Program kapsamında ilk olarak, Suriyeli mültecilerin ekonomiye kazandırılmasına yönelik 14 ilde girişimcilik eğitimleri verilecek. İlk eğitim 14-16 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak.
Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin sayıları neredeyse 3 milyona ulaştı. Suriyeli mültecilerin istihdama katkılarını sağlayarak, onlarla ortak bir gelecek yaratmak için Habitat Derneği, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ile birlikte İMECE Programı'nı hayata geçirdi.
İMECE Programı ile Suriyeli insan kaynağının ülke ekonomisi için artı değer haline getirilmesi amaçlanıyor. Program dahilinde 14 farklı ilde girişimcilik eğitimleri düzenlenecek. Girişimcilik eğitimleri 15-24 yaş arası genç ve 25-40 yaş arası yetişkin Suriyelilere verilecek olup, eğitimlerden Türkiye vatandaşları da yararlanabilecek.
Sürdürülebilir Bir Program Hedefliyoruz
Kapsamlı araştırmalar ve uzun süren çalışmalar sonucu hayata geçirilen İMECE Programı hakkında bilgiler veren Habitat Derneği Genel Koordinatörü ve İMECE Programı Direktörü Başak Saral, "Suriyeli Mültecilerle ortak bir gelecek inşa edebilmek ve ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamak için imece vaktidir diyerek İMECE Programı'nın çalışmalarına başladık. Başlangıçta 3 aylık bir süreci kapsayan İMECE Programı'nın uzun vadede devamlılığını sağlayarak, sürdürülebilir hale getirmeyi ve böylece etki alanını daha da genişleterek olabildiğince çok kişinin hayatına dokunmayı istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Eğitimler 14 Farklı Şehirde…
İMECE Programı için Suriyeli mültecilerin en çok yaşadıkları yerler tespit edilerek, 14 şehir belirlendi. Bu şehirler arasında; Adana, Adıyaman, Ankara, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mardin, Mersin, Muğla ve Şanlıurfa yer alıyor.
Ekim ayı içerisinde girişimcilik derslerini verecek eğitmenlere müfredat hakkında bilgiler veren Habitat Derneği Genel Koordinatörü ve İMECE Programı Direktörü Başak Saral, 14 farklı ilden gelen eğitmenlere, önümüzdeki dönemlerde de dersler verileceğini kaydetti. Saral ayrıca eğitimin müfredatı hakkında, "Müfredat içeriğinde ise Girişimcilik ve İnovasyon, İş Fikri Üretme, İş Hukuku, Pazar Analizi, İş Modeli Oluşturma, Finans ve Kaynak Yönetimi, Finansal Okuryazarlık ve Teknoloji gibi dersler yer almakta." açıklamalarında bulundu.
14-16 Kasım'da İMECE Girişimcilik Kampı (İMECE Bootcamp)
İMECE Programı kapsamında Suriyeli mültecilere verilecek ilk eğitim olan ve Global Girişimcilik Haftası'nın da ana etkinliklerinden biri olarak düzenlenecek İMECE Girişimcilik Kampı (İMECE Bootcamp) İstanbul'da 14-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
İMECE Programı Direktörü Başak Saral, kamp hakkında "İMECE Bootcamp'ta girişimcilere, iş fikir ve modellerini nasıl geliştirebilecekleri, teknolojiyi işlerini büyütmek için nasıl kullanabilecekleri, finansmanlarını nasıl yöneteceklerine dair finansal okuryazarlık ve iş hukuku gibi konular anlatılacak. Yapılacak çalıştaylarla ise girişimcilerin bu konularda güçlendirilmesi sağlanacak." dedi.
Suriyeli Girişimci Adayları Global Girişimcilik Haftasına Katılacak
160 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası (GGH)'nın Türkiye'de bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilecek. Etkinliğe İMECE Programı kapsamında eğitimler alan Suriyeli girişimci adayları da katılım gösterecek. Suriyeli girişimciler, küresel ölçekte başarılarını kanıtlamış yöneticileri, Türkiye'nin önde gelen iş adamları ve fikir önderleri ile bir araya gelme imkânı bulacak.
Kuruluşlar İMECE Programı İçin El Ele Verdi
Ulusal ve uluslararası önemli kuruluşların İMECE Programı çerçevesinde işbirliği içinde olduklarını belirten Başak Saral, bu kurumların, International Medical Corps, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TC GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Youth Business International ve Accenture Development Partnerships olduğunu söyledi.
Son Dakika › Güncel › Suriyeliler İçin İMECE Vakti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?