30 AĞUSTOS Zafer Bayramı'nın 90'ıncı yıl dönümü nedeniyle Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, askeri ve mülki erkan, siyasi partiler, yargı organları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Bu yılki kutlamada Cumhuriyet Anıtı'na Valilik, 1'inci Ordu Komutanlığı ve İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'ne ait çelenkler dışında çelenk bırakılmadı.
Saat 09: 30'da başlayan tören, çelenk bırakmanın ardından İstiklal Marşı okunarak son buldu. 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Vali Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte İstanbul Valisi'nin makam aracına binerek Taksim'den ayrıldı.
SAYGI DURUŞUNA SAYGISIZLIĞI KINIYORUZ
Tören sırasında protokolun arka tarafında bulunan veya güvenlik çemberi ardında yer alan bazı sivil toplum kuruluşu veya siyasi parti temsilcileri, törende İstiklal Marşı öncesi Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmamasına tepki gösterdi. Topluluk, "Halkın iradesini dikkate almayan bir hükümet istemiyoruz. Saygı duruşuna yapılan saygısızlığı kınıyoruz. Saygısızlar. Kurtuluş savaşı kahramanlarının anısına" diyerek 1 dakika saygı duruşunda bulundular. Atatürk Vakfı, Demokratik Sol Partili bir grup ile İşçi Partililer, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyup, saygı duruşunda bulundular.
Atatürk Vakfı Başkanı Av. Osman Şentürk, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Ulusun Töreni olmaktan çıkartılmak, devletin şeklen yaptğı bir tören haline getirilmek isteniyor. Biz buna engel olacağız. Biz ulusuz. Ulusal bayramların sahibiyiz. Bu bayramların ne anlama geldiğini idrak ediyoruz. Bunu yapanlara minnet ve şükran borcumuzu sunmamak bizim için en büyük ayıptır, gaflettir, delalettir. Anıtımıza çelengimizi de getirdik. Bu çelengin başında da bugün nöbet bekleyeceğiz. Bu çelengi kaldırmak isteyen varsa da gelsin kaldırsın. Çıkardıkları 5 Mayıs tarihli bir yönetmelikle ulusal bayramlar, sadece devlet töreni haline getirildi. Ulusun katılımı engellendi. Bunun ilk uygulamasını 19 Mayıs'ta yaptılar. 19 Mayıs'ta Atatürk'e saygı duruşunda dahi bulunmadan burada tören yaptılar. Bugün de burada şekli bir tören yaptılar. Biz de ona tepkimizi gösterdik.Bu millet çocukları gençleriyle, yaşlılarıyla, kadınlarıyla erkekleriyle ulusal bayramlarına sahip çıkacaklardır. Ulusal bayramlar devletin değil, ulusun bayramlarıdır." - İstanbul/ Beyoğlu
Son Dakika › Güncel › Taksim'de, Saygı Duruşsuz 30 Ağustos Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?