Sivas'ta Kene İstilası - Son Dakika
Güncel

Sivas'ta Kene İstilası

Sivas\'ta Kene İstilası

Sivas'ta, kene ısırması sonucu üç kişi hastanelik oldu.

09.04.2013 19:44  Güncelleme: 10:54

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanan üç kişi başvurdu.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Sivas'ın dünyanın en büyük KKKA'yla mücadele merkezi olduğunu belirterek, hastalığa karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de havaların ısınmasıyla birlikte kene vakaları da yeniden ortaya çıktı. Yozgat'ın 2 ilçesinden 3 kişi kene ısırması sonucu KKKA teşhisiyle Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne müracaat etti. Hastaların yapılan tedavi sonrasında tehlikeyi atlattıkları ve sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi. Hastanenin Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş şu bilgileri verdi:

"Cumhuriyet Üniversitesi KKKA açısından dünyanın en büyük tedavi merkezi. Bizdeki olgu kadar başka merkezlerde hasta yok. Hastalarımız daha çok Tokat, Çorum, Yozgat bölgesinden geliyor. Erzincan'dan gelen hastalarımız var. Sivas'ın kuzey kısmından; Koyulshisar, Şuşehri ve benzeri ilçelerden gelen hastalarımız da var. Bu sene 3 tane vakamız oldu. 3 hastamızın 2'si Yozgat Çekerek'ten, diğeri de yine Yozgat Sarayköy'den gelen bir vaka. 3 vakamızın da durumu iyi. Bir tanesini taburcu ettik. Bir tanesini bir iki gün içerisinde göndereceğiz. Bir tanesinin durumu ciddiydi. Kanamaları vardı ve yoğun bakıma aldık. Yoğun bakım şartlarında destek vererek hasta toparlandı. İnşallah onu da bir kaç gün içerisinde taburcu etme aşamasına geliriz."

'RİSKLİ BİR HASTALIK'

KKKA'nın riskli bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dökmetaş, sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

"Bugünlerde piknik alanlarına giden, dağlık bölgelerde, kırsal alanlarda gezen vatandaşlarımıza dikkatli olmalarını öneriyoruz. Kene ile teması olanlar dikkat etmeliler. Piknik alanından eve gelenler banyolarını yaparken vücutlarını kontrol etmeliler. Kene tutulması söz konusu ise en kısa süre içerisinde hekime başvurularak kenenin çıkarılması sağlanmalıdır. Çünkü sürenin uzaması hastalığın ağırlaşmasına vesile olabiliyor. Bu nedenle kene ile temastan sonra en kısa sürede çıkarılmasını önermekteyiz. Yine sağlık çalışanlarını dikkatli davranmalarını öneriyoruz. Hastaların kanını alırken, muayenesini yaparken eldivenlerini giymeli, maskelerini ve gözlüklerini takmalılar. Daha önce bu hastalık nedeniyle bir hemşiremiz ve doktorumuz vefat etti. Riskli bir hastalık."

SİVAS'TA BİN 152 VAKADAN 89'U ÖLDÜ

2002 yılında bu yana Türkiye'de kene ısırması sonucu KKKA hastalığına yakalanan 7 bin kişinin bin 152'si Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde tedavi gördü. Bu hastalardan 89'u yaşamını yitirdi.

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement