Süt Ürünleri Sektörünün Çehresini Değiştirecek 3 Trend! - Son Dakika
Güncel

Süt Ürünleri Sektörünün Çehresini Değiştirecek 3 Trend!

Süt Ürünleri Sektörünün Çehresini Değiştirecek 3 Trend!

Şu anda dünyada 70 milyar litre olan süt tüketim miktarının 2014'te 80 milyar litreye çıkması bekleniyor.

22.10.2012 10:13  Güncelleme: 10:08

Yörsan Yönetim Kurulu Üyesi Teoman Yörük'in verdiği bilgiye göre 2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatında artış görülen ürün gruplarından süt ve süt mamulleri yüzde 12,7'lik artışla 336 milyon dolara yükseldi.

Gıda güvenliğine yatırım yapan firmalar kazanacak!

Türkiye'de yıllık süt üretimi 12 milyon ton olarak gözüküyor ancak bunun 6 milyon tonunun kayıtdışı olduğu tahmin ediliyor. Hassas olan bu gıda maddesinin hangi koşullarda tüketildiği sağlık açısından büyük önem taşıyor Gıda güvenliğinden kesinlikle ödün vermeyen firmalar gelecekte var olabilecek. Zira ambalajlı ürünler sürdürülebilir gıda güvenliğinde kilit rol oynuyor. Çünkü ambalajlı ürünler insan sağlığına zararlı maddeler içermez. Oysa ülkemizde tüketilen sütlerin büyük bölümü açıkta satılıyor. Yörsan Yönetim Kurulu Üyesi Teoman Yörük'in verdiği bilgiye göre ülkemizde halen tüketilen toplam sütün yüzde 57'sini açık sütlerden oluşuyor. İçinde çok sayıda zararlı mikroorganizma barındıran açık süte karşı, mutlaka sağlıklı ambalajda süt tüketilmelidir.

Helal Gıda Sertifikası alan firmalar gelecekte sektörün yıldızı olabilir!

Gıda tüketiminde inanç önemli rol oynuyor. Örneğin müslüman coğrafya helal sertifikalanmış ürünleri tercih ediyor. Bugün dünyada 1,5 milyar'ın üstünde Müslüman var. Bu rakam helal sertifikalanmış ürünler için pazarın büyüklüğünü gösteriyor. Süt ve süt ürünleri sektöründeki hemen her firma bu insanlara ürün satmak için helal gıda sertifikası almaya çalışıyor. Zira kaynaklar, Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde helal ürün pazarının yıllık talebinin 930 Milyar Dolar civarında olduğunu gösteriyor.

Bu gerçekten hareketle uluslararası ticaretin son 10 yılda 2 katına çıkması, özellike müslüman dünyanın cazip hale gelmesi, firmaları "Helal Gıda Sertifikası Almaya" itiyor. Bugün birçok uluslararası firma, yine uluslararası saygınlığı olan denetim kuruluşlarından "Helal Gıda Sertifikası" almaya çalışıyor.

TSE'den Helal Gıda Belgesi alan ilk süt ve süt ürünleri firması olan Yörsan; Türkiye'nin hem yurt içinde hem yurtdışında süt ve süt ürünleri sektörünün en önemli oyuncularından biri. Yörsan Amerika, Japonya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya, Irak, Özbekistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Afganistan, Singapur, Libya, Lübnan, Maldiv Adaları, Arnavutluk, Kosova gibi birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Üretimini Balıkesir'in Susurluk İlçesi'nde 107 bin metrekare alanda günlük 1 milyon 200 bin litre süt işleme kapasitesine sahip tesislerinde gerçekleştiriyor. Ayrıca, GİMDES'ten süt ve süt ürünleri sektöründe helal belgesi alan ilk büyük firma oldu.

Süt üretiminin sağlam zemine oturtulması gerekiyor!

Sektörün en temel sorunlarından birisi sektörün üretimini, rekabet gücünü arttıracak kaliteli, sürekli, bol, rekabetçi fiyatlarla standart hammaddeye erişebilmektir.

Sağlıklı süt üretimi için altyapı ve teknoloji eksikliği, sağlıklı koşullarda hayvan yetiştiricliğinin yapılamaması nedeniyle yaşanan hayvan kaybı, süt hayvanlarının veriminin düşük olması, üreticilerin çok az bir bölümünün birlik veya kooperatif çatısı altında örgütlenmiş olması, sektörde küçük aile işletmelerinin yer alması, sokak sütçülüğünün halen var olması, süt sanayiinde kapasite ve kaynak kullanımının yetersizliği; pazarlama sorunları, AR-GE faaliyetleri için yeterince kaynak ayrılamaması, kaliteli hammadde temin edilememesi, hammadde temini ve pazarlamasındaki mevsimsel dalgalanmalar gibi nedenlerle yetersiz olması, nitelikli işgücünün sektörde az yer alması süt ve süt ürünleri sektörünün en önemli sorunları arasında yer alıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Süt Ürünleri Sektörünün Çehresini Değiştirecek 3 Trend! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement