Fransa'nın Strasbourg kentinde Avrupa Kuruluşlarına çok yakın mesafede olan Rue de la Carpe, Rue Toreau, Rue Jacoutot caddelerinin üçgeninde yeni inşa edilen Türkiye temsilciliklerinin inşası sürüyor.38 milyon Euro değerinde projenin şantiye çalışması tam hızla devam ediyor.
9 Ocak 2015 tarihinde başlayan projede 7 kat üzerine 4 ayrı konsolosluk, resmi konutlar ve büyükelçilik binaları yer alıyor. Temsilciliklere ilişkin projenin 29 Ekim 2017 Cumhuriyet Bayramı'nda bitmesi planlanıyor. Büyüleyici projeye imza atan mimarlar Han Tümertekin ve Mehmet Davaz 36 aylık şantiye çalışmasını daha hızlı bir çalışmayla, olumsuz hava muhalefeti yaşanmazsa 30 aya düşürmeyi planlıyor.
Kendini göstermeye başlayan yerleşke, Fransız ve Alman basınının ilgi odağı oldu.
10 bin metrekare alana inşaa edilen projenin dış cephesini, Türk ve Fransız kültürünün simgesi olan, İznik çinisi ve Vosges dağının kızıl taşları süsleyecek. Taşlar üç boyutlu su kütlesine benzer şekilde elle boyanmış canlı turkuaz renkli 2 bin 500 metrekare İznik çinileri ve 5 bin 600 metrekare kızıl taşlar ile temsilcilik binasında iki farklı kültürü simgeleyecek. Güvenlik duvarları yerine, binanın yüksek yapılması şehrin dokusuna uygun bir görünüm yarattı. Yeşil alan içinde yer alan proje bakım ve malzeme açısından çok zengin.
Mimarlar Han Tümertekin, Mehmet Davaz bu projeyle Türk mimarların ustalığını Fransa'da gösterdi. Mimarlar Han Tümertekin, Mehmet Davaz şantiye çalışmalarını DHA'ya anlattı. 'Binalar en son teknolojiyle depreme dayanaklı şekilde yapılıyor. Zeminde kullanılan demir ve beton kalitesi ve yoğunluğu havaalanı projesiyle eşit. Malzeme kalitesinin önemiyle beraber şantiyede çalışan Türk ve Fransız firmalarının büyük bir titizlikle çalışması projeyi hızlandırıyor. Binalar altyapısıyla birbirine bağlantılı. Yüksek güvenlik duvarı yerine teknik bir çalışmayla binaları yükselttik. Kente karşı duyarlı davrandık. Bu bina devletimizi, kültürümüzü temsil edecek. Strasbourg'a yabancılık yeni bir sınırlama getirmedik. Ezber klişe görüntüler üzerine düşmedik. Her çağın kendine göre bir mimarisi var. Çağına ayak uyduran Türk kültürünü tanıtmak istedik. Sade görüntüsüyle çok teknik bir proje olan temsilcilik binasın kullanımı oldukça büyük. Kente iki kültürü simgeleyen güzel bir mimari eser bırakıyoruz. Strasbourg ve Alsas bölgesin yerel kızıl taşını en çok biz, bol şekilde kullanıyoruz. Fransız'lar kendi taşına adeta küsmüş durumda. Taş ocağında taşın özelliklerini inceledik. Fransızlar şaşırdı. Taş ocağın sahibi Fransızlar bu kadar taşı hiçbir projede kullanmadı. Ayrıca siz İstanbul'dan gelip taş hakkında inceleme yaptınız. Fransız mimarlar taş hakkında bugüne kadar böyle bir araştırma yapmadığını söyledi. Fransız yerel taşın bol kullanmamız bir saygı gösterisidir. 2,90/ 90 cm. ebatta 5 bin 600 metrekare 6 bin 500 levha kızıl taş Fransa'da ilk defa bizim projede kullanılıyor. Binanın zeminine Türkiye'den getirilecek olan bin 500 farklı ebatlarda 4 bin 500 parça mermerde binaya ayrı bir zenginlik katıyor'. - Strasbourg
Son Dakika › Güncel › Strasbourg'da İnşaası Devam Eden Türkiye Temsilciliği Mimari Dokusuyla Büyülüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?