Soğuk Algınlığına Karşı, Düzenli ve Sağlıklı Beslenin - Son Dakika
Güncel

Soğuk Algınlığına Karşı, Düzenli ve Sağlıklı Beslenin

Soğuk Algınlığına Karşı, Düzenli ve Sağlıklı Beslenin

Dr. Muammer Karagöz, virüslerle bulaşan bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan soğuk algınlığının, havaların soğuması ile birlikte artmaya başladığını söyledi.

13.01.2015 11:42  Güncelleme: 12:15

Kbb Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, virüslerle bulaşan bir üst solunum yolu enfeksiyonu olan soğuk algınlığının, havaların soğuması ile birlikte artmaya başladığını belirterek, "Soğuk algınlığından korunmanın en iyi yöntemi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bunun için düzenli ve sağlıklı beslenmeye, soğuktan korunmaya özellikle dikkat etmek gerekir" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Karagöz, soğuk algınlığının, vücut direnci düştüğünde kolayca bulaştığını belirtirken soğuk hava ve mevsim geçişlerinde hastalığın artış gösterdiğini söyledi. Dr. Karagöz, "Soğuk algınlığı, burun salgısı ve tükürükle kirlenmiş kişilerle tokalaşarak, hasta kişilerle aynı eşyaları kullanarak, kapalı ortamlarda hapşırık veya öksürükle yani solunum yoluyla bulaşır. Hastalık, mikrop alındıktan 10 saat ile 2 gün arasında belirtiler vermeye başlar. Hastaların büyük kısmı vücut direncine dikkat ederse 7-10 gün zarfında sorunsuz iyileşir. Soğuk algınlığı küçük çocuklarda, yaşlılarda, vücut direnci düşük olanlarda, sigara içenlerde sinüzit, bronşit, orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabilir" ifadelerini kullandı.

Soğuk algınlığının, griple çok karışan bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Karagöz, şöyle devam etti:

"Soğuk algınlığı ile grip, benzer bulgular gösterir. Soğuk algınlığı en sık burun akıntısı, hapşırık, boğazda yanma, burun tıkanıklığı, öksürük ve hafif ateş şikayetleriyle başlar. Belirtilere genel vücut kırgınlığı, baş ağrısı, halsizlik, üşüme, titreme eşlik edebilir. Ateş genellikle 37.5 dereceyi geçmez. Aynı bulgularla ateş 38 derece üzerine çıkarsa grip akla gelmelidir. Hastalığı erken iyileştirecek kanıtlanmış ilaçlı tedavi yöntemi yoktur. Hastalara 'Semptomatik' dediğimiz şikayetlerini giderecek ilaçlar verilebilir. Soğuk algınlığı tedavisinde antibiyotiklerin ve antiviral ilaçların yeri yoktur. Soğuk algınlığını önleyen bir aşı yoktur. Vücutta tam bağışıklık oluşturmaması nedeniyle aynı yıl içerisinde birkaç kere hastalık geçirilebilir. D vitamini kullanımının hastalığı önlemede ve vücut direncini artırmada faydalı olduğu ile ilgili çalışmalar artmaktadır. En iyi yöntem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bunun için düzenli ve sağlıklı beslenmeye, soğuktan korunmaya özellikle dikkat etmek gerekir. Bunun dışında eller düzenli olarak ve iyice yıkanmalıdır. Antibakteriyel solüsyonlar tek başına etkili değildir. Hasta kişilerden uzak durup, öpüşme ve yüz temasından kaçınılmalıdır." - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soğuk Algınlığına Karşı, Düzenli ve Sağlıklı Beslenin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement