Eğitim sisteminin zorunlu hale gelmesi ve çıraklık eğitiminin istenilen düzeyde olmamasından dolayı ustalar sanayide çalışacak çırak bulmakta zorluk çekiyor.
Şanlıurfa'da 33 yıllık oto tamircisi Mehmet Garip, 10 yıl sonra sanayide işini iyi yapan usta bulmakta sıkıntı yaşanacağını belirtti.
Garip, "Şu anda 4+4+4'lük eğitimde çırak buraya gelmiyor. Geldiği zamanda 18-19 yaşındaki bir çocuk çıraklık eğitimine soktuğumuz zaman olmuyor. Ne kadar uğraşsak da çocuk bu eğitimi alamıyor. Bu yaştaki bir çocuk artık eğitimini almış, ahlakını almış, belli şeyler yer edinmiş olarak geliyor. Şu anda gerçekten sanayide yeni yetişen gençler yok. Bizim gibi yetişmiş ustalardan sonra 10-15 yıl sonra müşteri iş yapacak usta bulamayacak. Neden? Çünkü eğitim yok. Eğitim olmadığı için de kalifiye eleman yetişmiyor" diye belirtti.
'ÇIRAKLIK EĞİTİMİ YETERLİ DEĞİL'
"Çıraklık eğitiminden gelecek olan eğitimli insanların bu işe daha çok kafalarını vermeleri gerekiyor" diyen Garip, "Ancak çıraklı eğitiminden gelen çıraklar da yeterli olmuyor. Çıraklık eğitiminden gelenler de sanki yevmiye işinde çalışıyormuş gibi geliyor. Yani yevmiyeci adam nasıl iş yaparsa onlar da işi merak edip, kendilerini geliştirmek açısıyla yapmıyorlar. Kimse bu konuda çaba göstermiyor. Canlarından bezmişler gibi. Böyle bir gençlik nereye gidecek anlamıyorum. Bu gençlere sahip çıkmamız ve korumamız lazım. Bu gençleri hiç olmazsa esnafa çırak olarak kazandırmak lazım. Ama maalesef kazandıramıyoruz. Bu da büyük bir sorun" dedi.
'SERVİS NİTELİĞİNDE İŞYERİ AÇIN'
Mesleği öğrenecek insanların teorinin yanında mutlaka pratiğe de önem vermeleri gerektiğini vurgulayan Garip, yeni dükkan açacak olan esnafa da tavsiyede bulundu. Garip, "Milli Eğitim tarafından verilen çıraklık eğitiminde çocuklara iyi bir eğitim versinler. Kimse eğitim vermiyor. Sadece okulu okuyup diplomayı alıyorlar. Pratik eğitimi iyi verilmiyor. Ben çıraklık eğitimi almış 3-4 tane eleman aldım. 'Şunu yapın' diyorum. 'Usta benim görevim değil' diyor. Böyle bir şey olur mu? Sen buraya çırak olarak gelmişsin. Her türlü göreve hazır olman lazım, her türlü işi yapman lazım. Maalesef bunlar yapmıyorlar. Biz de bu konuda çaresiz durumdayız. Ben ilkokul mezunuyum. Renault servisinde yetiştim. Yaklaşık 23 sefer eğitime gittim. Şu anda hem elektrik hem de tamir bölümüne bakıyorum. Buradaki bütün teknik işlerin çözüm işlerini ben yapıyorum. Yetiştirdiğim Ali usta var yanımda. Ben olmazsam Ali usta yapıyor. Birlik beraberlikte ancak bu işi yapabiliyoruz. Bir de sanayide şöyle bir şey var. Herkes bir köşede bir dükkan açmış. Açmasın. Beraber olup servis niteliğinde bir iş yeri açsınlar ki, kazanabilsinler. Yoksa aksi taktirde yok olup gidecekler. Bu konuda da arkadaşları uyarıyorum" diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Tamirci Ustası Yetişmiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?