Srebrenitsa'da soykırıma uğrayan 8 bin 372 müslüman için Boşnak fincanlardan oluşan bir 'Niye Yoksun?' anıtı yapıldı. Haber: Pınar ÇITAK KOYGUN - Kamera: Ozan URAL/ İSTANBUL DHA
Genç Boşnaklar Derneği tarafından organize edilen ve ilki 2004 yılında Bosna Hersek'te düzenlenen "Niye Yoksun?" ( Şto Te Nema ) adlı anma etkinliği Taksim Meydanı'nda gerçekleştirildi. Srebrenitsa'da 1995 yılında katledilen 8 bin 372 müslüman erkek ve çocuk için düzenlenen anma etkinliğinde kahve fincanlarından bir ' Niye Yoksun ? ' anıtı oluşturuldu. Kulpsuz Boşnak fincanlarına dökülen kahveler katliamda ölenleri anmak için Taksim Meydanı'nda sergilendi. Anma etkinliğine İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve şarkıcı Haluk Levent de destek verdi. TAKSİM'DE FİNCANLARDAN ' NİYE YOKSUN ? ' ANITI Genç Boşnaklar Derneği tarafından düzenlenen anma etkinliğinde 1995 yılında katledilen 8 bin 372 Müslüman erkek ve çocuk için Taksim Meydanı'nda fincanlardan oluşan bir ' Niye Yoksun Anıtı ' ' yapıldı. Her bir fincanın bir Müslüman'ı temsil ettiği anma etkinliğinde önce kahveler pişirildi. Ardından da pişirilen kahveler Taksim Meydanı'na dizilen Boşnak fincanlarına döküldü. Bu arada Genç Boşnaklar Derneği üyesi gençler, üzerlerinde ' NiyeYoksun ' ' yazılı tişörtler giyip yakalarına masumiyet ve umudu simgeleyen yeşil ve beyaz renkli Bosna çiçeği takarak vatandaşlara broşür dağıttı. Anma etkinliğini düzenlenen Genç Boşnaklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aida Tüfek, " Bugün Srebrenitsa soykırımının 17. yıldönümünü anmaktayız. Bizim amacımız burada 'Şto Te Nema' veya ' Niye Yoksun ? ' Anıtı oluşturmak. Bu geçici bir anıt. Bu anıt fincanlardan oluşmakta. Bu fincanlar kulpsuz Boşnak fincanları. Gün boyunca pişirilen kahveler fincanlara doldurulacak. Her fincan bir soykırım mağdurunu temsil ettiği için, insanlar fincanları doldurarak bu şekilde anmakta " dedi. Asıl amaçlarının Türk halkını Srebrenitsa soykırımıyla ilgili bilgilendirmek olduğunu kaydeden Tüfek, " Biz bunu her sene yapacağız. Zaten bu anıt her sene farklı ülkede ve farklı şehirde sergilenmektedir " şeklinde konuştu.
Tüfek fincanlardan oluşan bir anıt yapmanın ne anlama geldiğin hakkında da bilgi verdi. Tüfek, " Boşnaklarda da Türkler de kahve içmek bir keyiftir. Biz ailelerimiz akrabalarımız ölen kişilerle kahve içiyorlardı. Ama artık onlar hayatta değil.Biz onlar için bu kahveleri dolduruyoruz. Hayatta olsalardı onla da bizimle bu kahveyi içerlerdi. Tüfek Taksim Meydanı'ndaki Niye Yoksun Anıtı için hedeflerinin 5 bin fincana ulaşmak olduğunu da ifade etti.
KULPSUZ BOŞNAK FİNCANIYLA ANILDILAR Etkinliğe katılan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Deniz ise, niçin kulpsuz fincan tercih edildiğini anlattı. Deniz, " Bu fincanların özelliği kulpsuz olması. Bosna'da yaşayan Müslümanlar bu fincanı tercih ederler. En büyük sebebi içinde ay ve yıldız vardır. Fincanı kahve içmek için tuttuğunuzda ay ve yıldızı da görmüş ve hatırınızda tutmuş olursunuz en büyük sebebi bu " dedi. Deniz kulplu fincanların üç parmakla tutulduğunu bunun da çetnik işareti olduğunu belirterek, " Çetniklerin o üç parmak işaretini yapmamak için, kahve içmek için kulpsuz fincanlar tercih ediliyor " diye konuştu.
" ONLAR BURADA OLSAYDI BURADAN KAHVE İÇECEKLERDİ " Anma etkinliğine destek veren şarkıcı Haluk Levent de, " Geçen sene de buradaydık. 8 bin 700 küsür ayakkabı toplamıştık. Bugün de bu fincanlarla onları anıyoruz. ' Onlar burada olsaydı buradan kahve içeceklerdi ' anlamı taşıyan bir mesajla Taksim Meydanı'ndayız " dedi. Geçen hafta Srebrenitsa'da olduğunu ve orada şarkısı için bir klip çektiğini söyleyen Levent, " Orada gördüklerimi burada anlatacak durumda değilim. Çünkü çok etkilendim. Tek bir şey gördüm orada. Birleşmiş Milletler ( BM ) denilen o kuruluşa kimsenin inancı kalmamış. BM eliyle bir katliam başlatıldı. Avrupa'nın ortasında binlerce insan vahşice öldürüldü. Ben bu katliamın Hitler katliamından daha büyük bir katliam olduğu görüşündeyim. Unutturmamız gereken bir şey ve yıllar boyu bu kampanyaları sürdürmemiz gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. Anma etkinliğine katılan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise, " Unutmamak ve unutturmamak için buradayız. Elbette yüreğimiz yanıyor ama artık geçmişe bakmamak lazım. Bundan sonra yeni Srebrenitsa'lar olmaması için, bundan sonra yeni soykırımlar olmaması için unutmamalıyız; unutturmamalıyız. Ben inanıyorum ki herkesin burada olması lazım. Burada olmayanlara da burada yazdığı gibi ' Niye Yoksun ? ' diye soruyoruz. Ama inanıyorum ki birçok kişi fiziken olmasa da ruhen ve manen burada " diye konuştu.
" BABAMIN AMCASININ TORUNLARI KATLEDİLDİ " Anma etkinliğine bir Boşnak olan Hüseyin Buğday ile annesi Semiha Buğday ve babası Vahit Buğday da katıldı. O dönemde 8 bin 372 Müslüman erkek ve çocuğun soykırıma uğradığını belirten Buğday, " Bugün onları Boşnak kahvesiyle anıyoruz " dedi. Babasının amcasının torunlarının soykırıma uğradığını belirten Vahit Buğday, " Babamın amcasının torunları katledildi. İki sene önce de mezarlarını ziyarete gittik. Üzüldük tabii " şeklinde konuştu.
Haberi aldığında neler hissettiğini de anlatan Buğday "Çok acı bir durum olmuştu. Çok acıydı. Hiç beklemediğimiz bir an bununla karşılaşmaları bizim o haberi almamız anlatılır gibi değildi " diye konuştu. Semiha Buğday da akrabalarının ölüm haberini aldıklarında çok üzüldüklerini söyledi.
Son Dakika › Güncel › Taksim'de Srebrenitsa'ya Fincanlı Anma - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?