Tarihi Sarnıçlar Günlük Yaşama Kazandırılıyor - Son Dakika
Güncel

Tarihi Sarnıçlar Günlük Yaşama Kazandırılıyor

Tarihi Sarnıçlar Günlük Yaşama Kazandırılıyor

Alanya'da bulunan 500 civarındaki tarihi sarnıcın yok olmasının önüne geçebilmek için restore edilerek kullanılabilir hale getirildi.

11.11.2013 12:47  Güncelleme: 12:45

MUSTAFA KURT - Alanya'da tarihi sarnıçların yok olmasının önüne geçilebilmesi için çalışma yürütülüyor.

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya Kalesi'nde aktif ve aktif olmayan 500 civarında sarnıç bulunduğunu söyledi.

Sarnıçlardan bazılarının yüzlerce yıl geçmesine rağmen hala sapasağlam durduğunu dile getiren Sipahioğlu, "Tophane ve Hisariçi mahallelerinde şebeke suyu ile doldurduğumuz bazı sarnıçlardan istifade edebiliyoruz. Necmettin ile Pazar sarnıçlarının tahsisini Hazine'den almak suretiyle restore edip turizme açacağız" dedi.

Özellikle Necmettin sarnıcının bölgedeki en büyük sarnıçlardan biri olduğunu ifade eden Sipahioğlu, burada sergi açılması gibi farklı etkinliklerin yapılabileceğine dikkati çekti.

Kale içindeki evlerde yaşayan vatandaşların içlerini su doldurarak bazı sarnıçları kendi imkanlarıyla işlevsel hale getirdiklerini belirten Sipahioğlu, sarnıçlarda sağlık konusunda bir sorun yaşanmadığını bildirdi.

Sipahioğlu, Alanya'da Helenistik ve Roma döneminden kalan sarnıçların, Selçuklular zamanında yapılanların da eklenmesiyle arttığını kaydetti.

Kaleiçindeki her evde en az bir sarnıç bulunuyor

Alanya Kalesi'ndeki tarihi evleri restore eden, aynı zamanda Kaleiçinde evi bulunan mimar Emine Cimrin Koçak ise sarnıçlarının eski dönemde kalede yaşanan su kıtlığı nedeniyle inşa edildiğini anlattı.

İnsanların günlük yaşamda gerekli olan su için yağmur suyundan faydalanmaya karar verdiklerini, bu nedenle sarnıç yaparak ihtiyaçlarını giderdiklerini aktaran Koçak, Kaleiçindeki her evde en az bir, bazı evlerde de iki sarnıç bulunduğunu söyledi.

Sarnıçların genellikle evin çatısından gelen yağmur sularıyla doldurulduğuna işaret eden Koçak, şöyle devam etti:

"Restore edilen yapıların bir parçası olan sarnıçları işler halde tutmaya çalışıyoruz. Kendi evimde de sarnıç sistemi çalışıyor. Sarnıçta biriken yağmur suyunu günlük işlerimizde kullanıyoruz. Şebeke suyu kesildiğinde bahçe başta olmak üzere, su gerektiren işlerde sarnıç suyunu kullanıyoruz."

50 civarında sarnıç kullanılıyor

Kaleiçindeki Tophane Mahallesi'nde 20 yıldır muhtarlık görevini yürüten Halit Erdoğan da eski dönemlerde Alanya Kalesi'nde yaşayanların su ihtiyacını sarnıçlardan sağladıklarını söyledi.

Kaledeki evlere şebeke suyunun 1950'li yıllarda bağlanmasıyla sarnıçların ikinci plana atıldığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kalede yaşayan yerleşik nüfus azalınca, sarnıçlar sahipsiz kaldı. Sadece sarnıçlar değil, birçok ev de harabeye döndü ve yıkıldı. Ama son zamanlarda kimi nostalji, kimi de 'ihtiyaç olabilir' düşüncesiyle sarnıçları restore etmeye başladı. Bugün 50 civarında sarnıç kullanılıyordur. Arzum, Alanya Kalesi'ndeki bütün sarnıçların restore edilerek turizme kazandırılması." - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tarihi Sarnıçlar Günlük Yaşama Kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement