Haliç Dayanışması'nın "Haliçport" projesiyle ilgili düzenlediği toplantıda konuşan Gemi Mühendisleri Odası Eski Başkanı Tansel Timur 'Bu proje Okmeydanı'nı denize bağlama projesi" dedi. Haliç Dayanışması üyesi Yrd. Doç. Dr. Gül Köksal ise 'Burası canlı bir üretim alanı. Yerinde 6 asırlık üretimi ve potansiyeli paylaşmak, gelecek nesillere taşımak, istihdam olanağı yaratmak gibi olanakları var" diye konuştu.
Haliç Dayanışması, kamuoyunda Haliçport olarak bilinen 'Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi' ile ilgili olarak TMMOB Makine Mühendisleri odasında basın toplantısı düzenledi. Hazırlanan basın açıklamasını okuyan aktivist Deniz Özgür, Haliçport projesinin, 6 asırlık geçmişi olan Tersane-i Amire'yi (Haliç Tersaneleri) parçalayacak, bütünlüğünü ve kimliğini yok edecek bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Deniz Özgür, projenin, bitişiğindeki Okmeydanı, Kasımpaşa, Galata üzerinde de büyük çaplı rantsal dönüşümün önünü açacağını belirterek, 'Haliç Tersaneleri ülkemizin en yüksek teknolojilerin kullanımını gerektiren 'yolcu gemisi' üretiminde uzmanlığını sayısız yolcu gemisi tasarım ve üretimi ile kanıtlamış ve bunu gerçekleştirme kabiliyetine hala sahip olan tek üretim birimidir" dedi.
HALİÇ TERSANESİNİN 'ARSA' OLARAK NİTELENDİRİLMESİ İSTANBUL'A HAKSIZLIKTIR
Haliç tersanelerinin Türkiye sanayi için çok önemli bir ekonomik kaynak olduğunu vurgulayan Özgür, 'Halen İstanbul şehir hatları vapurlarının üretim, bakım ve onarımları Haliç Tersanelerinde yapılmaktadır. İstanbul'da kullanım oranı sadece yüzde 3 olan deniz ulaşımını arttırmanın yolu tersanelerin kullanılmasından geçmektedir" diye konuştu.
Özgür, 'Bu kurumun dağıtılması, üzerinde yüzyıllar boyu geliştirdiği alanın sahip olduğu tarihi, arkeolojik, kültürel, peyzaj ve estetik değerler unutularak, turistik ve ticari faaliyetlerin yapılacağı bir 'arsa' olarak nitelendirilmesi, İstanbul'a, kültürel değerlere, sanayi mirasına büyük haksızlıktır. Haliç tersaneleri bir bütün olarak ele alınmalı ve barındırdığı değerlere saygılı bir yaklaşımla değerlendirilmelidir" dedi.
Haliç Dayanışması üyesi Yrd. Doç. Dr. Gül Köksal ise 'Burası canlı bir üretim alanı. Yerinde 6 asırlık üretimi ve potansiyeli paylaşmak, gelecek nesillere taşımak, istihdam olanağı yaratmak gibi olanakları var. Bu potansiyel halen burada var. Bu potansiyeli geliştirmek ve çağdaş teknolojilerle bunu ilerletmek olası" dedi.
TERSANEYİ KONYA'YA MI TAŞIYACAKSINIZ Haliç'te yapılacak liman projesinin bir kısmını oluşturan Taşkızak Tersanesi'nden emekli olan Necati Bereket de, 'Bu bir özelleştirme. Kamuya, herkese ait olan bu yeri bir kişiye veriyorlarö diye konuştu. Haliç Tersanesi'nin İstanbul'un gelişmesiyle şehir içinde kaldığı eleştirilerine yanıt veren Bereket, 'Tersaneye girdiğim sene Cibali'de 2 gemi vardı. 'Gemiler burayı kirletiyor', 'şehir dışı olsun' diye Pendik tersanesine attılar. Aradan seneler geçti, Pendik İstanbul'un göbeğinde kaldı. Tuzla'ya taşıdılar. Şimdi Tuzla yetmiyor, Yalova'ya gidiyorlar. Yalova da yetmeyecek. Tersaneyi Konya'ya mı taşıyacaksınız" dedi.
İPTALİ İÇİN DAVA AÇILMIŞTI
Haliçport ihalesini, Yönetim Kurulu Başkanlığını Fettah Tamince'nin yaptığı Sembol İnşaat'ın liderliğindeki "Sembol Uluslararası Yatırım- Ekopark Turizm-Fine Otelcilik", 1 milyar 346 milyon dolarla kazanmıştı. Mimarlar Odası ihalenin kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle ihalenin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı.
Son Dakika › Güncel › Haliçport'la Okmeydanı'nı Denize Bağlayacaklar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?