HAMZA TEKİN - Suriye'den kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyelilerin çoğunun iş hayatına atılması, Lübnanlıların istihdam edilmesine engel oluyor.
AA muhabirine konuşan Lübnan Çalışma Bakanı Selim Cirisati, işsizlik oranında rekor bir artış yaşandığına dikkati çekerek, "Suriyelilerin Lübnan'a göçü bu yoğunlukta devam eder ve bu kişilerin büyük kısmı çalışma hayatına atılacak olursa yakın bir zamanda 320 bin Lübnanlı işini kaybedecek" dedi.
Lübnan'a sığınan Suriyelilerin, Lübnanlıların istihdamı için tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Cirisati, "Lübnanlılar Suriyeli işçiler nedeniyle büyük zarar görüyor. Suriyeli işçilerin sayısında artış yaşanması toplumun sosyal dokusunu tehlikeye sokuyor" diye konuştu.
-Kesin rakam mevcut değil
Lübnan'da çalışan Suriyeli sayısıyla ilgili ellerinde kesin rakamlar olmadığını belirten Cirisati, "Bunun birkaç sebebi var. 2011 yılından önce Suriyeliler tarım ve inşaat gibi mevsimlik işlerde çalışmak için Lübnan'a geliyordu. Bu alanda çalışan kişilerin sayısını tam olarak bilmek hiç bir zaman mümkün olmadı. Savaşın başlamasından sonra ise çalışan sayısını belirlemek daha da zorlaştı çünkü Lübnan hükümeti çalışan işçi ayırmaksızın sadece ülkeye giren kişi sayısını kaydediyor" ifadesini kullandı.
Suriyelilerin gerekli kanuni şartları yerie getirdikten sonra ticari işyerleri açmalarının önünde bir engel bulunmadığını ifade eden Cirisati, bu şartları sağlamayanların işyerlerinin bakanlık tarafından kapatıldığını kaydetti.
-Suriyeliler Lübnan'da ucuz işgücü
Cirisati, bazı büyük işyerlerinde Lübnanlıların topluca işten çıkarılıp daha ucuz iş gücü oldukları için Suriyelilerin çalıştırıldığını ve bakanlığın bu işyerleri hakkında zabıt tutarak para cezası kestiğini belirtti.
Geçen Ağustos ayında Lübnan İşçi Birliği Yönetim Kurulu'nun yaptığı istatistik, Lübnan'da işsizlik oranının yüzde 20'yi aştığını, genç nüfusta ise bu oranın yüzde 37'ye ulaştığını gösteriyor. - Beyrut
Son Dakika › Güncel › Lübnan'da İşsizlik Rekor Düzeyinde Arttı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?