Hatay'ın Reyhanlı İlçesi Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Nihat Kılıç, Suriye'ye bağlı çalışan tüm firmaların ekonomisinin tamamen durduğunu söyledi.
İç çatışmaların devam ettiği Suriye'ye, ilçedeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan yılda 1.2 milyar dolarlık ihracat yapıldığına dikkat çeken Kılıç, belirsizlik nedeniyle bu ticaretin tamamen durduğunu belirtti. Özellikle Suriye'de, Türk mallarına konulan vergilerin iş insanlarını sıkıntısını arttırdığını belirterek, "Suriye'nin son dönemde Türkiye'den giden ürünlere yüzde 30'luk vergi koyması bizi sıkıntıya soktu. Artık tamamen buradan mal gönderemez olduk. Suriye'ye bölgeden ihracatımız durmuş durumdadır" dedi.
Suriye'de bankacılık sisteminin olmadığını, bunun da Türkiye'den ihracat yapanları son dönemde korkuttuğunu belirten Kılıç şöyle konuştu:
"Suriye'de akredite olayı yok. Yani bankacılık sistemi bulunmuyor. Buradaki iş insanları, son olaylardan sonra gönderdikleri malın parasını alıp alamayacağını bilmiyor. Bu yüzden de bir çok kişi göndereceği malı durdurmuş durumdadır. Bir çok firma yüklettiği malını göndermedi. Bazıları da gönderecek şoför bulamadığı için bekletiyor."
İç çatışmaların Türkiye'ye gelen Arap turistleri de engellediğini belirten Kılıç şöyle devam etti:
"İlişkilerimiz bozulmadan önce 300'ü yüklü TIR olmak üzere binin üzerinde araç Suriye'ye gidiyordu. Bu olaylardan sonra 10-15 TIR çıkış yapıyor. 200'ün üzerinde Suriyelinin aracı da bizim ülkemize giriş yapıyordu. Hatay Havaalanı'nın kapasitesinin yüzde 30'unu Arap yolcular oluşturuyordu. Suriyeli turistlerin gelişleri çatışmaların artmasıyla birlikte kesilme noktasına gelmiş durumda. Suriyeli turistler diğer ülkelerden gelenler gibi değildir. Onlar her mevsimde Türkiye'ye ilgi gösteriyor. Bu yüzden özellikle bu bölgede onların eksikliği hissedilecektir."
Bölgedeki bir çok kişinin tüm yatırımlarını Suriye'den gelecek turistlere göre ayarladığına da dikkat çeken Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hatay, Adana, Gaziantep ve Mersin'e turist olarak gelen Suriyeliler, artık gelmez oldu. Bu Arap turistler için açılan alışveriş merkezleri, restoranlar, oteller hatta sağlık kuruluşlarının da işi sıkıntıya girmiş durumda. Yapılan alışverişler bizim bölge esnafının ekonomisini canlandırıyordu. Ancak şu anda her şey durdu. Biz, hükümetimizden Suriye ile iş yapan her sektörün desteklenmesini istiyoruz. Aksi takdirde bölgedeki bir çok firma batmaya başlayacak. Bu firmaların borçları var." - Hatay/ Reyhanlı
Son Dakika › Güncel › 'Suriye'ye Bağlı Çalışan Tüm Firmaların Ekonomisi Durdu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?