Mersin'in merkez Mezitli İlçesi'nde bu yıl 7'ncisi düzenlenen Soli Güneş Festivali'nde üniversite ve lise öğrencileri küresel ısınmaya ve alternatif enerjilere dikkat çekmek için yaptıkları güneş enerjili araçları tanıttı.
Roma Dönemi'nin en önemli liman kentleri arasında gösterilen Soli Pompeiopolis Antik Liman Kenti'ndeki festival alanında kurulan proje pazarında yerini alan Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Elektrik ve Enerji Bölümü öğrencileri ile Davultepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İçel Anadolu Lisesi öğrencileri, güneş enerjisi sistemleri ile çalışan engelli araç, radyo, konkav boru modeli, akıllı ev ve radyoyu ziyaretçilerin beğenisine sundu.
ENGELLİLER İÇİN ARAÇ, AKILLI EV
Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Elektrik ve Enerji Bölümü öğrencileri tarafından imal edilen ve ortalama hızı 30 kilometre hıza çıkan güneş enerjisiyle çalışan engelli aracı, ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.
Öğrencilerden Cengiz Sayar ise temiz enerji kullanan ve her türlü ihtiyaca insansız bir şekilde cevap veren bir akıllı ev tasarladığını belirterek projesi hakkında şu bilgileri verdi:
"Güneş paneli ve rüzgar türbini kullanarak evimizin elektrik ihtiyacını karşılıyoruz. Tasarruf amacı ile aydınlatma lambaları sistem tarafından kontrol edilmekte akşam olduğunda otomatik çalışmakta gündüz ise kapanmaktadır. Evde bulunan gaz sensörü vasıtası ile evde bir gaz kaçağı, yangın veya soba gazı olduğunda alarm ile uyarı vererek ev sahibini uyarmaktadır. Otomatik olarak çalışan havalandırma gazı dışarı tahliye etmekte ve kayıtlı bir telefonu arayarak istenen bir kişiyi uyarıyor."
GÜNEŞ SİSTEMİNDE YENİ BİR YOL
Fizik dalında TÜBİTAK Türkiye ikincisi olan İçel Anadolu Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Ayça Ceren Canatan ise, parabolik oluk tipi güneş kolektörlerindeki sorunların çözümü için yeni bir yol olan konkav boru modelini ürettiğini belirterek, "Güneş enerjisi sistemlerinden kullanılan borunun şekli silindir. Bu da ısınmayı azaltıyor. Ben de boruyu silindirik halden konkav boru hale getirdim. Yapmış olduğum deney sonucunda yüzde 65 daha fazla verim elde ettim. Bu sistem eğer ülkemizde uygulanırsa ülkemizin sahip olduğu güneş potansiyelinden çok fazla verim elde edebiliriz.Bu sistem dünyada bir ilk" diye konuştu.
Fotovoltaik panelle çalışan radyo yapan Davultepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11'nci sınıf öğrencisi Anıl Ateş de güneş enerjisini ışığa ve sese dönüştürdü. Radyo, güneş paneli sayesinde depolanan enerji ile iki gün çalışabiliyor.
- Mersin
Son Dakika › Güncel › Soli Güneş Festivali'nde Güneş Enerjisiyle Çalışan Araçlar Tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?