Tarihi Kentler Birliği'nin 2008 yılı ikinci toplantısı Çorum'da başladı.
Çorum Valisi Mustafa Toprak ve Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda Belediye Başkanı, Belediye Meclis üyesi ve Tarihi Kentler Birliği'ne üye belediyelerin yetkilileri katılıyor.
Tarihi Kentler Birliği'nin, sayıları 228'e ulaşan üyelerinin kültürel mirasın korunması konusunda var olan yeteneklerini geliştirmelerini ve uygulama tecrübelerini arttırmayı amaçlayan Tarihi Kentler Birliği seminerlerinin 2008 yılındaki ilki İzmir Bergama'da yapılırken ikincisi ise 4,5,6 Nisan 2008 tarihlerinde Çorum'da gerçekleştiriliyor. Seminerde yapılan konuşmalarda Çorum'un sahip olduğu tarihsel ve kültürel zenginliklerine vurgu yapıldı.
Tarihi Kentler Birliği Semineri'nin açış konuşmasını yapan Tarihi Kentler Birliği Encümen Üyesi Muğla Belediye Başkanı Osman Gür, Anadolu medeniyetlerinin tarihsel kökenine bakıldığında bugün bu topraklar üzerinde yaşayanların aynı değerler etrafında yoğrulduğunun görüleceğini söyledi.
Günümüz çağında insanlar arasında ortaya çıkan farklılıklar ve ayrımların tarihsel derinliliğine inildiğinde ne kadar suni olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Muğla Belediye Başkanı Osman Gür Tarihi Kentler Birliği'nin bu noktadaki önemine vurgu yaptı.
Anadolu medeniyetlerinin gençlere öğretilmesi gerektiğini ve bunun için de Tarihi Kentler Birliği'ne önemli görevlerin düştüğünü kaydeden Gür, "Bunları gerçekleştiremediğimiz takdirde dünyaya Türkiye'nin değerlerini ifade etmekte zorlanırız" dedi.
TARİHİ GEÇMİŞİN BELLEĞİ MUTLAKA İYİ TUTULMALI Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Seminerleri'nin 7 bin yıllık medeniyet geçmişine sahip bulunan Çorum'da yapılıyor olmasının önemine dikkat çekti.
Anadolu'daki ilk medeniyet olan Hititlerin özellikle çağdaş hukuk anlamında oldukça ileri bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Sözen; "Bu topraklarda, aklı ve bilimi yeterince özümseyemezsek geçmişimizle olan ilişkimizi doğru kuramayız" dedi.
Tarihi Kentler Birliği toplantılarında ulus olmanın öneminin ele alındığını ifade eden Sözen, ulus olarak birlik ve beraberliği ortaya koyan tarihsel kökenlere sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. Yönetenle yönetilenlerin kanun önünde tamamen eşit olduğu Hitit Uygarlığı'nda böylesi gelişmiş bir hukuk düzeyinin bugün bile yaşanmadığına dikkati çeken Sözen, "Böylesi bir hukuk anlayışının bu topraklarda binlerce yıl öncesinden yeşermesi çok önemlidir. Geçmiş değerlere sahip çıkmak bir bellek ve bilinç işidir. Tarihi Kentler Birliği herkesi eşit mesafede tanımlar" dedi.
ÇORUM'DA TARİHİ MİRASI YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ Seminerde konuşan Çorum Valisi Mustafa Toprak, Çorum'da tarihi mirası yaşatmak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Çorum'un tarihsel ve kültürel zenginliğe sahip olan önemli bir il olduğunu kaydeden Vali Toprak, "Anadolu'da ilk merkezi devleti kurup 350 yıl egemenlik sürdüren Hititlerin başkenti Hattuşa, Alacahöyük ve Ortaköy Şappinova gibi ören yerleri akla ilk gelen tarihsel ve kültürel değerlerimizdir" dedi.
