İzmir'de Suçiçeği Alarmı! Sağlık Bakanlığı'ndan Yalanlama Geldi - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Suçiçeği Alarmı! Sağlık Bakanlığı'ndan Yalanlama Geldi

İzmir\'de Suçiçeği Alarmı! Sağlık Bakanlığı\'ndan Yalanlama Geldi

İzmir'de son günlerde su çiçeği vakalarının salgın olduğu ve öldürücü olabileceği iddialarına Sağlık Bakanlığı'ndan yalanlama geldi.

27.05.2016 15:14  Güncelleme: 16:40

İzmir'de son günlerde görülen su çiçeği vakaları paniğe neden oldu. Her gece çocuk acil servisine en az 5 su çiçeği vakası geldiğini söyleyen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Zafer Kurugöl, su çiçeği vakalarında ölümcül riske karşı uyardı.

İddialar üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı herhangi bir ilde suçiçeği salgını riskinden söz edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi.

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ: TEK DOZ YETMİYOR

İzmir'de çocuklarda su çiçeği salgını görüldüğü açıklandı. Her gece Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne en az 5 vaka geldiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, "Su çiçeği görülen çocuk sayısı için yüzlerce demek az olur. Üstelik bunlar aşılı çocuklar. Aşı tek doz uygulanıyor. Bu da tek dozun yetmediğinin göstergesi. Bu bir gözlem değil, 29 ilde yapılan bir izlem çalışmasının sonucu" dedi.

"İKİNCİ DOZ AŞININ VURULMASI ŞART"

Prof. Dr. Kurugöl, Türkiye'de 2013 yılından bu yana, daha önce zorunlu olmayan su çiçeği aşısı uygulandığını, aşının 1 yaşındaki çocuklara tek doz olarak yapıldığını söyledi. Ancak yapılan çalışmalarda tek doz aşının yetersiz kaldığının 'su çiçeği salgını' ile ortaya konulduğunu belirten Prof. Dr. Kurugöl şöyle konuştu:

"YÜZLERCE DEMEK AZ OLUR"

"Su çiçeği bildirimi zorunlu hastalık değil. İzmir'de en azından 5 kreşte salgın var. Çocuk acil servisimize her gece aşılı olmasına karşın 5 su çiçeği vakası geliyor. Su çiçeği salgını var, vaka sayısına yüzlerce demek az olur. İçlerinde çok ağır vakalar olabiliyor, bunlar bir doz aşılı çocuklar. Anne babalar da aşı yaptırdık su çiçeği oldu, diyor. Oysa aşıyla ya da aşının taşınmasıyla ilgili sorun yok. Sorun doz sorunu.

"SU ÇİÇEĞİNDE ÖLÜMCÜL VAKA GÖRÜLEBİLİR"

Aşı bir doz yapıldığında su çiçeğine karşı yüzde 80-85 korur. Aşı yapılan her 5 çocuktan birinde su çiçeği görülür. Bunların bir kısmında ağır vaka hatta ölümler olabilir. İkinci doz yapıldığı taktirde su çiçeği geçirme olasılığı yüzde 5'in altına düşer, ağır su çiçeği vakası hemen hemen hiç görülmez.

"İKİNCİ DOZ YAPILMAZSA SALGIN DEVAM EDECEK"

Mutlaka çocuklara ikinci doz yapılmalı. Amerika, Almanya başta olmak üzere birçok ülke su çiçeği aşısında ikinci doza geçti. Bizde de geçilmesi gerekiyor. Su çiçeği aşısı iki doz uygulanmalı, ilki 1'inci yaşta, ikinci dozu 4-6 yaş arasında yapılmalı. Yani ikinci doz anaokuluna başlarken uygulanmalı. Aksi takdirde su çiçeği salgını devam edecek, ağır vakalar görülmeye devam edilecek tek doz aşının manası olmayacak"

İKİNCİ BÜYÜK SORUN BOĞMACA

Prof. Dr. Kurugöl, Türkiye'de boğmaca vakalarında da önemli bir artış olduğunu söyledi. Boğmaca ile ilgili tetkikler yetersiz olduğu için sayılara bakıldığı zaman Türkiye'de boğmaca vakası yokmuş gibi göründüğünü ifade eden Prof. Dr. Kurugöl sözlerini şöyle sürdürdü:

"BOĞMACADA BEBEK DEĞİL ÇEVRESİ AŞILANMALI"

"Gerçek öyle değil. Küçük çocuklarda çok görülüyor ve ağır vakalara, ölümlere yol açabiliyor. Bu sadece Türkiye'de olan bir durum değil. ABD'de de boğmaca görülüyor ve ölümlere yol açıyor. Bu nedenle gelişmiş ülkeler Amerika, Almanya, Fransa gibi ülkelerde küçük bebekleri boğmacadan korumak için KOZA stratejisi diye bir strateji geliştirildi, bebeğin anne, babası ve etrafındakiler aşılanıyor. (Bebeği aşılayamıyorsunuz, çünkü bağışıklık oluşmuyor) Buna rağmen bu bile yeterli olmadı. ABD ve İngiltere gibi ülkeler gebelere hamileliğin 2'nci diliminden (4. ayından) itibaren boğmaca aşısı başlattılar. Ve boğmacayı kontrol altına aldılar. Bizde de bu uygulamaya acilen geçilmeli. Su çiçeğinden sonra ikinci sorun boğmaca."

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ

Sağlık Bakanlığı, herhangi bir ilde suçiçeği salgını riskinden söz edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında "İzmir'de suçiçeği salgını", "Tek doz aşı suçiçeğini önlemiyor" başlıklı haberler yer aldığı hatırlatıldı.

"DÜNYANIN EN GENİŞ KAPSAMLI AŞI TAKVİMİ"

Türkiye'nin, dünyanın en geniş kapsamlı aşı takvimini, çok büyük bir başarıyla uygulayan ülkelerin başında geldiği ifade edilen açıklamada, bu kapsamda, boğmaca, difteri, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, hemofilus influenza tip b, konjuge pnömokok, hepatit A ve suçiçeği aşısının tüm bebeklere sağlık kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulandığı belirtildi.

SU ÇİÇEĞİ DE AŞI TAKVİMİNE ALINDI

Açıklamada, birçok ülkenin rutin aşı takviminde yer almayan suçiçeği aşısının Türkiye'de 28 Haziran 2012'de toplanan Bağışıklama Danışma Kurulunun kararı ile aşı takvimine alındığı ve aşının 12'nci ayda rutin ve tek doz halinde uygulandığı anımsatıldı.

Suçiçeği vakalarının bilimsel verilere dayanılarak yakından takip edildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"HERHANGİ BİR İLİMİZDE SU ÇİÇEĞİ SALGINI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

"İzmir'de 2015'te ilk 4 ayında 499 suçiçeği vakası görülürken, 2016'nın aynı döneminde ise 511 kişide suçiçeği vakası görülmüştür. Aylar arasında dönemsel farklılıklar yaşanabilmekle birlikte şu aşamada herhangi bir ilimizde suçiçeği salgını riskinden söz edilmesi mümkün değildir. Doğruluğu teyit edilmeden paylaşılan veriler, aşı gibi çok yaygın bir nüfusu ilgilendiren bir konuda toplumu paniğe, endişeye yönlendirmektedir. 2. doz suçiçeği aşısı ile ilgili öneriler, Bağışıklık Danışma Kurulunun yıl sonunda gerçekleştireceği toplantıda ülkemizdeki vaka durumuyla ilgili bilimsel veriler ışığında değerlendirilecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'de Suçiçeği Alarmı! Sağlık Bakanlığı'ndan Yalanlama Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement