Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ikinci yıl dönümünde, acı yüreklerde ilk günkü gibi yaşandı. Aileler, faciada can veren yakınlarının mezarlarına koştu, gözyaşları sel oldu. Maden Şehitliği'ne ilk gelen Fatma Özcan, son iş gününde can veren oğlunun eşinin hamile olduğunu bilmediği için doğan kızından bile habersiz olduğunu ama torunlarına evladının çok sevdiği 'Buğlem' ismini verdiklerini anlattı. Bir başka madenci annesi Gülsüm Çolak ise "Zamanla geçer dediler ama bu acı katlanarak sürüyor" sözleriyle duygularını anlattı.
Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan faicada, 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'nin en büyük maden faciası olan kaza, tüm vatandaşların hafızalarına acı olarak kazındı, günlerce Soma'da yaşananlara kilitlendi, gözyaşı döktü, ailelerin acılarına ortak oldu.
MADENCİ ŞEHİTLİĞİ, YÜREKLERDEKİ ACININ BULUŞMA YERİ
Acının merkezi haline gelen Soma'da, facianın ikinci yıldönümünde yine gözyaşı, hüzün, kaybedilen evlatlara özlem vardı. Faciada, en büyük acıyı yaşayan ölen 301 madencinin ailelerinin, buluşma alanı sabahın erken saatlerinden itibaren madenci şehitliği oldu. Resmi törenin saat 11.00'de başlayacağının duyurulmasına rağmen aileler, erken saatlerde kaybettiklerinin mezarlarına koştu. Mezarların başına çöken annelerin, babaların, eşlerin çocukların, iki yıldır yüreklerinde biriken acı, gözyaşı olup şehit madencilerin mezarlarına aktı. Yeniden çimlendirilmiş olan şehitlikte, siyah mermerden yapılan madenci mezarları ile onları simgeleyen madenci üzerinde el fenerlerinin bulunduğu kaideler Türk bayraklarıyla donatıldı.
ÇOK SEVDİĞİ İSİM, GÖREMEDİĞİ KIZINDA YAŞAYACAK
Şehitliği ilk gelen, 23 yaşında madende can veren Tolga Özcan'ın annesi Fatma Özcan oldu. Oğlunun madene çalışmaya giden arkadaşlarını gördüğü zaman Soma'nın kendisine dar gelmesinden dolayı ilçeyi terk ettiğini söyleyen Fatma Özcan, "Bir insan evladını kaybettiği zaman nasıl acı yaşıyorsa bir anne olarak ben de aynısını yaşıyorum. Herkes burada ne kadar acı çekildiğini anlasın. Ben tonla ilaçla ayakta duruyorum artık. Bu acı oğlum mezara girdiği anda başladı ve aynı şekilde sürüyor. Acı geçer mi?" dedi. Oğlunun izne ayrılacağı için madende son iş gününde can verdiğini ve doğan kızından bile habersiz olduğunu hüzünle anlatan Fatma Özcan, "Oğlum izne ayrılacakta, temelli aramızdan ayrıldı. Son günü oldu. Eşinin halime olduğundan habersiz olduğu için şimdi 1.5 yaşında olan kızından artık hiç haberi olmadı. Annesinin karnında babasını kaybeden torunuma oğlumun çok sevdiği 'Buğlem' adını verdik. Oğlumun çok sevdiği isim kızında yaşayacak. Şimdi yanımızda olsa, çocuğunu öpse koklasa iyi olmazmıydı?" dedi. Acılı anne daha sonra oğlunun mezarının başındaki fotoğrafını aldı, dakikalarca öpüp elinden bırakmadı. Şehitliği gelen madenci Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak ise "Zamanla geçer dediler ama, bu acı katlanarak sürüyor" sözleriyle içindeki özlemi sözcüklere döktü. Çocukları için adalet istediklerini, sorumluların en tepeye kadar cezalandırılmasını beklediklerini ifade etti. Sarı baretleriyle şehitliğe gelen bazı madenciler de kaybettiği arkadaşları için dua etti.
MADENCİ ANITINDA, ÖZLEM ANLATILDI
Bu arada madenci şehitliğinde, geçen yıl yaptırılan anıtta, 'yanan kömür' şeklindeki anıttan ailelerin isteği üzerine yerine konulmadan vazgeçilmişti. Bu yıl ailelerin isteğine göre şekillenen 'Özlem' temalı anıt facianın ikinci yıldönümünde Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kaidesine yerleştirildi. Aileler, ilk kez gördükleri anıta büyük ilgi gösterdi ve uzun süre inceledi. Öteyandan mezarlara üzerinde 'Bir avuç kömür için bir ömer verenlere" yazan, mezarda yatan madencinin fotoğrafının bulunduğu tabelalalar konuldu. Mezarlıkta yoğun güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Hem asker ve polis sayısının arttığı ham de bomba köpekleriyle arama yapıldığı gözlendi.
İLÇEDE GÜN BOYU ANLA ETKİNLİKLERİ OLACAK
Ailelerin bireysel mezarlık ziyaretlerinin haricinde, ilçede sendikaların sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının valiliğin çeşitli etkinlikleri de olacak. Buna göre valiliğin organize ettiği resmi anma etkinliği saat 11.00'de başladı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, saat 12.30 Beşyol Madenci anıtına çiçek bırakıp basın açıklamasının ardından madenci şehitliğini ziyaret edecek. Ayrı etkinlik yapan Türk İş'e bağlı Maden İş Sendikası, saat 12.00'de şehitliği ziyaret edecek. CHP ve madenci aileleri ile STK üyeleri de saat 14.30 Ege Linyit İşletmeleri önünde toplanıp önce kent merkezindeki madenci heykeline daha sonra şehitliğe geçecek.
- Manisa
Son Dakika › Güncel › Soma'da 301 Madencinin Can Verdiği Facianın Yıl Dönümünde Aynı Acı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?