Tat Gıda Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, büyüme stratejilerini domates, süt ve süt ürünleri ile makarna iş kolları üzerinden ilerletme kararı aldıklarını belirterek, bu alanlarda inovasyon, teknoloji, yatırım ve marka yatırımıyla büyümeyi ve 2015 yılında 1 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.
Tat Gıda'nın SEK markasıyla piyasaya çıkardığı 35 ürünün tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Kesimer, 2014 yılının kendileri için son derece verimli ve stratejik hamleler yaptıkları bir yıl olduğunu belirterek, odaklanarak büyüme stratejisiyle adımlar attıklarını ve portföy değişikliği yaptıklarını söyledi.
Kesimer, domates, süt ve süt ürünleri ile makarna iş kollarını ana odak alanları olarak belirlediklerini dile getirerek, "Büyüme stratejilerimizi bu iş kollarımız üzerinden ilerletme kararı aldık. Bu alanlarda inovasyon, teknoloji, yatırım ve marka yatırımıyla büyümeyi ve 2015 yılında 1 milyar liralık ciroya ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Özellikle peynirde portföyü genişletmek için bir arayış içinde olduklarını ve bu çerçevede Moova'yı geçen yıl ağustos ayında 32,3 milyon liraya satın aldıklarını hatırlatan Kesimer, şöyle devam etti:
"Bu yatırımla 150 kişiye kalıcı istihdam sağlarken 350 ton süt işleme kapasiteli bir işletmeye sahip olduk. SEK'teki işletme sayısı böylece ikiye çıktı. Yeni peynir çeşitlerimizi hazırlamak için satın almadan bu yana geçen sürede yoğun çalışmalarımız oldu. Ürün portföyümüzü belirlerken bin tüketiciyle görüştük, onların lezzet algılarıyla ilgili araştırmalar yaptık ve tüketicinin en beğendiği lezzetlere ulaşmayı hedefledik. Peynir portföyümüzü ilk olarak 35 ürünle başlatıyoruz. Böylece pazarın yüzde 90'ına hitap etmiş olacağız."
-"Hedefimiz paketli peynir kategorisinde ilk 3 markadan biri olmak"
Kesimer, süt ürünlerinde başarının yolunun iyi sütten geçtiğine dikkati çekerek, en önemli amaçlarının iyi sütü ve iyi sütten yapılmış ürünleri tüketicilere sunmak olduğunu kaydetti. Yenilikçi ürünler için çalışmalara devam ettiklerini dile getiren Kesimer, şöyle devam etti:
"Bir peynir yapıldığı sütün kalitesi kadar iyidir. Süt kategorisindeki gücümüz ve uzmanlığımızla peynir kategorisinde de kısa zamanda önemli bir başarı yakalayacağımıza inanıyorum. Hedefimiz 15 büyük markanın yer aldığı paketli peynir kategorisinde ilk 3 markadan biri olmak. Teknoloji ve pazarlama yatırımı yapmaya devam edeceğimiz peynir kategorisinin de etkisiyle 2015 yılında SEK cirosunun 500 milyon lirayı geçmesini, bundan sonraki yıllarda da artarak devam etmesini hedefliyoruz. 2015 yılında markalarımıza 55 milyon lira civarında yatırım yapacağız. Bunun önemli bir kısmı da peynir kategorisine ve SEK markasına olacak. Kısa ve uzun vadeli planlarımız çerçevesinde şirketimizi büyütecek fırsatları, yeni satın almaları ve işbirliklerini değerlendirebileceğiz."
- "2014'te karlarda önemli azalmalar meydana geldi"
Ayşe Kesimer, 2014 yılındaki gıda enflasyonunun ciro ve satış hedeflerine etkisine yönelik soru üzerine, "Biz 2013'ten 2014'e geçerken yaklaşık yüzde 20 büyüme gösterdik. Bunun yarısı fiyattan, yarısı miktardan geldi. Biz miktar olarak da büyüdük ama esas büyüme fiyattan geldi. Süt ve buğday fiyatlarında artış oldu, domateste de geçen yıl zor bir yıl geçti. Domates fiyatları da oldukça yüksek seyretti. Hem bizim hem de tüm gıda sektöründe faaliyet gösteren sanayicilerin karlarında önemli azalmalar meydana geldi. Biz bunu verimlilikle aşmaya çalıştık" dedi.
Avrupa Birliği'ne (AB) ihracat onayı verilmesinden bu yana geçen yaklaşık 2 yıllık sürecin nasıl geliştiği sorusunu da Kesimer şöyle cevapladı:
"SEK, AB onaylı işletmelerden biriydi. Şu anda süt fiyatlarımız Avrupa'ya göre daha yüksek. Bu sütçülüğün ve süt hayvancılığının gelişimiyle de alakalı. Biz Rusya konusunda da SEK işletmemize izinlerimizi aldık, ancak peynir ihracatı yapabilmek için Moova işletmesinin de izin alması gerekiyor.
Fiyat politikaları nedeniyle kısa vadede Avrupa'ya süt satabilme ya da süt ürünü gönderebilme ihtimalimizin olduğunu şu an için görmüyorum. Çünkü orada öncelikle hayvancılıkta ilerleme kaydetmemiz gerekiyor. Avrupa'da çiftlik ölçekleri oldukça büyük bize göre. Bizde 50'den daha fazla süt hayvanına sahip olan işletme sayısı yüzde 5 bile değildir. Dolayısıyla daha çok ilerlemeye ihtiyacımız var oradaki süt fiyatlarında daha optimum seviyelere ulaşalım ve fiyat olarak da Avrupa'yla rekabet edebilir hale gelebilelim."
-"Peynirde kişi başı tüketim 17 kilo"
Türkiye'de kişi başı yıllık peynir tüketiminin ne kadar olduğu sorusuna ise Kesimer, "Peynirde kişi başı tüketim 17 kilo. Birçok gıda ürününde geriyiz diye üzülüyoruz ama peynirde iyiyiz. AB'nin 27 ülkesinde de ABD'de de bu civarda. Dünyayla ve Avrupa'yla aynı seviyedeyiz. 193 çeşit peynirimiz var. Paketli peynir, toplam peynir pazarının sadece 3'te biri" cevabını verdi.
Kesimer, süt fiyatlarında bir artış bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine, süt taban fiyatlarının Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlendiğini belirterek, "Yılın ilk yarısında beklemiyorum ama ikinci yarısında olabilir diye düşünüyorum" dedi.
Son Dakika › Güncel › Tat Gıda 2015'te 1 Milyar Liralık Ciro Hedefliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?