Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ankara'dan A tipi devlet protokolüyle ebedi istirahatgahı Isparta'ya bir askeri kargo uçağıyla gönderilmek üzere yola çıktı. Kocatepe Camii'ndeki cenaze namazının ardından mahşeri bir kalabalık salavatlarla memleketine uğurladı.
ANKARA DEMİREL'İ UĞURLADI
Ankara'daki ilk tören, Güniz Sokak'taki evinin önünde yapıldı. Burada Demirel'in naaşına güller yağdırıldı, sokak gül suyu ile yıkandı. Ardından Meclis'te en üst protokolden devlet töreni yapıldı. Demirel'in naaşı, Meclis'te düzenlenen törenin ardından top arabasına konuldu. Siyasiler, yakınları ve vatandaşların katılımıyla oluşturulan kortej eşliğinde cenaze Kocatepe Camii'ne götürüldü.
KOCATEPE'DE CENAZE NAMAZI
Kortej; Atatürk Bulvarı, Meşrutiyet Caddesi ve Mithatpaşa Caddesi güzergahını izleyerek Kocatepe Camii'ne ulaştı. Burada cuma namazının ardından kılınan cenaze namazıyla ebedi istirahatgah olan memleketi Isparta'ya götürülmek üzere yola çıkacak. Cumartesi günü burada defnedilecek.
GÜL SUYU PÜSKÜRTÜLDÜ
Bu arada korkej camiye giderken Demirel'in memleketi Isparta'dan getirilen gül suyu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in naaşı için oluşturulan kortejin önündeki araçtan havaya püskürtüldü.
YİNE İLK GELEN BAHÇELİ OLDU
Kocatepe Camii'ndeki cenaze namazı için ilk gelen lider yine MHP Genel Başkanı Bahçeli oldu. Eski Başbakanlardan yine Tansu Çiller de camiye geldi. Bahçeli Meclis'teki törene de ilk gelen isimdi.
DEMİREL'İN CENAZE TÖRENİNDEKİ TEK HDP'Lİ
9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de düzenlenen devlet törenine, AK Parti, CHP ve MHP liderleri katılırken, HDP'den Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yoktu. Törene katılan tek HDP'li ise Gaziantep Milletvekili Celal Doğan oldu.
Meclis'te düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meclis'te grubu bulunan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yer aldı. Eski Başbakanlardan Tansu Çiller, eski meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile Demirel'in birlikte siyaset yaptığı çok sayıda isim de törene katılanlar arasındaydı.
"ZİNCİRBOZAN'DA BİRLİKTEYDİK"
Demirel'in Güniz Sokak'taki evine taziyeye de giden Doğan, 1980'den sonra Zincirbozan'da Demirel ile birlikte olduklarını söylemişti. Doğan, Demirel ile iyi dostlukları olduğunu belirterek, "Demirel'in Türkiye'ye hizmetlerinin büyük olduğunu ifade etmişti.
DOKTORU AYLİN CESUR: İNSANIN ÖZ BABASI KADAR BİRİNİ SEVEBİLECEĞİNİ ÖĞRENDİM
Burada doktoru Aylin Cesur, Eski TBMM başkanı Hikmet Çetin kısa birer konuşma yaptı. Törende bir konuşma yapan doktoru Aylin Cesur, Demirel için şunları söyledi:
"Sizden çok şey öğrendim. İnsanın öz babası kadar birini sevebileceğini öğrendim. Veda ederken en derin şükranlarımı sunuyorum. Hayatım boyunca sizden öğrendiklerimi yaşatmaya çalışacağım. Bir tek şey öğrenmedim. Bunu nasıl yapabileceğimi bilmiyorum"
ÇETİN: DEMOKRASİ VE HUKUTAN ÖDÜN VERMEDİ
Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Demirel'in 20. yüzyılın 2. yarısına damga vuran çok önemli bir siyasi olduğunu vurgulayarak, "Hiç ödün vermediği konular demokrasi ve hukuk devletiydi" diye konuştu.
Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, "Aziz Cumhurbaşkanımım, sevgili abim" diye başladığı konuşmasında, demokrasi mücadelesinde Güniz Sokak'ın önemine dikkat çekti.
İLHAN KESİCİ DUA ETTİ, TEKBİR GETİRDİ
İlhan Kesici konuşmasının sonunda Süleyman Demirel'in naaşı başında dua ettirdi, tekbir getirdi. Vatandaşlar da tekbire eşlik etti.
SON KEZ BABA EVİNDE
Yapılan duaların ardından helallik istendi ve burada yapılan tören sonra erdi. 45 dakikalık bu törenin ardından, cenaze yıllarca görev yaptığı TBMM'ye götürüldü.
DEMİREL'İN NAAŞI MECLİS'E GÖTÜRÜLDÜ
Demirel'in naaşı, Güniz Sokak'taki evinin önündeki ilk törenin ardından ikinci tören için TBMM'ye uğurlandı. Süleyman Demirel için üst düzey protokolle bir devlet töreni düzenlendi.
9 ÜLKEDEN DEVLET YETKİLİSİ GELDİ
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı nedeniyle Ankara'da yapılacak cenaze törenine 9 ülkeden devlet yetkilisi katılıyor. KKTC'den Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun bulunduğu törene şu isimler de katılıyor: Hırvatistan Eski Başbakan Yardımcısı ve Eski Dışişleri Bakanı Mate Granic, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdyldaev, Ukrayna Parlamentosu Milletvekili ve Kırım- Tatar Meclisi Eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Halef Halefov, Nahçivan Başbakanı Alovsat Bakşıyev, Romanya Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Georghe Ciamba, Gürcistan Mülteciler ve Yerleşim Bakanı Sozar Subari.
MUHALEFET ORADA
Tören için ilk gelen lider MHP lideri Bahçeli oldu. Arkasından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tören için yerini aldı. Yan yana duran Bahçeli ve Kılıçdaroğlu tokalaştı.
ERDOĞAN, DAVUTOĞLU VE GÜL DE ORADA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu törene en son gelen isimler oldu. Herkesi selamladıktan sonra protokoldeki yerlerini aldılar. Erdoğan ile Gül'ün tokalaşması dikkat çekti.
ERDOĞAN: İSLAMKÖY'DEN ÇIKTIĞINI HİÇ UNUTMADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada ' 'İslamköy'den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti'' dedi.
Erdoğan, törendeki konuşmasında şunları söyledi:
"Başta ailesi olmak üzere herkese baş sağlığı diliyorum. Rahmetli Demirel yarım asır boyunca devlet kademesinin her bölümünde hizmet vermiştir. Canlı bir tarihti. Yer yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler. Demirel kendine has tarzı olan bir devlet adamıydı. Isparta'dan, İslamköy'den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti.
Milletle güçlü bir bağıydı bu... Bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız gerekiyor. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan bir isimdi.
İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek bir vecibedir.
Ülke için gittiğim bir çok yerde hizmetlerinin hizmetine rastladığımı bir isimdir. Güniz Sokak'taki evi bundan sonraki nesillere onu yaşatan eserler olacaktır. Belgeleriyle adete arşiv olmuş Güniz Sokak'ta bundan sonra gençliğin hizmetine sunulacak bir gelecek herkese yol açıcı olacaktır Bir kez daha ailesinin ve ülkemizin başı sağ olsun diyorum."
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in defnedileceği yer.
İŞTE TÖRENE KATILANLAR
Törene katılanlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, en yaşlı üye sıfatıyla Meclis'i açması beklenen CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski başbakanlardan Tansu Çiller, Bakanlar, CHP ve MHP'li vekiller de yer alıyor.
Demirel'in naaşı memleketi Isparta'ya götürülecek ve cumartesi günü burada defnedilecek. 91 yaşındaki 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, çarşamba günü vefat etmişti. Ölüm nedeni solunum yolu enfeksiyonu, böbrek ve kalp yetmezliği olarak açıklanmıştı.
Son Dakika › Güncel › Süleyman Demirel Kocatepe'den Memleketine Uğurlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (18)