Vali Zübeyir Kemelek, "Böyle bir acıyı Sivas'ın bir daha görmesini istemiyorum" dedi. 114 STK adına ise Belediye Başkanı Doğan Ürgüp açıklama yaptı.
Sivas'a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere 37 kişinin öldüğü olayların 20'inci yıldönümü nedeniyle otele ilk ziyareti, Vali Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile bazı protokol üyeleri gerçekleştirdi.
Vali ve beraberindekiler Eski Madımak Oteli, bugünkü İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi içinde olayda ölenlerin isimlerinin yer aldığı panoya karanfil bıraktı. Ardından Vali Zübeyir Kemelek kısa bir açıklama yaptı. Kemelek, olayda yaşamını yitirenlerin hayatını kaybedenlerin acılarını paylaşma ve bundan sonra Sivas'ın kardeşlik barış ve huzur ortamına katkıda bulunmak amacıyla bugün bu ziyarette bulunduklarını belirterek, "Sivas halkı bu olaydan büyük üzüntü duymakta. Bizler de Sivas'ın yöneticileri olarak her zaman Sivas halkının yanında olmaya devam ediyoruz. Şu anda yürüyüş ve bazı gösteri grupları olacak. Anmak için buraya gelecekler. Biz onlardan önce bu ziyaretimizi yaptık. Ben tekrar yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Böyle bir acı Sivas bir daha görmesin istiyorum" dedi. Vali konuyla ilgili neden sürekli 'olay' kelimesi kullanıldığını, bunu neden 'vahşet' olarak nitelendirilmediği ve basitleştirildiği yönündeki soru üzerine, "Basitleşecek bir şey yok. 37 insan ölmüş. 20 yılda bunun üstüne katlanarak acıyı sürdürmenin de anlamı da yok" diye cevap verdi.
114 STK ADINA AÇIKLAMA
Daha sonra Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları Birliği ile bazı odalar ve dernek başkanlarının yer aldığı 114 Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri otel önüne yürüyerek geldi. Bina içerisine girerek karanfil bırakan STK'lar adına Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ortak açıklama yaptı. Olayda yaşamını yitirenleri saygıyla andıklarını belirten Ürgüp, "20 yıl önce şehrimizde tezgahlanan insanlık dışı olaylarda halkımızın ayrıştırılması hedef alınmış ve en güzel örneğini yaşattığımız birlik ve beraberlik kültürünün temellerine nifak tohumları atılmak suretiyle kardeşliğimiz yok edilmek istenmiştir." dedi. akabinde yaşanan Başbağlar olayının da bu oyunun bir parçası olduğunu belirten Ürgüp, 'Sivas'ta meydana gelen olay Türkiye'de tüm kesimlerin üzerinde ittifak ettiği şekliyle karanlık bir takım odakların planlı provokasyonlarıyla meydana gelmiştir. Bu olayla ilgili yaşanan yargı süreci olayın gerçek faillerini ortaya çıkarmamıştır" dedi.
Cumhurbaşkanlığı'nın Devlet Denetleme Kurulu'nu olaylar için devreye sokmasını memnunlukla karşıladıklarını belirten Ürgüp, olayda hayatını kaybedenlerin acılarını yüreklerinde yaşadıklarını ve paylaştıklarını belirtti. Sivas ve katliam kelimelerinin bir arada kullanılmasından rahatsız olduklarını dile getiren Ürgüp, birlik ve beraberliğin devamı için her türlü çabanın içerisinde olacaklarını dile getirdi.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Anma programları sırasında kent merkezinde olumsuz her hangi bir olay görülmemesi için programın yapılacağı yürüyüş güzergahı ile anmanın yapılacağı eski Madımak Oteli, bugünkü Bilim ve Kültür Merkezi çevresinde yoğunlaştı. Kentteki polislere ek olarak Tokat, Yozgat, Çankırı, Erzincan, Çorum, Kayseri, Malatya ve Kahramanmaraş'tan gelen destek çevik kuvvet polisleriyle birlikte 2 bin 500 polis görev aldı. Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatıldı. Anma etkinliği için gelen gruplar da erken saatlerden itibaren otel önünde beklemeye başlarken, bir kısmı ise yürüyüşün başlayacağı Ethembey Parkı önünde toplanıyor. Grup 11.00'de yürüyüşe geçecek. - Sivas
Son Dakika › Güncel › Sivas Olaylarının 20'nci Yılında Hüzünlü Anma - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?