Antalya'nın Alanya İlçesi'nde belediye bünyesinde çalışan sanat ekibi, ilçenin tanıtımında kullanılmak üzere geleneksel süs eşyası su kabağını tuvale dönüştürdü. İki ressamın üzerine çeşitli resimler çizdiği su kabakları, organizasyonlarda kullanılıyor.
Alanya Belediyesi tarafından başlatılan 'Sanat ile Tanıt Projesi' kapsamında ilçenin tanıtımı için bu yıl su kabağı ve resim sanatı bir araya getirildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde görevli ressamlar Mehmet Yılmaz ile Mehmet Ali Benli tarafından yürütülen proje kapsamında, su kabağının üzerine Alanya'nın tarihi yerleri, manzaraları ve insan portreleri resmediliyor. Su kabağı üzerine çizilen resimler Alanya'nın tanıtım çalışmalarında ve organizasyonlarda kullanılıyor.
PROJE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Yaklaşık 300 yıldır ilçenin yerli halkı tarafından verilen şekillerle günlük ev eşyası olarak kullanılan, Alanya'ya gelen turistlere üzerine yapılan oyma ve kakma işlemleriyle süs eşyası olarak satılan su kabağına gerçekçi tablolar çizen ressamların projesi büyük ilgi gördü. Alanya Turizm ve Sanat Festivali'nde Demet Akalın, Şebnem Ferah ve Serdar Ortaç için üzerinde şarkıcıların resimleri olan kabaklar hazırlanarak, kendilerine hediye edildi.
'SU KABAĞI ALANYA'NIN DEĞİŞMEZ PARÇASI'
Su kabağının ilçede yüzyıllardır kullanıldığını belirten ressam Mehmet Ali Benli, "Su kabağı Türkiye'nin birçok yerinde yetişiyor fakat Alanya'da su kabağı yüzyıllardır hayatın her alanında kullanılmıştır. Alanya'da çok eskilerde çocuklar yüzmeyi vücuduna bağladıkları sukabağıyla öğrenirlerdi. Suyu soğuk tuttuğu için üzeri kesilerek, içi temizlenerek günümüz termosları gibi kullanılmış. Mutfaklarda sıcak suları bir yerden bir yere aktarmak için ev hanımlarının yaygın olarak kullandığını biliyoruz. Bunların dışında kaşıktan çatala, tabaktan bardağa, avizeden bibloya kadar birçok ev eşyası olarak yüzyıllardır kullanılmış ve halen kullanılıyor. Birçok şekil ve formda yetişebildiği, istenilen şekil verilebildiği ve sağlamlığı ile asırlardır burada kullanılıyor. Günümüzde ise süs eşyası, avize gibi hediyeliklere dönüştürülüyor. Su kabağının üzerine yapılan hat ve kakma sanatı dışında bundan heykel dahi yapan sanatçılar var" diye konuştu.
'SANIRIM İLK OLDUK'
Tanıtım aracı olarak seçilen su kabağına geleneksel oyma ve kakma işlemi haricinde bir şey yapmak istediklerini anlatan Benli, şöyle dedi:
"Su kabağının üzerine neler yapılabilir diye departman olarak çalışmaya başladık ve Mehmet Yılmaz arkadaşımız su kabağı üzerine tablo çizilmesi fikrini ortaya attı. Birkaç denemenin ardından su kabağının üzerine yapılan portrelerin çok güzel durduğunu keşfettik. Başka bir yerde bu tip çalışmalar yapıldığını duymadık. Sanırım bu ilk oldu. Yaptığımız bu iş çok beğeni topladı. Bundan sonra diğer sanatçı arkadaşlar da bu su kabağı tablolarını kullanmak isteyebilir."
'GURUR VERİCİ'
Su kabağının ilginç bir yapısı olduğunu aktaran ressam Mehmet Yılmaz da "Su kabağı üzerindeki zarı temizlediğinizde altından çıkan doku resim yapmak için çok elverişli. Adeta bir resim kağıdı dokusunda olan bu katmana istediğinizi çizebiliyorsunuz. İşlemin ardından koruyucu vernikle kapatıldığında yıllarca dayanabilecek bir tablo meydana geliyor. Su kabağı üzerine yaptığım resimler çok beğeniliyor. Bir Alanyalı olarak sanatımı Alanya'nın geleneği olan su kabağıyla birleştirmek gurur verici" dedi.
- Antalya
Son Dakika › Güncel › Su Kabakları Tuval Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?