SODEV Başkanı Ertan Aksoy, araştırma sonuçlarının Türkiye toplumunun Suriyeli göçmenlere karşı yaklaşımının birçok açıdan olumsuz olduğunu ortaya koyduğunu belirterek "Dışlayıcı ve ayrımcılığa dayalı tutum ve faaliyetlere karşı daha fazla mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.
Nefret söylemi yerine, daha yapıcı bir süreci inşa etmek gerektiğini söyleyen Aksoy; göçü yaratan sorunlara odaklanılması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye'de yaşayan Suriyeli sayısı resmi rakamlara göre 3 milyon 723 bin olsa da araştırmaya katılanların önemli bölümü ülkedeki Suriyeli göçmen sayısının 5 milyonun üzerinde olduğu inancına sahip.
Araştırmada yurttaşlara göçmenlerin ülkelerine dönmeleri hakkında görüşleri de soruldu. Katılımcıların yüzde 55.4'ü "Suriyeliler ülkelerine dönmeli" derken, yüzde 45.5'i ileride sorun yaratacak tehlikeli insanlar olduğunu, yüzde 41.7'si de yük olarak gördüklerini belirtti.
AK Partili seçmenlerin yüzde 42.6'sı da Suriyelileriülkelerine dönmesi gerektiğini düşünüyor. Diğer siyasi partilerde ise bu oran yüzde 50'nin üzerinde.
"Suriyelileri nasıl tanımlarsınız?" sorusu da olumsuz görüşü ortaya koyuyor.
Buna göre Suriyeli göçmenlerin "temiz, güvenilir ve kibar olmadığını" söyleyenlerin oranı yüzde 70'lerin üzerine çıktı.
Öte yandan yurttaşlar Suriyelilerin tembel olduğunu da düşünüyor. "Suriyeliler çalışkan mıdır?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 57.5'i "hayır" dedi.
Araştırmada"Suriyeli komşunuz olsun ister misiniz?" sorusuna katılımcıların yüzde 55.7'si hayır yanıtını verdi.
Suriyelilere yönelik tutumun insani ilişkileri de etkilediği ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 71.5'i Suriyelilerle "mecbur kaldıkça" iletişim kurduğunu belirtiyor.
Yine "son 5 yıl içerisinde Suriyelilerden bizzat zarar gördünüz mü" sorusuna verilen yanıtlar da dikkat çeken sonuçlar ortaya koydu.
Katılımcıların yüzde 77.3'ü "Hayır, zarar görmedim" yanıtını verirken "Ailenizden biri zarar gördü mü" sorusuna da yüzde 78.1'i hayır dedi.
"Çevrenizde zarar gören oldu mu" sorusunda "evet, gördü" diyenlerin oranı yüzde 46.7 iken, "Hayır, görmedi" diyenlerin oranı da 41.1 oldu.
Katılımcıların göçmenlere karşı olumsuz tavrı, Suriyelilere ait işyerlerine bakışları konusunda da kendini gösterdi.
"Suriyeliler tarafından kurulan bir işyeriyle alışveriş yapar mısınız?" sorusuna yüzde 44.2'si "Aynı işi yapan Türk iş yeri varsa orayı tercih ederim" derken, yüzde 46.7'si "kesinlikle yapmam" yanıtını vererek tepkisini ortaya koydu. Soruya "Evet, mutlaka yaparım" diyenlerin oranı ise sadece 9.1.
Suriyelilerin Türkiye'de işyeri açmasına sıcak bakmayanlar da yüzde 67.1 oldu. Çalışmaya katılanların Suriyelilerin iş yeri açmasını istememe nedenleri ise üç ana başlıkta toplandı:
Vergi ödemiyorlar (yüzde 71.4),burada kalıcı olurlar (yüzde 70.8) ve bizim imkanlarımızı çalarlar (yüzde 60.3)
Araştırmanın en can alıcı sorularından biri de Suriyelilerin nerede yaşamasını istedikleriydi. Katılımcıların yüzde 66.1'i "ülkelerine dönsün" derken yüzde 16.8'i güvenli bölgelere yerleştirilmeleri gerektiğini düşünüyor. Yüzde 7.1'i ise ülke ve şehir bazında dengeli bir dağılımdan yana olduğu yönünde görüş beyan etti.
Suriye'deki savaşın bitmesi durumunda ise katılımcıların görüşlerinde değişim olmamakla birlikte "ülkelerine dönsünler" diyenlerin oranı dramatik bir şekilde artarak yüzde 84.2'ye yükseliyor.
Araştırmanın en çarpıcı bölümlerinden biri de arkadaşlık ve evlilikle ilgili. Kadın katılımcıların yüzde 68.8'si, erkeklerin ise yüzde 64.7'si "Bir Suriyeliyle evlenmem diyor. Çocuğunun bir Suriyeliyle evlenmesine izin vermeyeceklerin oranı yüzde 67.4, kardeşlerinden birinin evlenmesinden rahatsızlık duyacaklarını belirtenlerin oranı ise yüzde 65.3. Bir Suriyeli ile arkadaş olabilir misiniz sorusunda ise daha ılımlı bir tablo var. Katılımcıların yüzde 46,4'ü hayır olmam derken yüzde 18.2'si "olurum", yüzde 20.9'u da "kısmen" yanıtını vermiş.
Ankete verilen yanıtlar Türkiye genelinde değerlendirildiğinde katılımcıların yüzde 48.3'ü hükümetin politikalarını çok yanlış, yüzde 18.5'i de yanlış olarak bulduğunu belirtiyor. Partilere göre ayrıldığında ise şöyle bir tablo söz konusu: AK Parti seçmeninin yüzde 46,3'ü politikaları yanlış bulduğunu söylüyor. CHP seçmeninde bu oran yüzde 88, MHP'de yüzde 66.6, İyi Parti'de yüzde 88.1, HDP'de ise yüzde 91.6 gibi çok yüksek bir orana çıkıyor.
Araştırmadan öne çıkan diğer başlıkları ise şöyle sıralamak mümkün:
?Oturduğum mahallede bazı Suriyeli ailelerin de yerleşmesinden rahatsız olurum: Yüzde 52.8
?Suriyelilerin yoğun olarak yaşadıkları bir mahalleye yerleşmekten rahatsız olurum: Yüzde 65.4,
?Bir Suriyeli ile aynı apartmanda yaşamaktan rahatsız olurum: Yüzde 56.6
?Suriyeli çocukların benim çocuğumun okulunda eğitim görmesinden rahatsız olurum: Yüzde 47.6
?Bir Suriyeli ile aynı işyerinde çalışmaktan rahatsız olurum: Yüzde 50.1,
?Bir Suriyeli ile iş için ortaklık kurmam: Yüzde 65.
?Suriyeliler Türkiye ekonomisi üzerinde olumsu etki yaratıyor: Yüzde 75.6
?Daha ucuza çalışıp Türklerin işsiz kalmasına neden oluyorlar: Yüzde 56.3
?Ev kiralarının artmasına neden oldu: Yüzde 65.2
?Suriyelilere vatandaşlık hakkı verilmemeli: 61.7
Son Dakika › Güncel › Suriyelilere yönelik önyargılar pik yaptı: Ülkelerine dönsünler, iş kurmasınlar, Suriyeliyle evlenmem, mahallemde istemem! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (7)