Kırklareli Üniversitesi'nde "Tanzimat'tan Cumhuriyete Kırkkilise" konferansı düzenlendi.
Fen Edebiyat Fakültesince kültür merkezinde düzenlenen konferansta konuşan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Faruk Doğan, Kırklareli'nin cumhuriyet tarihine kadar birçok işgale maruz kaldığını söyledi.
Kentin, Bizans, Fransa, Rusya ve Bulgaristan tarafından işgal altına alındığını anımsatan Doğan, her işgalde kent isminin değiştirildiğini belirtti.
En çok bilinen isimlerin Bizans döneminde Saranta Eklesies, Bulgarlar döneminde Lozangrad adının verildiğini ifade eden Doğan, Osmanlı döneminde ise Kırkkilise olarak anıldığını kaydetti.
Dönemin Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat Umay'ın önerisi ile Kırkkilise isminin Kırklareli olarak değiştirildiğini bildiren Doğan, şöyle devam etti:
"Osmanlı döneminde eski isimler Türkçeleştirilerek kullanılmış. 1924 yılında ülke çapında birçok şehir isimlerinin Türk kültürüne aykırı bulunması nedeniyle değiştirilmeye başlandı. Dönemin milletvekili Dr. Fuat Umay'ın verdiği öneri ile Kırkkilise şehri, Kırklareli olarak anılmaya başlamıştır. Kırklareli sepet olarak tabir edilen şeklinde kurulmuş şehirlerden biridir. İki tepe üzerine kurularak vadiye yayılmıştır. Tepelerden biri Yayla Mahallesi diğeri de Kocahıdır Mahallesi'dir. Daha sonra iki tepe arasındaki vadiye ise yayılarak büyümüştür."
Doğan, Kırklareli'nin nüfusunun düşman işgallerine rağmen büyük oranda korunduğunu sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Tanzimat'tan Cumhuriyete Kırkkilise' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?