Çanakkaleli emekli öğretmen Cemalettin Yıldız, 25 Nisan 1915'te Gelibolu Yarımadası'na çıkarma yapan Anzak askerlerini karşılayan ve 32 buçuk saat boyunca direnerek çıkarmayı engelleyen tabur komutanı Binbaşı Mahmut Sabri Bey'in tarih sayfalarından silindiğini söyledi.
Çanakkale'de yaşayan Cemalettin Yıldız (60), öğretmenlikten emekli olduktan sonra alan kılavuzluğu yapmaya başladı. Çanakkale Savaşları üzerine kitaplar da yazan Yıldız, son araştırmasını, hemşehrisi olan Çanakkale Savaşı kahramanlarından Ezineli Yahya Çavuş üzerinde yapmak istedi. Yıldız, Yahya Çavuş'un kahramanlıklarını incelerken komutanı Binbaşı Mahmut Sabri'nin adına ulaştı ancak Mahmut Sabri'nin savaştan sonra esrarengiz bir şekilde tarih sayfalarından kaybolduğunu fark etti.
Son 10 yılını Binbaşı Mahmut Sabri'nin izini sürerek geçiren Yıldız, herhangi bir netice kaydedemedi. Çanakkale Kara Savaşlarında, 25 Nisan 1915'de, Gelibolu Yarımadası'na çıkarma yapan Anzak askerlerini ilk karşılayan 9'uncu Tümen 26'ncı alay 3'üncü Tabur'un komutanı olan Binbaşı Mahmut Sabri, bin 100 kişilik taburuyla burada düşmana geçit vermemiş, 32 buçuk saat boyunca 12 bin kişilik düşman ordusunu durdurarak çıkarmayı engellemişti. 28 Nisan 1915'te Fransız taarruzu sırasında yaralanan Binbaşı Mahmut Sabri, Çanakkale Cephesi'nden ayrılmış, bir süre daha farklı taburlarda görev yaptıktan sonra emekli olmuştu.
Yaptığı başarılı görevlerde 'harp madalyası', 'gümüş liyakat madalyası', 'imtiyaz madalyası' ve Alman İmparatorluğunun 'ikinci dereceden demir salip nişanı' ile ödüllendirilen Binbaşı Mahmut Sabri'nin gösterdiği kahramanlığa rağmen tarihin derinliklerinde kaybolduğunu söyleyen Cemalettin Yıldız, mezarının bile bilinmediğini ifade etti. Hiçbir askeri kaynakta, Konyalı Binbaşı Mahmut Sabri Bey'i bulamadığını söyleyen Yıldız, "Burada rehberlik yaparken gezmeye gelen Konyalı vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Onlar da Konyalı bir kahraman hakkında bilgi duyunca seviniyorlar. Konya'da bulvarlara ismini vermek istiyorlar ancak bir kaynak bulamıyoruz. Benim araştırma sebebim, bu büyük Çanakkale kahramanının izini, bir yakınını, akrabasını bulmak ve onun mezarına, arkadaşlarının kanının aktığı Çanakkale toprağını götürüp serpmektir; gelecek nesillerimize de bunun bir hayal, bir masal kahramanı değil, gerçek olduğunu belgeleriyle sunmaktır. Bu yüzden 10 yıldır, Çanakkale'nin ilk kahramanı, Konyalı Binbaşı Mahmut Sabri Bey'in izini sürüyorum. Bugüne kadar bulamadım ama bulacağıma inanıyorum" dedi.
Çanakkale Savaşı'na katılan bütün komutanların biyografilerinin bulunduğunu ama Binbaşı Mahmut Sabri'nin biyografisinin olmadığını söyleyen Yıldız, "Ben Çanakkale'nin Ezine ilçesindenim. Bizim bir kahramanımız vardır. Ezineli Yahya Çavuş. Bir destan yazmıştır. Onun ayak izlerini buldum. İsmini kendi köyüne verilmesini sağladık. Benim hemşehrim Ezineli Yahya Çavuş'un adının geçtiği tek yer, savaşın ilk 2 gününün yer aldığı, Binbaşı Mahmut Sabri Bey'in yazdığı harp raporlardır. Sabri Bey, raporda, 'Ezineli Yahya Çavuş, emsallerinden üstün kahramanlık göstermiştir ancak onun kahramanlıkları ödüllendirilmemiş çünkü önü yöneten tabur komutanı da yaralanmıştır' diyor. Araştırdığımda bütün komutanlarımızın biyografilerine, memleketlerine ulaştım fakat Konyalı Binbaşı Mahmut Sabri Bey'in hiçbir askeri kaynakta izine ulaşamadım. Ailesine, yakınlarına ulaşamadım. Bunun ona yapılmış bir haksızlık olduğunu gördüm. Hemşehrileri Konyalılardan da bu açıdan destek bekliyorum. Yaptığım araştırmalarda, kaynaklarına ulaşamadım ama Binbaşı Mahmut Sabri Bey'in askeri kayıtlarının kapalı olduğunu öğrendim. Harp okulundaki kayıtlara ulaşmak istedik, bunların da kapalı olduğunu öğrendik. Cumhuriyet döneminde Konya'da vefat etmiş. Mutlaka yakınları, akrabaları var. Bir yerde mezarı var. Yakınlarını bulup mezarına ulaşarak iade-i itibarını yapmak istiyorum. Çanakkale toprağından mezarına dökmek istiyorum" diye konuştu. - ÇANAKKALE
Son Dakika › Güncel › Tarihin Kayıp Kahramanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?