Yeniköy Muhtarı Eşref Yılmaz, döşenen boru hatlarının hepsinin randımanlı olmadığını, her gün sulama tesisatının bir yerinde patlak oluştuğunu söyledi. Köyde su olmasına rağmen tesisattan dolayı su sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Yılmaz, "Burada bir müteahhit oyunu var ve borular suyun basıncına dayanmıyor. Suyu barını yükseltemiyoruz. Doğru dürüst sulama yapamıyoruz. Çiftçinin bir sürü zararı var. Köyümüzde kavun, karpuz ekiliyor ve bir sürü yatırım yapıyor ama karşılığını alamadığımız için tarlalarımız boş kalıyor. Burada yapılan hat daha 2 senelik olmasına rağmen her yeri patlat çatlak durumda. Yaklaşık 10 bin dekara yakın yerimiz sulanması lazımken şu anda 4-5 bin dekar yerimiz zor sulamıyor. Yonca ekiliyor, köylüler sulayamadığı için kuruyup gidiyor “ dedi.
EKTİĞİMİZ ÜRÜNDE YÜZDE 70 ZAYİAT VAR
Köylü Reşat Korkmaz ise, yaşanan sorunlardan dolayı çok mağdur olduklarını vurgulandı. Korkmaz, “Can suyu vermediğimiz için kavunlarda yüzde 60, yüzde 70 zayiat var. Tam randımanlı döşenmediği için borular devamlı patlıyor. Zararımız diz boyu ve bu sorun 2-3 seneden beri devam ediyor. Patlamalardan sonra gerekli onarım yapılmıyor. Sulamaya gidiyoruz, 'Hat patlağı var, su yok' deniliyor. Bir hafta 10 gün sonra geliyor su. Bizim diktiğimiz mahsul 10 bekler mi, o kadar beklemiyor ölüyor. Yazık değil mi? Ben 4 bin tane çim ekmişim, 2 bin 500 zayiat verdim. Yazık günah değil mi? Devletimiz, Bakanımız Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri Müdürlüğü, Sulama Birliği Başkanı kim ilgileniyorsa ilgilensin sesimizi duysun. Biz Yeniköy olarak suyun geldiğine memnun değiliz, pişmanlık duyuyoruz“ ifadelerini kullandı.
"SİSTEME SU VERİYORUZ AMA PATLAKLAR ÇOK FAZLA"
Yeniköy’deki sulamanın bağlı olduğu Edebali Sulama Birliği Başkanı Bahattin Kaygısız ise, birliğin sulamasının Kızıldamlar köyü, Küreköyü ve Yeniköy olmak üzere 3 kısımdan oluştuğunu belirtti. Kaygısız, “Burası 100 kilometre uzunluğunda bir sistem ve 3 etaptan oluşuyor. Bu etapları ayrı ayrı firmalar tarafından yapılıyor. İlk olarak müteahhit firma bitirir, Devlet Su İşleri kesin kabul ile sistemi devir alır. Devraldıktan sonra bizlere devreder. Şu anda sisteme su veriyoruz ama patlaklar çok fazla oluyor. Bu patlamalar yapılan borular arası kaynaklardan meydana geliyor. Borularda bir sıkıntı yok. Kaynakların düzgün yapılmayışı, ek yerlerinin dudakların düzgün öpüşmediği için veya sıcaklık ayarlarını düzgün yapmadıkları için kaynaklardan su atıyor. Geçen sene Devlet Su İşlerine 3 tane yere dilekçe yazdım. Tam 145 tane patlak olduğunu Genel Müdürlüğü, Bakanlığa, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğüne yazısını yazdım ama bize bir dönüş yazısı gelmedi“ diye konuştu.
İBRAHİM SÜNETÇİ - CEM KAAN TOKA
Son Dakika › Güncel › Suları Var Ama Kullanamıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?