CEYLAN SAĞLAM
Tarım Orman-İş Sendikası ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, tarım alanında gezici ve geçici olarak çalışan işçilerin sorunlarına dikkat çekmek için Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesindeki bir soğan tarlasını ziyaret etti. Sendika Başkanı Şükrü Durmuş, "Yaklaşık iki aylık süre geride kalmasına rağmen burada gördüğünüz çocuklar hala tarlada. Yani eğitimden yoksun, dolayısıyla biz tekrar yetkilileri uyarmak adına bu tarlayı ziyaret ettik" dedi. Gök ise, "Bu çocukları iktidar görmüyor. Burada yaşayan aileleri iktidar görmüyor" diye konuştu.
Tarım, Orman, Hayvancılık ve Çevre Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orman-İş), tarım sektöründe gezici ve geçici olarak çalışan işçilerin sorunlarına dikkat çekmek ve okullar açılmasına rağmen okula gidemeyen çocukların durumunu anlatmak için bugün Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesindeki bir soğan tarlasını ziyaret etti.
Sendikanın ziyaretine CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve CHP Şereflikoçhisar İlçe Başkanlığı yöneticileri de eşlik etti.
Ziyarette, işçilerin derdini dinledikten sonra Levent Gök, çocuk tarım işçilerine sendika yöneticileri ile birlikte kırtasiye malzemesi dağıttı. Tarım Orman- İş Sendikası Genel Başkanı Şükrü Durmuş, şu açıklamayı yaptı:
"YAKLAŞIK İKİ AYLIK SÜRE GERİDE KALMASINA RAĞMEN BURADA GÖRDÜĞÜNÜZ ÇOCUKLAR HALA TARLADA. YANİ EĞİTİMDEN YOKSUN"
"Bugün Ankara Şereflikoçhisar'a bağlı tarladayız, soğan tarlasında. Soframızın olmazsa olmazı olan, soframıza gelene kadar serüvende rol oynayan soğan işçileri ile beraberiz.
Türkiye'de yaklaşık 3 milyon gezici ve geçici tarım işçisi var. Bunlar, Türkiye tarımının değişik alanlarında emek sarf eden emekçilerdir. Bugün burayı seçmemizin çok önemli nedeni var. Hepimiz biliyoruz, 12 Eylül'de okullar açıldı. Yani, eğitim dönemi başladı. Yaklaşık iki aylık süre geride kalmasına rağmen burada gördüğünüz çocuklar hala tarlada. Yani eğitimden yoksun, dolayısıyla biz tekrar yetkilileri uyarmak adına bu tarlayı ziyaret ettik ve bu çocukların sorununu ilgililere iletmek istedik.
Gezici ve geçici işçilerin ciddi sorunları var. Öncelikle insanlık dışı bir sömürü tuzağındalar. Bunu kabul etmek lazım. Yani, 'dayıbaşı' denilen sistem veya bir başka deyimle hükümetin aldatma yasası ile 'işlendirici' denilen bir sistemle toplanıyor bu insanlar, emeklerinin bir kısmı hiç emek sarfetmeyen insanların cebine giriyor. Bu bir boyutu…
"HİJYEN OLMAYAN KOŞULLARDA YANİ ÇADIRLARDA YAŞIYORLAR. 10 KİŞİ, 15 KİŞİ AYNI ÇADIRI PAYLAŞMAK DURUMUNDA"
Bir diğer yanı, o insanlar emekçi olmalarına rağmen sosyal güvenlik haklarından ve iş sağlığı güvenliğinden yoksundur. Burada, gördüğünüz yer belki en iyi koşullardan olan bir yer.
Eskişehir ile Ankara arasında yaklaşık 200 bin-250 bin emekçi çalışıyor, mevsiminde. Bu emekçiler nisan ayı gibi Hatay tarafına, daha sonra Karacabey ve en sonunda Ankara'ya geliyorlar. Buradan da kasımın ortaları gibi tekrar kendi memleketlerine Urfa'ya dönüyorlar.