Türkiye'yi dünyada farklı ve ayrıcalıklı kılan en önemli özelliğinin başka hiçbir ülkede bulunmayan tarihsel, kültürel ve kentsel mirasın zenginliği olduğunu ifade eden Toprak, "Bu kültürel mirasın ve eski kent dokularının korunması hususunda yerel yönetimler arasındaki dayanışmanın kurumsallaşmasında önemli bir boşluğu dolduran Tarihi Kentler Birliği toplantısının Çorum'da yapılmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çorum, tarihsel ve kültürel zenginliğe sahip olan illerimizden birisidir. Anadolu'da ilk merkezi devleti kurup 350 yıl egemenlik sürdüren Hititlerin başkenti Hattuşa, Alacahöyük ve Ortaköy Şappinova gibi ören yerleri akla ilk gelen tarihsel ve kültürel değerlerimizdir" dedi.
UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan dokuz değerden biri olan Hattuşa'nın, Çorum'un kültürel ve tarihsel turizmdeki en önemli kaynağını oluşturduğunu anlatan Vali Mustafa Toprak, "Çorum'daki, bilimsel araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara göre, günümüzden 5 bin yıl önce bu topraklarda yaşayan, Anadolu'nun yerli halkı Hattilerin devamı olan Hititler, Mısır İmparatorluğu ile ilk uluslararası yazılı barış anlaşmasını imzalayarak gelecek kuşaklara barış mesajı vermişlerdir" diye konuştu.
ÇAĞDAŞ KENTLER OLUŞTURMANIN YOLU, KENTLER ARASI İŞBİRLİĞİDİR Toplantıda konuşan Çorum Belediye Başkanı Turan Atlamaz, çağdaş kentlerin meydana gelmesinde kentler arası işbirliğinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Atlamaz, günümüzde uygarlığın temel ölçütlerinden birisinin, ulusların kültürel değerlerini önemsemesi, bu değerlere sahip çıkması ve bunu evrensel değerlerle buluşturabilmesi olduğunu kaydederek; "Bu, aynı zamanda önemli bir gelişmişlik göstergesidir" dedi.
Bireylerin tüm gereksinimlerine yanıt vererek, toplumsal ve siyasal yaşama etkin katılımlarını sağlayan kentlerin, sağlıklı kuşakların yetişmesini olanaklı kılarak ülkelerin gelişimini hızlandırdığını belirten Atlamaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ülkesine ve kentine sahip çıkan sevgili hemşerilerimizin ve yerel yönetimlerimizin oluşturduğu, üyesi olmaktan onur duyduğumuz, Tarihi Kentler Birliği'ni bu amaca hizmetlerinden dolayı kutluyor, bu güzel tarihi birliğin bundan sonraki, Çorum'un isminin duyurulmasına yönelik tanıtım çalışmalarına da örnek olmasını diliyorum" Çorum'un, geçmişi ve geleceği kucaklayan çağdaş yapısı, tarihsel, turistik ve kültürel değerlerinin yanı sıra, başarılı kentleşme olgusu ile örnek bir kent olduğunu ifade eden Turan Atlamaz, "Bu özellikleriyle sahip çıkmamız gereken bir zenginliğimiz olan Çorum, diğer kentlerimize de yol gösterebilecek bir gelişme modeli oluşturmaktadır. Kendi ayakları üzerinde durabilen ve diğer illerimize örnek olarak gösterilen model bir şehridir. Tarihi Kentler Birliği'nin Çorum buluşması, bu amaç doğrultusunda önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Tarihi Kentler Birliği, etkinlikleriyle, zenginliklerimizin farkına varılmasına, bunların korunması konusunda toplumdaki duyarlılığın gelişmesine ve hemşerilerimizin bilinçlendirilmesine, doğru yönlendirilmesine büyük katkılarda bulunmaktadır" şeklinde konuştu Tarihi Kentler Birliği seminerinin açılışına Çorum Valisi Mustafa Toprak, AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, eski Bakan Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, İl Jandarma Komutanı Albay Ufuk Tuncer, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, Afyon, Aksaray, Amasya, Bitlis, Çankırı, Gaziantep, Muğla, Bilecik, Kayseri ve Ordu Belediye Başkanları ile Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, Tarihi Kentler Birliği üyesi illerin ve ilçelerin Belediye Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Tarihi Kentler Birliği Çorum Toplantısı'nın açılış programı, konuşmaların ardından devam eden yemekle sona erdi.
(ES-BÖ-CMH-Y)
Son Dakika › Güncel › Tarihi Kentler Birliği Çorum'da Toplandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?