuğun gözüyle aktaran kitap, semte dair renkleri ve kaybolanları aktarmasıyla öne çıkıyor. Semtin eski adı olan Tatavla'nın son yıllarda daha da görünür hale gelmesi nedeniyle yeni baskıda isim değişikliğine giden kitap, içinde geniş bir Tatavla tarihçesi de barındırıyor. Kaybettiği çocukluk arkadaşlarının arkasından "Nerdesin Niko, Nerdesin Nahabet, Varujan, Nerdesin Yasef?" diye seslenen kitap, aslında bir çağrıyı içeren bu nidasıyla, dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış Kurtuluşlulara ulaşmayı da başarıyor.
Bu nedenle üçüncü baskının önsözüne "Yaşayan kitap" başlığı atan yazarın, ortak anılara sahip insanları bir araya getirebildiği, bu bölümde anlatılan buluşmalardan anlaşılıyor. Kitap sayesinde, çocukluk arkadaşlarının bazıları ile Atina'da 42 yıl sonra buluşan yazar, kitapla birlikte yaşadıklarını önsöz bölümünde anlatıyor.
Semt tarihine, yaşam mekanlarına, arkadaşlarına, komşularına, esnafına, seyyar satıcısına, iğnecisinden çöpçüsüne, sütçüsünden, manavına kadar Kurtuluş'un ortak hafızasında yer edinmiş çok sayıda simanın fotoğraflarına da yer veren kitap, toplam 66 adet görseli barındırıyor.
Kitabın yeni baskısı nedeniyle 3- 11 Haziran 2017 tarihleri arasında yapılan 9. Kadıköy Kitap Fuarı'nda, Aras Yayıncılık standında bir de imza günü düzenlendi. Gerek semt sakinlerinden gerek kitapta yer alan isimlerden çok sayıda arkadaşının ilgi gösterdiği imza günü, yine duygusal anlara ve yeni buluşmalara sahne oldu.
Bir diğer imza buluşmasının ise bu defa Kurtuluş- Pangaltı bölgesinde yapılmasının düşünüldüğü, yeni buluşmanın semte dair bir sergiyi de içereceği öğrenildi.
Hüseyin Irmak: Marmara İletişim mezunudur. Güneş ve Tercüman gazetelerinde yetişti. TGC Sosyal İşler Komisyon Başkanlığı'nın yanı sıra Marmara İletişim Mezunları Derneği'nin başkalığını yürütmekte. Yayınlanmış çok sayıda makalesi ve kitapları bulunan Irmak, halen Kağıthane Belediyesi Basın ve Tarih Danışmanlığı görevini sürdürmektedir.
Hüseyin Irmak'ın bazı Kitapları:
Dinler Arası Sevda Türküleri
Kağıthane Tarih Envanteri
Kağıthane'de Geçmiş ile Bugün
Osmanlı Belgelerinde Kağıthane
Sözlü Tarih Görüşmelerinde Kağıthane
Kağıthane Şarkıları
Kağıthane Cirit Oyunları (6 Fasikül)
Kağıthane Hıdırellez Roman Şenliği - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Tatavla'dan Kurtuluş'a Kitabı Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?