Suriyeli Kadınların 'Sınırsız Atölye'de Ürettikleri Ünlü Mağazalarda Satılacak - Son Dakika
Güncel

Suriyeli Kadınların 'Sınırsız Atölye'de Ürettikleri Ünlü Mağazalarda Satılacak

Suriyeli Kadınların \'Sınırsız Atölye\'de Ürettikleri Ünlü Mağazalarda Satılacak

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve Kilis'in Elbeyli ilçesindeki konteyner kentte yaşamını sürdüren Suriyeli kadınlar, Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği'nin Doğan Grubu'nun desteğiyle başlattığı 'Sınırsız Atölye' projesi ile ürettiği ürünlerini, ünlü mağazalarda satışa sundu.

25.12.2015 11:06

Ülkelerindeki iç savaştan kaçan ve Kilis'in Elbeyli ilçesindeki konteyner kentte yaşamını sürdüren Suriyeli kadınlar, Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği'nin Doğan Grubu'nun desteğiyle başlattığı 'Sınırsız Atölye' projesi ile ürettiği ürünlerini, ünlü mağazalarda satışa sundu. Proje ile kadınlara hem ekonomik destek verilmesi, hem de savaş psikolojisinden uzaklaşmalarını sağlanması ve yetenekli kadınların çalışmalarını sürdürmesi hedefleniyor.

Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği yöneticileri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kamplarda yaşamını sürdüren Suriyelilerin, topluma uyumlarının yanı sıra, geçimlerini sağlaması amacıyla Doğan Grubu'nun desteğiyle 'Sınırsız Atölye' adıyla çalışma başlattı. Proje ile Kilis'in Elbeyli ilçesinde 25 bin Suriyelinin barındığı Elbeyli Sosyal Tesisleri'nde bulunan mesleki ve kişisel gelişim atölyelerindeki kadınların yaptığı el işi ürünlerin ünlü mağazalarda satılması hedeflendi.

Uzun süren çalışmaların ardından kampta kurulan atölyede, üretilebilecek ürünler belirlendi ve ürün örnekleri hazırlandı. Aralık Derneği tarafından sağlanan malzemelerle yapılan Amerikan servis, peçete, minder, yastık, bileklik, kolye, kitap ayracı, lavanta torbası, toka ve cam aksesuar ürünleri ünlü mağazalarda satışa sunuldu.

GELİR SURİYELİ KADINLARA DAĞITILACAK

Proje ile kadınların hayat hikayelerinin ürünlerle tanıtılarak hem mülteci konusuna dikkat çekilmesi ve kamplarda yürütülen eğitim projelerine, hem de Suriyelilere insani yardım konusunda sosyal duyarlılığın güncel tutulması amaçlanıyor. Elbeyli Sosyal Tesisleri'nde bulunan atölyede hazırlanarak mağazalarda satışa sunulan ürünlerden elde edilecek gelir ise atölyelerde çalışan Suriyeli kadınlara dağıtılacak.

Suriyeli kadınların atölyelerde hazırlayacakları ürünleri ünlü mağazalarda satışa sunarak gelir elde etmelerinin hedeflendiği projeyi Doğan Grubu'nun desteğiyle hayata geçiren Aralık Derneği Başkanı Şirin Yalçın, dernek kurucularından Elif Dürüst, beraberlerinde ünlü ressam İsmail Acar ile birlikte Elbeyli Sosyal Tesisleri'ni ziyaret etti. Elbeyli Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, konteyner kenti dolaştığı Şirin Yalçın, Elif Dürüst ve İsmail Acar ile birlikte kampta kurulan Sınırsız Atölye'yi de ziyaret etti. Atölyedeki kadınlarla sohbet eden Şirin Yalçın ve Elif Dürüst, proje kapsamında yapılan ürünleri de inceledi.

ŞİRİN YALÇIN: SINIRSIZ ATÖLYELERİ ARTIRMAK İSTİYORUZ

Aralık Derneği olarak sosyal projelere önem verdikleri ve bu çerçevede daha önce Şanlıurfa'yı ziyaret ettiğini anlatan Şirin Yalçın, izlenimlerinin ardından Sınırsız Atölye projesinin ortaya çıktığını söyledi. Özellikle savaş mağduru kadınların yaşadığı travmalardan hızla kurtulması için üretimin iyileştirici etkisinden yararlanmayı amaçlayarak projeyi başlattıklarını dile getiren Şirin Yalçın, hedeflerinin diğer barınma merkezlerinde de yeni atölyeler kurmak olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Şanlıurfa Akçakale'deki savaş mağdurlarının sığındığı merkezi gezmiştim. Sınırsız Atölye projesinin temelleri aslında orada atıldı. Yaklaşık 3 ay önce de bizim Aralık Derneği'nin en büyük destekçilerinden İsmail Acar, yakın arkadaşlarımdan projenin sponsoru Begümhan Doğan Faralyalı ve ben Elbeyli Barınma Merkezi'ne geldik. Burada devletin olanaklarını çok iyi sağladığını gördük. Hatta atölye çalışmaları bile vardı burada. Bizde aklımıza gelen proje ile bir mikro kredi oluşturduk ve bu kredi ile birlikte burada birkaç ürün belirledik. O ürünler için gerekli malzemeleri aldık ve buraya yolladık. Buradaki atölyelerde bu ürünler işlendiler. İstanbul'daki 9 ayrı mağazada da bu ürünleri satışa çıkardık. Anadolu'da çok güzel bir söz vardır; '3 göç bir ölüm eder' diye. Biz de bu doğrultuda buradaki travmaların, zorlukların iyileşmesi için yaratıcılığın, üretimin iyileştirici etkisinden faydalanmak istedik. Buradaki kadınların üretken kadınlar olmalarını sağlamak için bu çalışmayı başlattık. Amacımız; ne kadar çok insan bu ürünlerden alırsa, ne kadar çok mağaza daha çok ürün ürettirmek isterse buradaki hanımlara destek sağlamış olacağız. Aralık Derneği olarak bizim asıl amacımız buradaki kadınların hali hazırda kurulmuş atölyelerdeki eğitimlerine biraz katkı sağlamaktır ayrıca. Eğitmenlerimiz gelerek el işi çalışmalarında kendilerine destekte bulundular. Bizim malzemelerimizle belirlediğimiz ürünleri üretmeleri sağlandı. Böylelikle hem üretiyorlar, hem de iyileşmeleri için güzel bir meşguliyet kazanıyorlar. Bundan sonraki hedefimiz projemizi büyütmek. Buradaki gibi sınırsız atölye adında yeni atölyeler kurmak ve bunu diğer barınma merkezlerine yaymak."

KAYMAKAM SARI: KURUMSAL HALE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Elbeyli Kaymakamı Gülhahi Ozan Sarı ise 3 bin 572 konteynerin bulunduğu Elbeyli Sosyal Tesisleri'nde 13 bini çocuk 25 bin Suriyelinin barındığını ifade etti. Savaş mağduru Suriyelilerin her anlamda rahat etmeleri için çalıştıklarını anlatan Kaymakam Sarı, özellikle kadın ve çocukların sosyal hayata entegre olmaları için kamp içerisinde çok sayıda sosyal tesis ve kurs açtıklarını kaydetti.

Kaymakam Sarı, kampta bulunan 4 sosyal tesiste binlerce kadının eğitim aldığını ve atölyelerde ürettikleri ürünler ile aile bütçelerine katkı sağladıklarını dile getirdi. Aralık Derneği'nin Sınırsız Atölye projesi ile çalışmaların yeni bir boyut kazandığını ve kurumsal bir yapıya dönüşmesini arzuladıklarını belirten Elbeyli Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı şunları söyledi:

"Yeni dönemde Aralık Derneği ile çalışmalarımızı farklı bir noktaya getirdik. Buradaki Suriyeli hanımlar yaptıkları ürünleri daha ilkel şartlarda sunmaya ve gelir elde etmeye çalışıyorlardı. Çözüm ortağımız Aralık Derneği bize bambaşka kapılar açtı. Biz; bu dramın içerisinde bu insanların hayatta kalabilmelerine ve tutunabilmelerine vesile olmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken toplumun farklı kesimlerindeki insanların da bu konuda farkındalıklarının artırılması lazım. Ülkemizin farklı noktasındaki insanlar burada yaşanan dramın farkındalar ama detaylarına vakıf değiller. Bunu anlatmak bizim görevimiz. Sınırsız Atölye projesi ile buradaki kadınların yaptıkları çalışmaları toplumun farklı kesimlerine anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda da başta Şirin hanım olmak üzere derneğin üyeleri, kurucuları ve destekleyicileri sağ olsunlar. Kapılarını, gönüllerini sonuna kadar açıyorlar. Burası dünyanın en modern ve örnek uygulamaların da başlatıldığı kamp. Dünyada hiçbir barınma merkezinde uygulanmayan projeler bu barınma merkezinde uygulanıyor. Bu proje de bir ilk. Buradaki insanların yaptığı ürünler, profesyonel bir formatla çok geniş insan kitlelerine ulaşacak. Hedefimiz bunu daha kurumsal hale getirmek ve belli bir noktadan sonra çekilerek sürecin kendi içerisinde ilerlemesini sağlamak." - Kilis

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suriyeli Kadınların 'Sınırsız Atölye'de Ürettikleri Ünlü Mağazalarda Satılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement