"Siyasal Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsili" Paneli - Son Dakika
Güncel

"Siyasal Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsili" Paneli

"Siyasal Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsili" Paneli

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Meclis'e giren kadın milletvekili oranının yüzde 4,6'lardan yüzde 14,1'e ulaştığını belirterek, "Dünya ortalamasının yüzde 18 olduğunu düşünürsek, aslında ortalamaya yaklaşmış oluyoruz ama"...

05.12.2012 22:45

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Meclis'e giren kadın milletvekili oranının yüzde 4,6'lardan yüzde 14,1'e ulaştığını belirterek, "Dünya ortalamasının yüzde 18 olduğunu düşünürsek, aslında ortalamaya yaklaşmış oluyoruz ama bizim gönlümüzdeki hedef, bize yakışan bu hakkı ilk alan ülkelerden biri olarak yüzde 18'i de geçmemiz" dedi.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıl dönümü dolayısıyla Crowne Plaza'da "Siyasal Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsili Paneli" düzenlendi.

Panelin başkanlığını yapan Akşit, ilk parlamentoda kadın milletvekili oranının yüzde 4,6 olduğunu, bunun söz konusu dönem için "devrim" olduğunu söyledi.

Akşit, yüzde 4,6'lık oranı ancak 3 Kasım 2002 seçimlerinde yakaladıklarını, önceki dönemlerde Meclis'teki kadın oranının düştüğünü ifade ederek, oranın 2007 seçimleri sonrasında yüzde 9,1 ve 12 Haziran 2011 seçimlerinin ardından yüzde 14,1'e çıktığını vurguladı. Akşit, "Bugüne kadar cumhuriyet tarihinde gelinen en yüksek sayı yüzde 14,1. Dünya ortalamasının yüzde 18 olduğunu düşünürsek, aslında ortalamaya yaklaşmış oluyoruz ama bizim gönlümüzdeki hedef, bize yakışan bu hakkı ilk alan ülkelerden biri olarak yüzde 18'i de geçmemiz" diye konuştu.

Meclis'te cumhuriyet tarihindeki en yüksek kadın temsil oranının bu dönemde yakalandığını belirten Akşit, kadının siyasetteki temsil oranının, en zayıf noktalar arasında olduğunu söyledi.

Gelecek seçimlerin kadınlar için bir fırsat olabileceğini dile getiren Akşit, bu konuda çok çalışılması gerektiğine dikkati çekti.

-MHP Genel Başkan Yardımcısı Demirel-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ise partilerin kadın kollarının yapılanmasının iyi gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kadın kollarının ne kadar fonksiyon gösterdiğini soran Demirel, Türkiye'de çok sayıda eğitimli ve hayat tecrübesine sahip kadınlar olduğunu belirtti.

Kadınlara sadece belirli koltukların ayrıldığını, birlikte hareket edilerek bu koltukların sayısının artırılması gerektiğini dile getiren Demirel, bu kapsamda kız çocuklarının eğitiminin büyük önem taşıdığını vurguladı.

-CHP Milletvekili Toprak'tan Bakan Şahin'e övgü-

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak ise konuşmasına başlamadan önce, panele katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e yönelik şunları söyledi:

"Onu hep söylüyorum, başına da inşallah dert açmam. Her toplantıda da dile getiriyorum. Bu iktidarın en başarılı ve bence en hoş, en sevimli bakanı. Herkese çok yakın duran 'Ben bakanım' diye kibirli ortada dolaşmayan çok hoş ve farklı biri. Bu meseleyi kendine gerçekten iş edinmiş, çalışkan, dinamik bir insan."

Uluslararası istatistiklerde Türkiye'deki kadınların bütün dünya ülkeleri arasında çok geride olduğunu ifade eden Toprak, bunun temelinde kadının siyasetteki yerinin gerilerde olmasının yattığını vurguladı.

Toprak, Türkiye'deki kadınların siyasete katılımda Müslüman ve az gelişmiş ülkelerin daha gerisinde olduğunu da söyledi.

Türkiye'de kadının siyasetteki yerinin yüzde 14 olduğunu ve bu durumun ülkede kadını geriye ittiğini belirten Toprak, siyasette kadın için kotanın olmaması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"En azından Başbakan Erdoğan, kotaya karşı. Başbakan, kotaya karşı oluşunu da 'kota kadınlar lehine de olsa bir ayrımcılık. Kadınlar geldikleri noktalara hak ederek gelmeliler' diye savunuyor. Herkes geldiği yere hak ederek gelmeli ama 1934'deki yüzde ile bugün aradan geçen 78 yıla rağmen yüzde 14'e gelinmiş olması başarı olarak kabul edilemez. Üstelik kadınlar Türkiye'de üst görevlerde ve siyasal arenada da yok."

