İstanbul Gelişim Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Deniz Akçay, sosyal medya kullanıcıları tarafından doğal refleks haline gelen paylaşma dürtüsünün fenomen olma isteğinden kaynaklandığını söyledi. Dr. Akçay, "İlk paylaşım yapma isteği beraberinde bilgi kirliliğini de getiriyor. Doğruluğundan emin olunmayan haberlerin, geleneksel medyadan teyit edilerek paylaşılması gerekir" dedi.
Sosyal medya üzerinden doğruluğu kesin olmayan bilgilerin paylaşılmaması uyarısında bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Yeni Medya Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Deniz Akçay, "Fenomen olma dürtüsü ilk ve sürekli paylaşım yapma hastalığını doğuruyor. Doğruluğundan emin olunmayan çarpıtma haberleri sosyal medyada paylaşmayın. Hızla gelişen bilgi iletişim teknolojileri özellikle yapay zeka teknolojisi de akla yatkın ve herkesi ikna edebilecek düzeyde haber yazabilir hale gelmiştir. Toplum olarak bilgi kirliliği yapan yani sahte görüntü, yalan haber, bilgi ve belgelerle içerik üreten trolleri ve gerçeğe yakın haber üretebilen yapay zeka teknolojilerini farkında olmamız son derece önemli" diye konuştu.
Sosyal medya trollerinin böyle durumlarda vatandaşların hassas oldukları noktaları hedef aldığını ifade eden Demirci, "Yaratılan öfke duygusu sayesinde troller paylaşımlarının çok geniş kitlelere ulaşmasını hedeflerler. Bazı kişilerce basit bir şaka amaçlı üretilmiş paylaşımlar bile toplumsal durumlarda şaka özelliğini yitirerek oldukça ciddiye alınmasına neden olur. İnsan psikolojisi, toplumsal olaylardaki tüm paylaşımları yaşanmakta olan olayın mevcut ciddiyetine göre değerlendirmektedir. Bu psikolojinin vermiş olduğu açıktan yararlanmak isteyen sosyal medya trolleri halkı yönlendirmede önemli rol oynarlar" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Sosyal medyada fenomen olma isteği 'paylaşım hastalığını' doğuruyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?