ISPARTA (İHA) – Isparta'da, gerçekleştirilen bir proje ile Suriyeliler, elma yetiştirmeyi öğrendi. Tarım alanında eğitim alan Isparta'da yaşayan Suriyeli 35 mülteci, eğitim sonunda düzenlenen fuarda sektör temsilcileriyle bir araya geldi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Isparta İl Müdürlüğü, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından düzenlenen 'Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Desteklenmesi' projesi kapsamında, ziraatla uğraşan ve bundan sonraki süreçte bu alanda faaliyet göstermek isteyen Suriyelilere eğitim verildi.
Tarımda istihdam edilmek üzere kurs başvurusunda bulunan 35 Suriyeli kadın ve erkeğe, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde, 'meslek etiği', 'personel hijyeni', 'iş güvenliği ve işçi sağlığı', 'meslek dili-mesleki terminoloji', 'temel yaşam becerileri ve kişisel gelişim' ve 'elma yetiştiriciliği' konularında eğitim verildi.
Eğitim sonunda fuar düzenlendi
Eğitimi tamamlanan Suriyelilerle birlikte tarım sektöründe faaliyet gösteren işverenlerin katıldığı İl İstihdam Fuarı düzenlendi. Isparta Barida Otel'de düzenlenen fuara BAGEV Dönem Başkanı ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, İşkur İl Müdürü Gürsel Öksüz, SGK İl Müdürü Hüseyin Karagöz ile Suriyeli tarım işçileri katıldı.
Türkiye'nin dünyaya yaptığı iyiliğe sosyal statü desteği
Birleşmiş Milletler'in desteğiyle Türkiye'ye iltica etmiş olan yabancılara iş edindirmek için düzenlenen kurs programı hakkında bilgi veren BAGEV Dönem Başkanı ve ATB Başkanı Ali Çandır, "Bu programda 35 kursiyerimize elmacılıkla ilgili her türlü eğitimi verdik. Çapasından budamasına, paketlemesine, ilaçlamasına ve gübrelemesine kadar tüm eğitimleri tamamladık. Şimdi artık onlar, iyi birer elma bahçesinde ve fidancılıkta çalışabilecek nitelikli birer eleman oldular. İşverenlerimizle birlikte bugün bir araya gelerek onların işe yerleştirilmesini sağlayacağız. Biliyorsunuz ki bu, Türkiye'mizin yaptığı dünyaya büyük bir iyilik. Bu iyiliği biz, iş olarak ve insanların iş olarak da insanların kendi ayakları üzerinde durmasını, sosyal statü kazanmalarını sağlayabilecek şekilde iyileştirmek için çaba sarf ediyoruz" dedi.
Başkan Çandır, 2018 yılında çalışan bulmakta zorlanan tarım sektörüne katkı sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
"Evsiz yurtsuz Suriyeli kardeşlerimiz için iş, AŞ ekmek kapısı, barınak olmuş olacağız"
Isparta'da domates ve çiçek üretimi esnasında 2 bin nüfuslu köylerinde yerli ve yabancı olmak üzere yaklaşık bin 400–bin 500 işçi ihtiyacı çektiklerini dile getiren Deregüme Köyü Muhtarı ve üretici Osman Katırcı, bu eğitim ve çalışmanın kendileri için kayıtlı istihdamı teşvik edici olduğunu söyledi. Katırcı, "Yerli ve yabancı birçok işçi çalıştırıyorduk. Tabii bu konuda eksiklerimiz vardı. Bundan sonra artık, en azından suç işlemeden, her şey izinli ve kontrol altında bir çalışma sezonu geçiririz diye düşünüyoruz. İŞKUR ve gerekse Göç İdaresi tarafından tescilli, belgeli Suriyeliler bizlere yönlendirilirse, her şey emniyet açısından, sağlık açısından her türlü güzel yürüyeceğine inanıyoruz. Biz de iyi bir çalışma sezonu geçirebileceğimize inanıyoruz. Bu, en azından köyümüz ekonomisine, ülke ekonomimize, vatanımıza, milletimize hayırlı olacak. Biz üreten ve çalışan bir köyüz. Daha iyi üretirsek, daha iyi pazarlarsak ülke ekonomisine katkı yapacak. Tabii bu evsiz yurtsuz olan Suriyeli kardeşlerimize de bir iş, AŞ ekmek kapısı, barınak olmuş olacağız. Biz, iki ülke arasında bir köprü vazifesi göreceğiz bu vesileyle. Her şey kalite kontrol altında olursa, bu hem devletimiz hem milletimiz hem de köyümüz açısından her konuda faydalı olacağına inanıyoruz. Yapılan şu çalışma da gayet güzel, bizi de memnun edici bir konu. İnşallah, başarılı yerlere doğru gideceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Eğitim verilen mültecilerle işverenler buluşturuluyor
Türkiye'de halen 3.3 milyondan fazla Suriyeli bulunduğunu ve bunların 6 bin 800'ünün Isparta'da ikamet ettiğini dile getiren FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü ve Türkiye Ofisi Temsilcisi Yuriko Shoji ise, "Bu proje çerçevesinde tarım geçmişi olan Suriyeli mültecilere hem de Türk vatandaşlarına tarımda mesleki becerilerini geliştirme imkanı sağlıyoruz. Aynı zamanda bizim eğitimimizden yararlanan Türk vatandaşlarına ve Suriyeli mültecilere, özel sektör temsilcileri ve üreticilerle birlikte iş imkanı sağlayabilecek kişilerle görüşmeler düzenliyoruz ve o kursiyerlerimizin istihdam imkanlarından yararlanmalarını sağlıyoruz. İşverenler ve kursiyer arasında derin görüşmeler yapılacak, oradan da iyi sonuçlar almayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
"Elmanın dikiminden meyve alımına kadar tüm eğitimleri aldık"
Kursa arkadaşlarından duyarak katıldığını belirten ve eğitimi tamamlayan Suriyeli Mohammad Mohammad, "Bu eğitim sayesinde, Türk halkı ile birlikte bir şeyler yapabileceğimiz için katılmak istedim. Bayağı fayda saylayacağına inanıyorum. Biz burada elma ile ilgili eğitim aldık. Elmanın dikilmesinden meyve toplamasına kadar tüm eğitimleri aldık" dedi.
Suriye'de Halep'in Münbiç bölgesinde daha önce de tarımla uğraştığını dile getiren Jasem Ahmed, "Bu eğitimi arkadaşlardan duyduk ve katıldık. Daha önceden tarımla uğraştığımız için bu eğitime katılmak istedik. Sonuçlarının çok iyi olacağına inanıyorum. Biz orada tarımla uğraşıyorduk zaten, burada da yine tarımla uğrayacağız. Her nerede oturursak orada tarım yapmaya devam edeceğiz. Daha fazla verim alabilmek adına eğitimimi sağladım" diye konuştu.
"Yasal olduğu için artık korkmayacağız"
Daha önceleri resmi olarak hiçbir kayıtları yapılmadığı için sıkıntılı da olsa kaçak şekilde çalışmak durumunda olduklarını ancak aldıkları eğitim sayesinde artık daha rahat olabileceklerini kaydeden Abdulvahap Haliti ise, "Elma ile ilgili ağaçlarla nasıl ilgileneceğimizi öğrendik. Çok istifade ettik. Hastalıkları ve mücadele çalışmalarını öğrendik. Elmanın bir sürü çeşidinin bulunduğunu öğrendik. Daha önce elmanın bu kadar fazla çeşitte olduğunu bilmiyorduk. Biz Suriye'de buğday ile daha çok ilgileniyorduk. Senirkent ilçesindeki Büyükkabaca bölgesinde yapılan elmacılık faaliyetlerinde daha önce yevmiye şeklinde çalıştık. Orada elma çoktu. Bu eğitim bize daha fazla çeşitli iş imkanı ve olanağı sağlayacak ve yasal olarak da daha rahat çalışacağız. Daha önce kayıtsız çalışma konusunda sıkıntı yaşamıştık, bundan sonra bir taban olacak ve biz orada çalışacağız. Yani paramızı ve gerekli haklarımızı daha rahat şekilde alabileceğiz. Yasal olduğu için artık korkmayacağız" ifadelerini kullandı. - ISPARTA
Son Dakika › Güncel › Suriyelilere, 'Elma Yemeyi' Değil, 'Elma Yetiştirmeyi' Öğrettiler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?