Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde, doğuştan talasemi hastası 9 yaşındaki İsmail Çağrı, 'genetik ayıklama'sı yapıldıktan sonra dünyaya gelen kardeşi Sevim Melek'ten alınan iliğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştu. Manavgat'ta, 'Akdeniz anemisi' taşıyıcısı güvenlik görevlisi Hüseyin Şık ile 'orak hücreli anemi' taşıyıcısı eşi ev kadını Ayşe Şık'ın, 2004 yılında İsmail Çağrı adını verdikleri erkek bebekleri dünyaya geldi. Doğuştan talasemi hastası İsmail Çağrı'nın sağlığına kavuşması için Şık çifti, hastaneye başvurdu. Doktorlar, İsmail Çağrı'nın 'ilik nakli' olması gerektiğini söyledi.
EMBRİYOYA GENRETİK AYIKLAMA
Bunun üzerine Şık çifti, 2010 yılında Antalya Tüp Bebek Merkezi'ne başvurdu. Anne Ayşe Şık, tüp bebek yönetimiyle hamile kaldı. Çiftin embriyoları, transfer öncesi 'genetik ayıklama' anlamına gelen 'Doku Tiplemeli Preimplantasyon Genetik Tanı' yöntemine tabi tutuldu. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçiren Ayşe Şık, 17 Ağustos 2010'da 'Sevim Melek' adını verdiklerini bir kız bebek dünyaya getirdi.
Bebeğin kordon kanı doğum esnasında alınarak, saklanmak üzere Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gönderildi. Sevim Melek 1.5 yaşına geldiğinde ağabeyi İsmail Çağrı'ya 'ilik nakli' yapıldı. 29 Aralık 2012'de gerçekleşen nakil sonrasında ilikte yüzde 100 uyum sağlandı. Kan değerlerinde olumlu gelişmeler gözlenen İsmail Çağrı'ya, ilik naklinden sonra bir daha kan nakli yapılmadı. Talasemiden kurtulan Çağlayan İlkokulu 2'nci sınıf öğrencisi İsmail Çağrı, şimdi tamamen iyileşerek okuluna ve arkadaşlarına kavuşacağı günü bekliyor.
BÜYÜK KIZLARINDA GÖRÜLMEDİ
Oğlunun hastalığı ve tedavi süreci hakkında bilgi veren 3 çocuk babası Hüseyin Şık, kendisinin 'Akdeniz anemisi', eşinin ise 'orak hücreli anemi' taşıyıcısı olduğunu söyledi. Eşinin ilk çocuklarına hamile kaldığında doktora başvurduklarını ve gerekli testleri yaptırdıklarını anlatan Şık, "Ancak ilk çocuğumuz 14 yaşındaki Betül'de herhangi bir rahatsızlık görülmedi. İsmail Çağrı, dünyaya geldiğinde ilk 6 ay her şey normaldi. Daha sonra kilo alımı durdu. Gelişimi durunca Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bölümü'ne gittik. Orada yapılan testlerde talasemi hastası olduğunu öğrendik" diye konuştu.
KAN BULMAK SORUN
Oğluna her 22 günde 1- 2 ünite kan verildiğini aktaran Şık, talasemi hastalarının kan bulamamasından şikayet etti. Talasemi hastalarına en fazla 2 gün bekletilen kan verilebildiğini anlatan Şık, "Çok zor günler yaşadık" dedi. Oğlunun hastalıktan kurtulması için çareler aradıklarını vurgulayan Hüseyin Şık, "İstanbul'da gittiğimiz doktorlar, tüp bebek yöntemiyle dünya gelecek kardeşten alınacak ilikle hastalığın üstesinden geleceğimizi söyledi. Biz de tüp bebek merkezine başvurduk. Sevim Melek'ten alınan ilikle İsmail Çağrı sağlığına kavuştu" diye konuştu. Anne Ayşe Şık ise oğlunun yaşadığı rahatsızlığın kendisini çok üzdüğünü kaydetti. - Antalya/ Manavgat
Son Dakika › Güncel › Talasemili İsmail, Kardeşinden Alınan İlikle Sağlığına Kavuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?