Kafkasya'da varlıkları MÖ 3500'lere kadar uzanan Çerkeslerin, 1800'lerin ortasında yoğunlaşan Rus baskısı sebebiyle başlayan ve bugüne dek birçok kez sanat aracılığıyla dile getirilen sürgünü bu defa bir sergiyle anılıyor. Çerkesler Abhazya olarak da bilinen dağlardaki yaşamlarından sürgün edildikten sonra Anadolu ve Sibirya'ya göç etti.
Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin yanı sıra, dünyanın farklı yerlerine dağılan Çerkeslere dair hikayeler filmlere, romanlara ve tiyatro oyunlarına konu edildi. Kendi de Çerkes olan fotoğrafçı Serina Haratoka Tara'nın aynı zamanda ilk kişisel sergisi olma özelliğine sahip 'Kabardey-Balkar ve Çerkesler' sergisi, 29 Mayıs tarihleri arasına kadar Feriye Lokantası, Hamdi Saver Salonu'nda ziyaret edilebilecek.
Sergide, Çerkesler'in günlük yaşamda kullandıkları eşyaların fotoğrafları da yer alıyor.
Serginin küratörlüğünü Çağla Cabaoğlu'nun üstlendiği sergide, Çerkeslerin günlük yaşamlarından kareler, Kabardey-Balkar eteklerinde kurulu 'Kabardey-Balkar Özerk Cumhuriyeti'nde çekilmiş fotoğraflar yer alıyor. Sokaklarından danslarına, giysilerinden yemek kültürüne kadar pek çok ayrıntının yer aldığı sergide, Abhazya'dan Anadolu'ya göç sırasında yaşanan trajik hikayeler de anlatılacak.
Fotoğrafçı Serina Haratoka Tara Türkiye'de yaşayan Çerkeslere anavatanlarını anlatmak ve unutturmamak için bu sergiyi hazırlandığını belirtiyor.
Kaynak: Al Jazeera
Son Dakika › Güncel › Sürgünün 150 Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?