Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili, 8'i tutuklu 45 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Aynı avukatların aralarında menfaat çatışması bulunan birden çok sanığın savunmasını üstlenmesine yapılan itiraz üzerine bugüne ertelenen duruşmada, yeni avukat belirleme krizinin yaşanabileceği belirtildi. Erteleme kararından sonra 5 avukatın dosyalardan istifa etmesi üzerine ikisi tutuklu 19 sanığın avukatsız kaldığı açıklanmıştı.
Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madencinin hayatını kaybetmesinin ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 45 sanığın yargılanmasına devam edildi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında; tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in yanı sıra tutuksuz sanıkların bir bölümü hazır bulundu.
AVUKAT KRİZİ YAŞANABİLİR
Akhisar'da dün (pazartesi) yeniden görülmeye başlanan dava öncesinde, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Sosyal Haklar Derneği üyesi avukatlar, aynı avukatın, aralarına menfaat çatışması bulunan birden çok sanığın savunmasını yapmalarından dolayı itirazda bulundu. Avukatların bu itirazını yerinde bulan Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, sanık ve sanık avukatlarının süre talebi üzerine duruşmayı erteledi. Erteleme kararı sonrasında da sanık avukatlarından Yalçın Güdül, Aytaç Yüksel, Neşat Başoğlu, Murat Balcı ve Uğur Osman Zincir, sanık vekilliklerinden, UYAP üzerinden dilekçeyle istifa etti. Dün akşam saatlerinde yaşanan bu gelişme üzerine de, aralarında tutuklu sanıklar Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın da bulunduğu 19 sanığın avukatsız kaldıkları belirtildi. O saatten sonra yeni avukat bulup bulmadıkları belli olmayan sanıkların, bu nedenle bugünkü duruşmada yeniden süre talebinde bulunabilecekleri öğrenildi. Sanıklar için yeni avukatların gelmesi durumunda ise, duruşmada, sanıklara çapraz sorgu yapılacağı, mağdur aileler ile avukatlarının, sorularını yöneltecekleri açıklandı.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ DEVAM ETTİ
Bu arada çevresi bariyerlerle tamamen kapatılan, duruşma salonu olarak kullanılan kültür merkezinin içinde ve dışında da yine 800 polis, görev aldı. Faciada can veren madencilerin aileleri de, toplu olarak arama noktasından geçtikten sonra duruşma salonuna alındı. Önceki duruşmalara göre katılımın daha az olduğu gözlendi. Şehit madenci yakınları, yargılamanın hızlanmasını ve kısa sürede karar çıkmasını beklediklerini dile getirdi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Manisa'nın Soma İlçesi'nde geçen yıl 13 Mayıs'taki maden kazasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Faciadan yaklaşık 6 ay sonra Soma Cumhuriyet Savcılığı 3 Kasım'da fezlekeyi hazırlayıp ağır ceza mahkemesi bulunan en yakın yer olan Akhisar Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Akhisar Cumhuriyet Savcılığı ise fezlekeyi inceleyip, hazırladığı iddianameyi Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne 10 Kasım'da sundu. İddianameyi inceleyen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi de 25 Kasım'da 4 eksiklik sebebiyle savcılığa iade etti. Bunun üzerine Akhisar Cumhuriyet Savcılığı iddianamenin iadesine itiraz etti. İddianame bu defa Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Manisa Ağır Ceza Mahkemesi ise eksikleri iki maddeye indirdi. Bunun üzerine geçen Aralık'ta Soma Savcılığı'na dönen dosyada eksiklerin giderilmesi için yeniden çalışma yapıldı. Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu 8 kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi. Tutuksuz 37 zanlı için de, 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının, kusur durumundan dolayı üçte bir oranında artırılması talep edildi. 13 Nisan'da ilk kez hakim karşısına çıkan 45 sanık, peş peşe yapılan 8 duruşmada, savunmalarını yaptı. 24 Nisan'da tamamlanan ilk duruşmalardan sonra mahkeme, 15 Haziran'a ertelendi ve yeniden başladı.
DAVANIN SANIKLARI
Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 8 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. Tutuksuz yargılanan 37 sanık ise maden mühendisleri Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Caner Uysal'dan oluşuyor.
Son Dakika › Güncel › Soma'da 301 Madencinin Can Verdiği Facia Davasında 45 Sanığın Yargılanmasına Devam Ediliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?