Toprak, Meclis'te erkeklerin ağırlıkta olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Bir ortamda kadınlar eğer azınlıktaysa, erkeklerin domine ettiği bir dünyada kadınlar bu yüzden farklı düşünmekten çekiniyor. 'Kadınlar daha vicdanlı, daha barışçıl' denilir ama bu durum Meclis'te öyle olmuyor. Kadınlar, partileri doğrultusunda hareket ediyor. Bu, belki parlamenter düzenin ya da parti içi disiplinin bir sonucu olabilir. Sonuç olarak, orada biz kadınların bir araya gelip meseleleri çözmemiz gerekiyor. Çünkü biz olaylara daha barışçıl bir dille ve farklı bir bakış acısıyla yaklaşabiliriz."

-TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gönül-

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül de Meclis'te 24. dönemde kadınların karar alma mekanizmalarında sayılarını artırmaya çalıştıklarını belirtti.

Gönül, siyasetin sürekli mücadele isteyen bir alan olduğuna işaret ederek,

"Kadınlar için kota, pozitif ayrımcılık gibi bir sürü alanda çalışma yapılabilir. Asıl engel, bu alanın erkeklerin kullandığı bir alan olması. Türkiye'de karar alma mekanizmalarında da sıkıntılar olduğundan bahsediliyor. Biz 24. dönemde karar alma mekanizmalarında kadınların saysını artırmak istiyoruz" dedi.

Tüm kurumlarda kadın varlığını artırmak için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Gönül, 90'lardan itibaren Meclis'te görev almış kadın milletvekillerinin verdikleri soru önergeleri ve konuşmalarını kapsayan istatistiki çalışma yaptıklarını dile getirerek, şunları söyledi:

"Parlamentodaki kadınlar aslında istedikleri yerde. Birkaç komisyonda görev yapan kadın milletvekili bile var. Meclis çalışanlarının yüzde 40'ı kadın ama idari sayısında kadınlarda azlık var. Buna rağmen kadınların parlamentoda önlenemez bir talebi var. Milletvekili adaylıklarına baktığınızda aday adayı kadının en çok bu dönemde olduğunu görüyoruz. Kadınların talepkar olmasının bizi geriye götüreceğine inanmıyorum ama her zaman üzerinde çalışılması gereken bir alan olduğunu da aklımızdan çıkarmamız gerekir."

Toprak, yerel yönetimlerde siyaset yaparak parlamentoya gelen kadınların, siyasette var olma surecinin daha uzun olacağını savunarak, "Kadınların, yerel yönetimden parlamentoya geldiğinde daha güçlü olacağına inanıyorum. Çünkü yerel yönetimler kadınla birbirine çok örtüşen bir alan. Ama yerel yönetimlerde kadınlar yok. Artık tüm şehirlerde sosyal belediyeciliğe gidişin olduğunu düşünürsek kadınlar tarafından çok rahat yapılabilen bir alan olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden yerel siyasette kadın varlığını artmasını istiyorum" ifadesini kullandı.

-BDP İstanbul Milletvekili Tuncel-

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de kadınların, kararlı olduklarında her konuda başarı kazanacaklarını söyledi. Türkiye'deki kadınların erkek egemen bir toplumda yaşadığına değinen Tuncel, "Kadın meselesi politiktir. Sadece parlamentoda değil, toplumsal yaşamın her alanında her mesele, kadın ve erkek acısından konuşulmalıdır. Cinsiyetçi dile karşı durmak çok önemlidir" diye konuştu.

Tuncel, erkeğin değil kadının niteliğinin tartışıldığına işaret ederek, var olan durumun kadının suçu olmadığını vurguladı. Meclis'te 550 milletvekilinden sadece 78'inin kadın olduğunu dile getiren Tuncel, "Biz BDP'li kadınlar olarak kotanın çok önemli olduğunu savunuyoruz. Partimizde iki genel başkanımız var ve biri kadın olmak zorunda" dedi.

Kadınların her konuda yeterli olmayabileceğini ama çabuk öğrendiklerini dile getiren Tuncel, "Kadınlar toplumsal yaşamın temelidir. Bir erkek bir ay eve gelmediğinde hiçbir şey olmaz ama kadın gelmediğinde her şey değişir" diye konuştu.

-KA-DER Başkanı Aydın-

KA-DER Başkanı Çiğdem Aydın da siyasetin erkek egemen bir alan olduğunu belirterek, "Biz nasıl bununla başa çıkacağız- Kadınlar arasında birlikte iş yapma kültürünün değişmesi ve gelişmesi gerekiyor" dedi.

Aydın, erkeklerin kadınlarla beraber çalışmaya alışamadığını savunarak,

"Kadınlar olarak inadına bu alanlarda mücadelemizi sürdürüyoruz. Türkiye'de pek çok kadın, hakkı olmasına rağmen hiçbir şeyini seçemiyor. Her şeye erkekler karar veriyor. Kadınların haklarını kullanmakla ilgili problemleri var" diye konuştu.

Muhabir: Sarp Sözer-İlkay Güder

Yayıncı: Murat Taydaş - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Siyasal Karar Alma Mekanizmalarında Kadın Temsili' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement