Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, kentte 220 hayvanın şap hastalığına yakalandığını ve bunlardan 58'inin telef olduğunu söyledi. Aslan kentte 2 hafta önce hastalığın tespit edildiğini belirtti.
"HASTALIK ÇOK HIZLI YAYILIYOR"
Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, kentte 2 hafta önce şap hastalığının tespit edildiğini belirterek, "Bu çıkan şap hastalığının yeni bir tür olduğunu öğrendiğimizde ilk yaptığımız şey Sivas sınırlarını hayvan hareketlerine kapatmak oldu. Ardından tüm hayvan pazarlarımızı kapattık. Böyle olduğu için de hastalık Sivas'ta çok hızlı bir yayılış göstermiyor şu an. ve aldığımız karantina tedbirlerinin yanı sıra bakanlıktan da yeni çıkan tiple ilgili aşı talep ettik. ve aşıyı da gönderdiler. Yaklaşık 10 gündür de aşılama çalışmalarını yürütüyoruz." dedi.
"7 BİN 330 ADET AŞI YAPILDI"
Şu ana kadar Sivas'ta 22 ahırdan hastalık çıktığını ifade eden Aslan, "Bugün itibariyle ölen toplam hayvan sayımız 58, hasta olan hayvan sayımız ise 220. Şap aşılama çalışmalarına son hızla devam ediyoruz. Tüm veteriner hekimlerimiz şu an sahada. 7 bin 330 adet aşılama yapılmış durumda. Aşılama yaparken hastalık çıkışı olan yerler öncelikli yerlerimiz oldu. Daha sonra ithal kaynaklı işletmelerimizde çalışma yürüttük. Ardından büyük ticari işletmelerimizi ve en sona da küçük aile işletmelerini bırakacak şekilde bir aşılama politikası izliyoruz. İlimizdeki tüm hayvanları aşıladıktan sonra karantina tedbirlerini kaldırmayı düşünüyoruz." dedi.
"İNSANLARA NADİREN BULAŞIYOR"
Şap hastalığı nedeniyle gerçekleşen ölümlerin çoğunlukla ithal kaynaklı işletmelerden çıktığını belirten Aslan, ölümlerin karantinaya tabi olduğunu ancak tazminata tabi olmadığını ifade etti. Aslan, tazminat ödenmesi için gerekli girişimlerde bulunulduğunu, bunun için bir mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Aslan ayrıca şap hastalığının insanlara nadiren bulaştığını belirterek çiftçilerin bu konuda tedirgin olmaması gerektiğini söyledi.
ÇARESİZ HASTALIK 'ŞAP' NEDİR?
Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir; öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir.
Son Dakika › Güncel › Sivas'ta Şap Hastalığı 58 Hayvanı Telef Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (3)