Trabzon'da hamsi sürülerinin Doğu Karadeniz kıyılarına göre daha soğuk olan Rusya ve Gürcistan sahillerine yönelmesi ve fırtına dolayısıyla balıkçıların denize açılamaması üzerine hamsi fiyatları katlandı. Tezgahlarda bir hafta önce kilosu 5 liradan satılan hamsinin kilogram fiyatı 15 lirayı buldu. Trabzon'da tezgahlarda bir hafta önce kilosu 5 liradan yerini alan hamsinin kilogram fiyatı 15 liraya kadar yükseldi. Balıkçılar hamsi avının bu sezon dalgalı seyrettiğini, bundan sonraki dönemde de umutlarının pek olmadığını söyledi. Karadenizlinin kış aylarında temel besin maddesi olan hamsinin denizde pek olmaması ve fiyat pahlılığı vatandaşın belini büktü. Trabzon Balıkçı Haline gelen vatandaşlar hamsi fiyatından ve ince olmasından dert yandı. Fiyatlarda yaşanan artışın hamsi sürülerinin Doğu Karadeniz kıyılarına göre daha soğuk olan Rusya ve Gürcistan sahillerine yönelmesi ve fırtına dolayısıyla balıkçıların denize açılamamasından ötürü yaşandığı belirtildi. Bu sezon Doğu Karadeniz'de istedikleri düzeyde hamsi avlayamayan balıkçılar ise rotalarını Gürcistan'a doğru yöneltti. Türk tekneleri tarafından avlanacak Gürcü hamsisinin vatandaşın yüzünü güldürmesi bekleniyor.
HAMSİLER BİR ANDA KAYBOLDU
Trabzon balık halinde balıkçılık yapan Temel Özdemir, hamsinin bir hafta önce kilosunu 5 liraya sattıklarını, bugün itibariyle ise 15 liradan sattıklarını söyledi. Son bir aydır sezonun iyi gittiğini belirten Özdemir, Hamsi sezonu 1 aydır güzel gidiyordu. Son bir haftadan beri hamsi bir anda çok az yakalamaya başlandı, neredeyse kayboldu. Bir hafta önce 5 liraya satılan hamsi bugün 15 liraya çıktı. Kasası 50-60 lira iken şu an 200 liraya kadar çıktı. Hamsi hava şartlarından dolayı burada duramadı. Buradan Gürcistan'a, Abazya bölgesine gitti. Bizim tezgahımızda bulunan hamsi yerli hamsi, akşam Sürmene civarında tutuldu, ama çok ince. Fiyatlarda oldukça yüksek, 15 lira civarında satıyoruz. Hamsi az tutulunca fiyatlar da yüksek oluyor dedi.
BALIKTA SIKINTI VAR
Vatandaşın bu sezon hamsiden umutlu olduğunu ve hamsinin tarihinde ilk kez bu fiyatlara tırmandığını kaydeden esnaf Ceyhun Örseloğlu da Balıkta şuan sıkıntı var. Denizde fırtına var fırtınadan dolayı hamsi yok. Balıkçı Hali'ne de az geliyor. Bu gün ince hamsi geldi ve kilosunu da 15 liradan satıyoruz. Vatandaş temel tüketim gıdası hamsi ama vatandaş da hamsiden bu sene aradığını bulamadı. Hava şartları düzelince hamsinin bol olacağını ve ucuzlayacağını düşünüyorum. Vatandaş hamsiden umutluydu ama tarihinde ilk defa bu fiyatları gördü diye konuştu.
YETİŞTİRME ALABALIK SATIYORUZ
Pazarkapı mevkiinde 30 yıldır balıkçılık yapan Turgay Memiş de, hamsiyle birlikte diğer balık çeşitlerinde de azlık yaşandığına işaret Karadeniz gibi bir yerde şu anda balık bulamıyoruz. Yetiştirme alabalık satıyoruz. Normalde bu ayalarda balık bol olması lazım. Hamsi sezon başında iyi başladı ama sonradan bunu arkası kesildi. Diğer balıklarda şuanda yok istavrit mezgitte çıkmıyor Karadeniz felç olmuş durumda ifadelerini kullandı.
