MERSİN'de Akdeniz Belediyesi tarafından açılan 'Sokak Hayvanları Kısırlaştırma Kliniği'nde 8 ayda yaklaşık 700 kedi ve 30 köpek ücretsiz şekilde kısırlaştırıldı. İşlemleri tamamlanan hayvanlar, hayvanseverlere sahiplendiriliyor.
Akdeniz Belediyesi ile Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) önderliğinde Mersin Millet Bahçesi sahil etabında hizmete açılan 'Sokak Hayvanları Kısırlaştırma Kliniği'nde kısırlaştırma işleminin yanı sıra operasyon, tedavi ve bakım hizmeti de veriliyor. Kliniğe getirilen hayvanlara bakım yapıldıktan sonra küpeleri takılıp yeniden doğal ortamına bırakılıyor. Klinikte kısırlaştırılan sokak hayvanları da hayvanseverler tarafından sahiplendiriliyor. Geçtiğimiz yıl hizmete açılan klinikte şu ana kadar yaklaşık 700 kedi ile 30 köpek kısırlaştırıldı.
Klinikte görevli veteriner hekim Mahmut Karakaya, "Hayvanseverler sokakta besledikleri hayvanları merkezimize getiriyorlar. Haftanın 3 günü kısırlaştırma yapıyoruz. Bunun yanında muayenelerini de gerçekleştiriyoruz. Kısırlaştırma ile sokak hayvanlarının popülasyonlarının kontrolsüz artmasını engelliyoruz. Bunun yanında hayvanlarda görülen bulaşıcı hastalıkların da önüne geçmiş oluyoruz" dedi.
'TAMAMEN ÜCRETSİZ'
HAYTAP adına konuşan hayvansever Sevil Kumaş ise, hayvanseverlerin yıllardır hayalini kurduğu bir projeyi Mersin'de hayata geçirmiş olmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Kumaş, '20 yıldır sokak hayvanlarının beslenmesi, kısırlaştırılması ve tedavilerinin yapılmasını sağlıyordum. 2 yıldır da belediye bünyesinde sokak hayvanlarından sorumluyum. Belediye başkanımız Mustafa Gültak'a kısırlaştırma merkezi projesinden bahsettim. O da olumlu karşıladı, destek verdi. HAYTAP da ameliyat malzemelerini gönderdi. Merkezi bir yerde Akdeniz ilçesindeki sokak hayvanlarına tamamen ücretsiz şekilde hizmet veriyoruz. Hayvanseverlerimiz sokakta buldukları hayvanları bize getiriyorlar, biz de tedavilerini yapıp aynı gün teslim ediyoruz. Ayrıca hayvanlara küpelerini de takıyoruz. Zaman zaman sahiplendirme de oluyor" diye konuştu.
'TÜM İLÇE BELEDİYELERİNE ÖRNEK OLSUN'
Uygulamanın diğer ilçe belediyelerine de örnek olmasını isteyen Kumaş şunları söyledi:
"Bazı illerde, barınaklarda sıkıntılar yaşandığını gördük. Amacımız popülasyonu kontrol altına alıp, bu tür sıkıntıların önüne geçmek. Köpeklerimizin kuduz aşılarını da yapıp küpelerini takarak yasaya uygun bir şekilde aldığımız yere teslim ediyoruz. Umarım bu uygulama tüm ilçe belediyelerine örnek olur. İnsanların ulaşabilecekleri merkezi noktalara bu kısırlaştırma merkezlerini açarlar. Böylece sokak hayvanı popülasyonunun önüne geçmiş oluruz. Hem hayvanlarımız hem de insanlarımız zarar görmez." (DHA)
Son Dakika › Güncel › SOKAK HAYVANLARI KISIRLAŞTIRMA KLİNİĞİ'NDE SOKAK HAYVANLARI KISIRLAŞTIRILIP, SAHİPLENDİRİLİYOR - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?