Makina Mühendisi Güngör Kaya, İzmir'de önümüzdeki günlerde havaların daha da soğuyacağından, bu soğuk havanın etkisiyle araçta bazı sorunlar yaşanabileceğini belirterek bu nedenle araç bakımlarının can ve mal güvenliği açısından olduğu kadar, yakıt tasarrufu açısından da son derece önemli olduğunu söyledi.
Doğru Bakım Her Şeyi Değiştirir
Makina Mühendisi Güngör Kaya, Uzmanların Aralık-Ocak ve Şubat aylarında havaların çok soğuyacağı uyarısında bulunduğuna işaret ederek, 'Bu soğuk havalarda araçlarda ortaya çıkabilecek birçok sorunun ortadan kalkması ve kaza riskini büyük oranda azaltması açısından, araç sahip ve sürücülerinin araçlarının kış bakımlarını ivedilikle yapması gerektiğini kaydetti.
Daha Düşük Yakıt Tüketimi ve Daha Güvenli Seyahat İçin
Bakımı düzenli olarak yapılan araçların, yüzde 30 oranında yakıt tasarrufu sağladığını da dile getiren Kaya, araçların, yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da bakımdan geçmesinin gerekli olduğunu kaydetti. Kaya, 'Eskiyen, işlevini yapamayan en basit bir parçanın, çok büyük kazalara davetiye çıkartabileceği unutulmamalı ve bu konuda kesinlikle ihmalkar davranılmamalıdır. Bu nedenle kış aylarında yapılacak olan araç bakımlarının, mutlaka ehil kişiler tarafından yapılması gerekmektedir' dedi.
Aracınızın Ömrünü Uzatmak Sizin Elinizde
Kış bakımlarının yapılmasının aracının kullanım ömrünü uzatacağına dikkat çeken Kaya, devamında şunları söyledi;
* Motorun soğuk havada istenilen verimde ve sağlıklı çalışabilmesi için radyatör sistemindeki soğutma suyuna, donmasını engelleyecek ve radyatörü ve soğutma sistemini pas ve korozyondan koruyacak ideal ve kaliteli antifriz eklenmelidir. Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için %33 ile % 50 arasında antifriz kullanılması önerildiğinden bu miktarlara uygun oranda eklenen antifriz donmanın yanında kireçlenme ve korozyon gibi olumsuz etkenleri de ortadan kaldırmaktadır.
* Akü ve akü sıvısının kontrolü özenle yapılmalıdır. Soğuk havalarda motorun ilk hareketi zorlaşacağından, akü ve akü sıvı seviyesi kontrol edilmeli ve akü sıvı seviyesi eksikse saf su ile tamamlanmalıdır.
* "V" kayışı gerginliği kontrol edilmelidir. Yaz aylarında genişleyen "V" kayışı özelliğini kaybetmektedir. Kayışın gerginliğinin ayarlanması veya değiştirilmesi gerekmektedir. Gevşek "V" kayışı şarj dinamosunu, devir daim pompasını etkileyerek, yeterince elektrik üretilmemesine ve soğutma sistemindeki soğutma sıvısının devir daiminin yeterli olmamasına neden olabilmektedir.
* Cam fıskiyelerinin temizliği kontrol edilmelidir. Camı temizlemeye yarayan fıskiyeler sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabilir. Fıskiyelerin uçları bir iğne yardımı ile temizlenmeli ve ön cam sileceklerinin kış aylarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekmektedir. Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüş önemli ölçüde artacaktır.
* Lastikler ve lastik hava basınçları kontrol edilmelidir. Kışa girerken yapılması gereken en önemli kontrollerden biride otomobilin yola tutuşunu sağlayan lastiklerin kontrolüdür. Lastik hava basınçlarının ideal basınçta olması ve lastik diş derinliklerinin uygun olması, kışın karlı ve buzlu yollarda kaymayı engelleyecek en önemli unsurlardan biridir. Özellikle karlı havalarda yer tutuşunun daha iyi olması için, lastik hava basınçlarının düşürülmesi gibi yanlış bir uygulama yapılmamalıdır.
* El freni kullanımına dikkat edilmelidir. Soğuk havalarda zorunlu olmadıkça el freni çekilerek park edilmemesi gerekmektedir. El freni çekilerek park edilmesi durumunda fren balataları ve halatlar donabilecek ve el freni indirildiğinde frenin boşalmaması durumu ile karşı karşıya kalınabilecektir.
* Park edilirken, araç mümkün ise düz bir zeminde ve uygun viteste bırakılarak park edilmelidir.
* Ateşleme ve elektrik sisteminin kontrolü yapılmalıdır. Bu sistemlerdeki aksaklıklar soğuk havada yakıt tüketimini yüzde 10 oranında artırır. Buji tırnakları ayarlanmalı ve temizlenmeli, gerekiyorsa bujiler değiştirilmelidir.
* Motor yağı seviyesi kontrol edilmelidir. Motor yağı eksilmiş ise tamamlanmalı veya yenilenmelidir. Aksi halde sürtünme artarak motorun gücünün düşmesine ve parçaların daha çabuk aşınmasına ve yakıt tüketiminin artmasına neden olmaktadır.
* Hava filtresi temizlenmeli veya değiştirilmelidir. Hava filtresinin kirli olması motora yakıt yönünden zengin karışım gitmesine neden olarak, egzozdan çiğ yakıt atılmasına yol açacaktır. Kirli hava filtresi her 100 kilometrede yaklaşık 2 litre daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır.
* Arka cam rezistansları kontrol edilmelidir. Kış aylarında arka görüş açısını önemli şekilde etkileyen faktörlerden biri olan arka camdaki rezistansın kontrol edilmesi, eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekmektedir.
* Kış mevsimi öncesinde kalorifer sisteminin kontrolü yapılmalıdır.
* Fren balataları kontrol edilmelidir. Kış şartlarında araçların verimli ve güvenli şekilde kullanılabilmesi için fren balatalarının kontrol edilmesi gerekmektedir.
* LPG sistemi ve gaz kaçağı kontrolü yapılmalıdır. LPG dönüşümlü araçların yetkili LPG Dönüşüm Firmalarında hem gaz ayar, hem de gaz kaçak kontrolü yaptırmalarında yarar vardır. Bunun yanında LPG dönüşümlü araç sahipleri, her zaman olduğu gibi arzu ettikleri zaman, rapor almaksızın ücretsiz olarak LPG Sızdırmazlık İstasyonumuzda araçlarının LPG gaz kaçak kontrolünü yaptırabilirler.
Son Dakika › Güncel › Soğuk Havalar Araçları Tehdit Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?