VATANDAŞ UMDUĞUNU BULAMADI
Denizer Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Recep Denizer ise hamsinin yüzde 90'ının Gürcistan tarafına yöneldiğine dikkat çekerek şunları söyledi
Karadeniz bir süredir fırtınalı. Bu yüzden hamsi yok. Daha önceki yıllara göre şuan yakalanan hamsi oldukça ince. Karadeniz'deki hamsilerin yüzde 90'ını şu an Gürcistan tarafına geçiş yapmış durumda. Teknelerimizde bunun hazırlığını yapıyor. Buradan Gürcistan giderek parsını verip hamsi avlayarak Türkiye'ye getireceğiz. İklim şartları ve teknelerin avlama kapasitelerinin artması ile birçok etkenle birlikte eskisine nazaran daha kısa sürelerde avlanma yapıyoruz. Bu yüzden balık az, balıkçı haline gelen hamsi de talepten dolayı kapış kapış gidiyor. Tezgahlarda boş balıkta yüksek fiyatlara rağmen kısa sürede satıldı. Bu yıl, evvelki yıllara oranla iri hamsi yok. Vatandaş bu zamana kadar ucuz ve güzel hamsi yiyemediyse bundan sonra doyasıya yemesi zor. Gürcistan'da inşallah hamsi bol olur ve herkes fazlasıyla yakalarda burada da vatandaş yer. Ama orda da devlete bir fiyat ödendiği için fiyatın çok fazla düşeceğini düşünmüyorum. Bu yıl Karadenizliler hem palamutta hem de hamside umduğunu bulamadı. Artık her geçen yıl bir önceki yılı aratan bir Karadeniz oldu.
BEKLENEN HAMSİ AVI OLMADI
Hamsi avı sezonunun erken başlayıp erken bitiğinden ötürü dert yanan ve buna bir anlam veremediklerini ifade eden Farozlu Balıkçı İsmail Usta da şöyle dedi
Biz hamsi avcısıyız geçimimizi bu yolla sağlıyoruz. Karadeniz'de hamsi avı erken başladı ve erken bitti. Bu sene beklenen hamsi avı olmadı. Hamsi Gürcistan geçti. Bizde gereken hazırlıklarımızı yaparak oraya gideceğiz. Daha önceki yıllarda böyle dalgalı sezon olmuştu. Biz de bu işe bir anlam veremedik. Balıkesir'den gelen tekneler bile buralarda avlandı. Hamsi sezonu çok kısa geçti. Sezonun neredeyse üçte birini geride bıraktık. Bundan sonra da beklentimiz pekiyi değil. İnşallah yanılırız, çünkü balıkçıların en büyük gelir kapısı hamsi. Çoğu balıkçı hamsi sayesinde geçimini sağlıyor. Sonuçta ucuz olan hamsiyi vatandaş da tercih ettiği için rahatlıkla tüketebiliyor. Diğer balıklar çok pahalı
VATANDAŞA OLUMSUZ YANSIYOR
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, bu sezon Karadeniz'de hamsi sezonunun verimsiz olduğunu söyledi. Karadeniz'de balık avının en önemli bölümünü hamsinin oluşturduğunu vurgulayan Mutlu, artan balık fiyatlarının vatandaşa olumsuz yansıdığını kaydetti. Hamsinin bol olması temennisinde de bulunan Mutlu, bu sayede hem balıkçı hem de vatandaşın kazanacağını da ekledi.
Trabzon Balık Hali'nde tezgahlarda kilo başına yer alan balık fiyatları ise şöyle Tirsi 20 lira, hamsi 15 lira, istavrit 15 lira, somon 15 lira, Mezgit ve Sargan 30 lira, Çupra ve levrek 25 lira.
Son Dakika › Güncel › Tarbzon Hamsi Rusya ve Gürcistan'a Kaçtı, Fiyatlar Uçtu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?