Sualtı Hekimliği - Son Dakika
Güncel

Sualtı Hekimliği

Sualtı Hekimliği

Bodrum Devlet Hastanesi Bünyesindeki Basınç Odasının, Sualtı Hekimi Olmadığı İçin Atıl Durumda Olduğu Belirtildi.

06.03.2008 17:37

Bodrum Devlet Hastanesi bünyesindeki basınç odasının, sualtı hekimi olmadığı için atıl durumda olduğu belirtildi.

Sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Başhekim Op. Dr. Fatih Ayden'i ziyaret ederek uzman doktor kadrosu verilmesi ve basınç odasının işlerlik kazanmasını istediler.

Bodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü'nün 2004 yılında kapatılması üzerine Bodrum Devlet Hastanesi bünyesine alındığı öğrenilen basınç odasının işlerlik kazanması için Bodrum Can Kurtarma ve Su Sporları Derneği Başkan Yardımcısı Tayfun Özdoğan, Bodrum Su Altı Derneği Başkan Yarımcısı ve Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Erman Akarsu, Bodrum Su Altı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Doğan, Muğla Su Ürünleri Yetiştiricileri Derneği Genel Sekreteri Erdener Çeriğ, Denizciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nedim Danacı, Başhekim Op.Dr. Ayden'i makamında ziyaret ettiler. Başhekim Ayden ise, ziyarette yaptığı açıklamada "Ziyarete gelen arkadaşlara hak veriyorum. Basınç odası 4 yıl önce hastanemize taşındı, yerleştirildi ve faal hale getirildi. Ancak konu ile ilgili su altı uzman hekimimiz yok. Su altı uzman hekimi olması lazım çalıştırabilmemiz için. Sadece çalıştırmak dışında yetkili kişilerin dalgıçlık için bizden sağlık raporu almaları için hem basınç odası hem de su altı hekiminin olması lazım. Konuyla ilgili bakanlığa 3 yıldır girişimde bulunuluyor. Kaymakam beyde bu işin ciddiyetle üzerine gidiyor. Sonuçta elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. 4 yıldır atama bekliyoruz. Şu an bir atama yok. Başhekimlik, kaymakamlık ve il sağlık müdürlüğü olarak gerekli müracaatlarda bulunduk. Ancak henüz bir sonuç alamadık" dedi.

Bodrum Su Altı Derneği Başkan Yardımcısı ve Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Meclis Üyesi Erman Akarsu ise "Kadro çıkmadığı için uzman doktorlar buraya yollanamıyor" dedi. Akarsu, bu konuda "Dalgıçların bir garantisi olarak bu basınç odasının faal olması lazım. En son yaptığımız bir araştırmada basınç odasını kullanabilecek uzman doktorların mecburi hizmet için basınç odası olmayan başka hastanelerde görev yaptığını öğrendik" diye konuştu.

Erman Akarsu "Basınç odası faaliyette olsaydı kurtarılacak insanlar olur muydu?" şeklindeki soruya, 2006 yılı sonlarında çıktığı dalışta vurgun yiyen Clup Flipper'in sahibi iş adamı Ahmet Bayer'den bahsederek şunları söyledi: "En yakın örneği Ahmet Bayer. Dalıştan sonra vurgun yiyor. Basınç odası olmadığı için şu an kendi imkanları ile sadece belden aşağısı tutmuyor. İlk başta boyundan aşağısı tutmuyordu. Olsaydı, hiçbir şey olmazdı yani. Çünkü zaman kaybı çok büyüktü. Askeri Aksaz üssüne götürüldü.

Buraya uzman doktor kadrosu çıkarılmasını istiyoruz." Muğla Su Ürünleri Yetiştiricileri Derneği Genel Sekreteri Erdener Çeriğ de 1980'li yıllarda Bodrum Sünger Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yaptığını belirterek, basınç odasının İtalya'dan hibe olarak getirildiğini söyledi. Birçok kişinin hayatını kurtardıklarını dile getiren Çeriğ, şöyle konuştu: "Su ürünleri yetiştiriciliği arttı. Açık denizde balık yetiştiriciliği yapacak işletmelerin havuzlarının derinliği 20-30 metre. Bunların kurulduğu deniz dibi mesafesi 50- 60 metrelerde. Çalışmalar için dalgıç kullanılması gerekli. Şu an Güllük Körfezi'ndeki açık deniz işletmelerinde çalışan 100'e yakın profesyonel dalgıç var. Maalesef bu genç çocuklar hayati tehlikeyle karşı karşıya. Başlarına bir sıkıntı gelse dalışla ilgili, hemen müdahale edilecek bir tesis, bir basınç odası yok. En yakın 2 buçuk 3 saat mesafede. Bu insan hayatı ile ilgili bir şey. Basınç odasının işlerlik kazanmasını istiyoruz." (OU-AT-HO-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sualtı Hekimliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement