Sivas katliamının yaşandığı şimdi Bilim ve Kültür Merkezi olan Madımak Oteli'ne ilk ziyareti Vali Alim Barut ve Belediye Başkanvekili Erdal Karaca yaptı.
Madımak Oteli'ne giden Vali Barut ölenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundu. Vali Alim Barut yaşananların bir "tezgah" olduğunu söyledi.
"Bu canlar bizim canlarımız. Bu yangın Sivas'ımızı yaktı, geleceğine kastetti. Biz hiçbir zaman ayrı gayrı yapmadık, yapmıyoruz, yapmayacağız. Sivaslılar da ayrı gayrı yapmadılar. Binlerce yıldır burada birlikte yaşadık. 21 yıl öncesinden de bugüne yine birlikte yaşadık. Maalesef bu bir tezgahtı. Bu tezgaha 37 canı toprağa verdik. Hiçbir zaman anılarını kalbimizden silmeyeceğiz. Anıları ile yaşayacağız ama hep tarihin tekerrür etmemesi için çalışacağız. Ama geleceğe de bakmak zorundayız. Geleceğimizin birlik, beraberlik ve huzur içinde, aydınlık içinde olması için buradan ders çıkaracağız. Acılarımızı gömmüş olmamız da geleceğimize ilişkin planlar yapmamayı, güzel günler hayal etmememizi gerektirmiyor. Bu acı hepimizin acısı. Sivaslı bundan rahatsız. Her kesimi rahatsız. Demek ki bir plan icra edilmiş, maalesef amacına ulaşmış. Ama bundan sonra yaşanmayacak, bundan sonra yaşanmaması için ne gerekiyorsa Sivaslı olarak da, insan olarak da elimizden geleni yapacağız."
Sivas Valisi Alim Barut eski otel binasında ölenler için karanfil bıraktı. [Fotoğraf: AA]
Demirtaş da katılacak
Anma programları sırasında kent merkezinde bir gerginlik olmaması için yoğun güvenlik önlemleri alındı. 2 bin 500 polis görevlendirilmiş durumda.
Anma etkinliklerine bu yıl Şırnak'ın Uludere ilçesinin Irak sınırında 28 Aralık 2011'de Türk ordusu tarafından düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 köylünün yakınları da katılacak.
Ayrıca ana muhalefet partisi CHP'yi 9 milletvekili temsil edecek. Partisi tarafından cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da Sivas'ta olacak.
Madımak'ta neler olmuştu?
2 Temmuz 1993'te, Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında yazar Aziz Nesin'in de olduğu çok sayıda aydın ve sanatçı dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak Sivas'a gitti.
Aziz Nesin'e burada, daha önce söylediği "Bin yıl önce inmiş kitabın nesine inanayım?" sözü hatırlatıldı. Bunun üzerine Nesin, bir muhabir ve oradaki bir grupla tartıştıktan sonra Madımak Oteli'ne geçti.
Daha sonra bir grup önce şenliğe katılanlara Kültür Merkezi içinde saldırdı. Taşlı, sopalı kavga polis tarafından engellendi. Bu kez binlerce kişi, Hükümet Meydanı'nda toplandı ve slogan atarak davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'ne ulaştı. Grup önce Madımak Oteli'ni taşladı ve otel önündeki araçları ateşe verdi. Madımak Oteli, tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı.
33 aydın ve sanatçıyla iki otel görevlisi ve iki saldırgan hayatını kaybetti.
Yazar Aziz Nesin otelin üst katlarına sığınmayı başardı. Otele yanaşan bir itfaiye aracı Nesin'i sığındığı odadan kurtardı.
Olayların ardından yargılama süreci başladı. Olayla ilgili süren davada en son yedi kişi için zamanaşımı kararı verildi. Bazı kaçakların davası ise halen devam ediyor. Davanın bir numaralı sanığı olarak 18 yıl boyunca aranan, dönemin Refah Partili Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak ise 10 Temmuz 2011'de Sivas'taki evinde hayatını kaybetmişti.
Madımak Oteli daha sonra İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürüldü, altındaki kebapçı da taşındı. Ancak katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları buranın müze olmasını istiyor.
Son Dakika › Güncel › Sivas Katliamının 21. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?