Sorun İhracatı Da Tehdit Etmeye Başladı - Son Dakika
Güncel

Sorun İhracatı Da Tehdit Etmeye Başladı

Sorun İhracatı Da Tehdit Etmeye Başladı

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasi kriz, nakliyecilerin yanı sıra, ihracatçılar ve turizmciler arasında da sıkıntı yaratmaya başladı.

20.04.2015 16:10

Hataylı 55 nakliye firması bir araya geldi ve Ro-Ro şirketi kurarak, ihraç mallarını denizyoluyla Mısır'a taşımaya başladı. Ancak nisanda Mısır ile Karayolu Anlaşması sona erecek. Eğer anlaşma yenilenmezse, tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika ihracatını da bitirecek.

Tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya çıkış kapısı niteliğindeki Mısır ile ikili Karayolu Anlaşması 22 Nisan tarihinde bitecek. Mısır'ın anlaşmayı yenileme konusunda isteksiz davranması, Türkiye'nin ihracatını da tehdit etmeye başladı.
Nakliyede çıkan sorunlar nedeniyle ihracatın ve turizmin de sorunlar yaşadığını ve çok sayıda firmanın sıkıntıya düştüğünü belirten Hatay Ro-Ro A.Ş. Genel Koordinatörü Mine Kaya, daha fazla gecikmeden artık ortak bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Kaya, "Sorun sadece nakliyecilerin sorunu olmaktan çıkarak, ihracatçının, turizmcinin, esnafın ve hatta sıradan vatandaşın sorunu oldu. İhracat yapılamadığı için üretim yapılamıyor. Bu nedenle sıkıntıya düşen bölgedeki bir çok firma, üretimi kısmaya ve işçi çıkarmaya başladı. Eğer ortak bir çözüm yolu bulamazsak, ülke olarak çok daha büyük sorunlar yaşayacağız" dedi.

Hükümete öneri götürecekler

Hatay Ro-Ro yöneticileri geçtiğimiz günlerde, Ortadoğu'ya ihracat yapan bölgedeki Adana, Konya, Kayseri, Kahramanmaraş, Mersin, Gaziantep, Mardin, Urfa gibi illerdeki ihracatçı, nakliyeci, turizmci ve oda yöneticileriyle bir araya geldi ve ortak çözüm yolu tespit ederek, hükümete "çözüm önerisi" olarak götürmeye hazırlanıyor.
Asıl sıkıntının Nisan ayı sonrası yaşanacağını vurgulayan Mine Kaya, "Söz konusu anlaşmanın yenilenmesi bölgemizdeki ticaret ve ekonomik dengeler açısından çok önemlidir. Bu hattın ne olursa olsun yaşatılması gerekir. Aksi halde tüm Ortadoğu pazarını kaybedebiliriz" diye konuştu.

Ekonomisi büyük ölçüde nakliyeye dayalı olan Hatay, araç sayısı bakımından yaklaşık 10 bin TIR ile İstanbul'dan sonra ikinci sırada bulunuyor. Bu yapısıyla tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerine de hakim durumda. O nedenle bölgede yaşanan siyasi olaylar, en çok Hatay ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bu krizden çıkış yolu arayan 55 lojistik firması eşit ortaklıkla Haziran ayında Hatay Ro-Ro A.Ş'yi kurarak, tıkanan Suriye kapısı yerine, gemiyle İskenderun- Port Said (Mısır) arasında taşıma yapmaya başladılar. Ancak Mısır ile yaşanan siyasi gerginlik ve maliyetlerin yüksek olması nedeniyle taşıma hizmetleri sıkıntıya girdi. Bu durum da bölgedeki ihracata ve üretime olumsuz yansımaya başladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sorun İhracatı Da Tehdit Etmeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement