Birleşmiş Milletler (BM) sağlık hakkı özel raportörü Anand Grover, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda "Tam Gün" yasası olarak bilinen yasa tasarısının 33. maddesini eleştirerek yasalaşmamasını talep etti.
Grover ve Dünya Tabipleri Birliği (WMA) Genel Sekreteri Otmar Kloiber, yaptıkları ortak yazılı açıklamada, "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nda yer alan, "acil durumlarda devlet ambulansı geldikten sonra bağımsız hekimlerce sağlık yardımı yapılmasını suç sayan" düzenlemenin yasalaşmaması çağrısında bulundu.
Tasarının 33. maddesinin, "doğal felaketlerin sıklıkla görüldüğü bir ülke ve gösterilerin yapılabildiği bir demokrasi için acil tıbbi yardıma ulaşılabilmesi konusunda olumsuz bir etkisi olacağına" işaret edilen açıklamada, bu madde nedeniyle sağlık hizmetleri verenlerin, haklarında soruşturma açılma korkusuyla hizmet vermekten kaçınabileceği ifade edildi.
"Acil durumlarda müdahalede uluslararası standartların herhangi bir medikal aracın o bölgede bulunup bulunmamasına değil, yaralı veya hastanın tıbbi ihtiyacına dayandığına" işaret edilen açıklamada, doktorlar, hemşireler, sağlık görevlileri ve diğer sağlık çalışanlarının ihtiyacı olanlara acil bakım vermesinin insani görevleri olduğu kaydedildi.
Açıklamada, "Profesyonel sorumluluklarını herhangi bir müdahale ve herhangi bir ceza korkusu olmadan yürütebilmeliler" ifadesi kullanıldı. - Cenevre
Son Dakika › Güncel › 'Tam Gün' Yasa Tasarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?