Yani, buradaki temel sorun çocukların öncelikle okul eğitimlerine iki ay geç başlamaları, okullar kapanırken de iki ay önceden okullarından ayrılmaları çok önemli bir sorun. Yani dört aylık bir süre ile ne yazık ki bu çocuklar eğitimden yoksun.
Hijyen olmayan koşullarda yani çadırlarda yaşıyorlar. 10 kişi, 15 kişi aynı çadırı paylaşmak durumunda… Az önce konuşurken sorduk, 'üşüyor musunuz' diye maalesef oldukça üşüdüklerini söylediler. Koşullar çok ağır. Devlet yıllardır uyarmamıza rağmen bu konuda hükümet bir adım atmış değil. Politik çözüm önerilerimiz oldu. Birincisi, insanların sosyal güvenceye alınması ve işçi hareketinin İŞKUR eli ile yapılmasını istedik. Bu yapılmadı. Yine iş sağlığı güvenliği sağlığı koşulları sağlansın dedik. Yani temiz suya erişebilsinler, tuvalet ihtiyaçları temiz olsun dedik. Maalesef olmadı. İşçiler taşınırken kamyon sırtlarında taşındı, hep tanık olduk. Kazalarda yüzlerce emekçi yaşamını yitirdi. Dolayısıyla bizler bugün işçileri ve çocukları ziyaret ederek ilgilileri uyarıyoruz. Burada gördüğünüz yaşı çok küçük 5 yaşında 6 yaşında çocuklar gün ağrırken tarlaya çıkıyor, akşam karanlığına kadar buradalar. Burada yıllarca parlamentoda grubu bulunan siyasi partilere ulaştık. Dikkatlerini çekmeye çalıştık ama sadece yine sadece CHP zaman zaman bizlere eşlik etti."
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise şunları söyledi:
"BU ÇOCUKLARI İKTİDAR GÖRMÜYOR. BURADA YAŞAYAN AİLELERİ İKTİDAR GÖRMÜYOR"
"Bugün kanayan yaralardan birini Tarım-İş sendikamız kamuoyunun ve ülkeyi yönetenlerin dikkatini çekmek üzere çocukların çalıştığı tarlada buluşmak üzere bizi bir araya getirdi. Burada gördüğünüz çocuklar ülkemizin geleceği, her biri çok küçük yaşlardaki çocuklar. Onların akranların şu anda okuldalar, derse giriyorlar ve geleceğe hazırlanıyorlar ama bu çocuklarımız okulların açılmasından yaklaşık iki ay geçmesine karşın burada tarlalarda çalışıyorlar ve evlerine gittikleri zaman belki okula yine gidemeyecekler belki gidenler akranları ile aralarında fark çok açılacak. Ülkemizin geleceğini tehdit eden, yetişmiş insan potansiyelini tehdit eden bir durumla karşı karşıyayız. Bu çocukları, iktidar görmüyor. Burada yaşayan aileleri, iktidar görmüyor. Çok olumsuz koşullarda hijyen olmayan, elektrik olmayan, su olmayan ortamda aylarca kalarak yaşam mücadelesini veriyorlar ve ülkemizdeki yurttaşlara buğdayı soğanı pancarı ve başka ürünleri ulaştırmak için çaba gösteriyor. İşte biz bugün bu çocuklarımız ile beraber hükümeti yüksek sesle düşünmeye, gereğini yapamaya davet ediyoruz. Bu çocuklar sahipsiz değildir, onlar er ya da geç hak ettikleri gelir dağılımından payı mutlaka almalı, okullarını okumalıdır."
Son Dakika › Güncel › Tarım Orman-İş Sendikası ve CHP'li Levent Gök Şereflikoçhisar'da Tarım İşçilerini Ziyaret Etti. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?