Soykırım İnkarı İsviçre'de Hala Suç - Son Dakika
Güncel

Soykırım İnkarı İsviçre'de Hala Suç

Soykırım İnkarı İsviçre\'de Hala Suç

-isviçre Parlamentosu Basın sözcüsü."2003 yılında İsviçre millet meclisi Ermenilere yapılan soykırımı tanımıştır.

27.12.2011 14:48

-isviçre Parlamentosu Basın sözcüsü:

"2003 yılında İsviçre millet meclisi Ermenilere yapılan soykırımı tanımıştır. Bu durum aynen devam etmektedir. 23 Aralık'ta millet meclisinin gündemine alınması için benzer konuda verilen dilekçenin, gündeme alınmasının meclisçe reddedilmesi bu çerçevede bir anlam taşımamaktadır"

İsviçre Dışişleri bakanı ve İsviçre Konfederasyon Başkanı Micheline Calmy-Rey'in siyasi hayatının son dış gezisi Türkiye'ye oldu. Calmy-Rey 1 Ocak'ta görevini devredecek.

İsviçre Dışişleri Bakanı ve İsviçre Konfederasyon Başkanı Micheline Calmy-Rey Türkiye'ye son derece sıcak mesajlar verdi. Ancak, İsviçre'den gelen haberler Ermeni soykırımı konusunda İsviçre'nin tavır değişikliğinde olmadığını ortaya koydu.

DİLEKÇE'NİN GÜNDEME ALINMASININ REDDİ, KONUNUN REDDİ ANLAMINA GELMİYOR

Konu ile ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz, İsviçre Parlamento Basın sözcüsü Mark Stucki, 2003 yılında İsviçre millet meclisinin Ermeni

soykırımını tanıdığını tanımanın senato aşamasında beklemekte olduğunu hatırlattı. Türk basınında İsviçre millet meclisine gelen iki dilekçenin yanlış anlaşılmış olabileceğinin altını çizerek, şunları söyledi: "Geçtiğimiz Cuma günü yani 23 Aralık'ta parlamento gündemine alınmak

üzere Türkleri ilgilendiren iki dilekçe (petition) sunuldu. Bunlardan biri Türk asıllı bir İsviçre vatandaşı tarafından Dersim'de yaşayan Kürtlerin soykırıma uğradığına dair tanıma dilekçesi diğeri ise bir milletvekili tarafından verilen 1915 yılında Osmanlı imparatorluğunun bazı halklara karşı işlediği soykırımla ilgili dilekçeydi. Bu her iki dilekçenin de gündeme alınması reddedildi. Türk medyasınca sözü edilen bir metin ve bu metnin oylaması söz konusu değil. 'Petition' un fazla bir anlamı yok. Yani parlamentonun günlük işleyişinde olan bir durum. Bir dilekçenin gündeme alınıp alınmaması daha önce parlamentonun verdiği kararları ortadan kaldırmıyor. 2003 yılında İsviçre millet meclisince yapılan Ermeni Soykırımı ile ilgili karar hala geçerlidir" dedi.

İsviçre dışişleri bakanlığı basın müşaviri Adrian Sollberger, Türk basınında yer alan, 23 Aralık 2011 tarihli oturumunda İsviçre parlamentosunun Ermeni, Süryani, Keldani, Pontus iddialarını reddettiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

İsviçre Dışişleri bakanı ve İsviçre Konfederasyon başkanı Micheline Calmy-Rey'in siyasi hayatının son dış gezisi Türkiye'ye oldu. Calmy-Rey 1 Ocak'ta görevini devredecek.

İsviçre parlamentosu 23 Aralık 2011'de sigara satışının yaş sınırlaması, insani yardım, trafik vb. son derece sıradan konuları görüştü. Kararlar arasında soykırımla ilgili herhangi bir şey yoktu. Bunu parlamentonun internet sitesinden anlıyoruz İsviçre parlamentosunun resmi sitesi www.parlament.ch sitesinden millet meclisi ve senatoda yapılan işler alınan kararlar kolayca elde edilebiliyor. Söz konusu haberler İsviçre basınına dayandırmıştı. Oysa İsviçre basınında o gün sadece Fransa ile ilgili soykırım haberleri vardı.

SOYKIRIM İNKARI İSVİÇRE'DE HALA SUÇ

İsviçre 16 Aralık 2003 yılında, parlamento kararıyla İsviçre Ermeni soykırım iddialarını kabul etmiş bu tarihten itibaren de ceza kanununa madde ekleyerek bunun inkarını hapis ve para cezası gerektiren bir suç haline getirip yasalaştırmıştı.

Bu yasa uyarınca, Türk Tarih Kurumu eski başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile Türkiye İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek'in değişik tarihlerde İsviçre'de Ermenilerin soykırıma uğramadıkları yolunda İsviçre'de yapmış oldukları konuşmalar nedeniyle hapis ve para cezasına çarptırıldılar.

Sözde Ermeni soykırımını tanıma yasası 2003 yılı 16 Aralığında yine Bayan Calmy-Rey Dışişleri bakanı iken çıkartılmış ve iki ülke arasında krize neden olmuştu.

İsviçre Parlamentosu Basın sözcüsünce doğru olmadığı belirtilen haber bazı medya kuruluşlarınca İsviçre'nin Fransa'ya cevabı olarak yansıtılan haber Türk medyasında şöyle yer almıştı:

"İsviçre Parlamentosu'ndan ret"

İsviçre parlamentosu Süryani, Ermeni, Keldani ve Pontus iddialarının kabulünü reddetti.

İsviçre medyasında yer alan haberlere göre, Ulusal Meclis, aralarında 1915 olaylarıyla ilgili Süryani, Ermeni, Keldani ve Rum Pontus iddialarının kabulünü isteyen ve bundan Osmanlı Devleti'ni sorumlu tutan başvuruları bu sabahki oturumunda reddetti.

İsviçre Ulusal Meclisi, sol partilerin desteğine rağmen ilk metni, 69'a karşı 115 oyla reddetti. İsviçre meclisi, bu başvurulara yanıt vermek için parlamenter kurumların uygun yerler olmadığını belirtti. Ulusal Meclis, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan bir önergeyi 16 Aralık 2003 yılında Federal Meclis'in karşı yöndeki kararına rağmen kabul etmişti. İsviçre, 2005 yılında da Ermeni iddialarını reddeden ve olmadığını söyleyenlere ceza öngören yasayı kabul eden ilk ülke olmuştu.

Türkiye, İsviçre'nin kararını bir nota ile protesto edip "kararı şiddetle kınadığını" açıklamıştı. Türkiye ile İsviçre arasındaki diplomatik ilişkiler sarsılmıştı.

----------------

/Doğu Perinçek'in İsviçre'de hakim karşısına çıkması - Lozan Adliye Sarayı

Adliye Sarayı önünden görüntüler

Polisler

Dışarıda bekleyen Talat Paşa Komitesi üyeleri

Amerikalı tarihçi McCarthy'nın binadan çıkışı

Kemal Alemdaroğlu

Doğu Perinçek'in gelişi ve alkışlar

Perinçek'in açıklaması

/GEÇİLEN GÖRÜNTÜ

------------

İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey'in dünkü Ankara ziyareti ve konuşmasından görüntüler

Haber: Selma GÜVEN STROPPEL- BASEL/DHA

(Tür: Dış)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soykırım İnkarı İsviçre'de Hala Suç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement