Sıtkı Fırat, Fotoğraf sanatının ulusal ve uluslararası alanda önemli temsilcileri olmaları, özgün çalışmaları, üretimleri ve alana yaptıkları büyük katkılarından dolayı fotoğraf dalında 2011 yılının Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü aldı.
GAFSAD'da Yedigöller, sıladan gurbete fotoğrafın ardında 65 yıl, Kemaliye, Miyanmar, Kamboçya gösterilerini yaptı. 150 dakika gösteri ve konuşma yapan Fırat, belgesel fotoğrafın daha kalıcı olduğunu bundan dolayı belgesel fotoğraf çektiğini söyledi.
Erzincan Kemaliye de doğdu. Yedi yaşında gurbetçi oldu. İlk, orta ve öğretmen okulunu İstanbul' da bitirdi. Anadolu'da bir yıl köy öğretmenliği yaptı. Daha sonra girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünde fotoğrafla tanıştı. Fotoğraf eğitimini aldığı Şinasi Barutçu'dan etkilenerek, ilk makinasını 1949 yılında alarak fotoğraf çekmeye başladı.
Resim öğretmeni olarak çalıştığı Diyarbakır ve Ankara Öğretmen Okullarında fotoğraf kursları açtı. 1966 yılında devletçe gönderildiği Almanya'da Fotoğraf ve İş Eğitimi üzerinde incelemelerde bulundu. Öğretim üyesi olarak fotoğraf eğitimi verdiği Gazi Eğitim Enstitüsünden 1977 yılında emekli oldu. 1980 yılında Fıratcolor Renkli fotoğraf laboratuvarını kurdu.
Sanat hayatına resim yaparak başlayan, devlet sergilerine katılan Sıtkı Fırat, yoluna fotoğrafla devam etti. Türkiye'nin tanıtılmasını amaç edinerek adım adım dolaştığı Ülkenin, doğasını, kültürel zenginliklerini fotoğrafladı. Eserleri dergilerde, takvimlerde, Turizm Bakanlığı broşürlerinde ve afişlerinde kullanıldı. Yurdun birçok yöresi onun objektifi ile tanındı.
Yurt dışında 30'u aşkın ülkeyi gezerek fotoğrafladı. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Almanya, Rusya, Malezya, Kuveyt, Azerbaycan, Balkan Ülkeleri, Kıbrıs, Japonya ve Çin'de sergiler açtı. 1989'da Pekin'de açtığı "Türkiye" ve Ankara'da açtığı "Çin" sergilerinden sonra, 1999 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nin 50.kuruluş yılı için hazırlanan prestij kitabına fotoğraf çekmek üzere 14 ülkeden seçilen tanınmış fotoğrafçılarla ile birlikte davet aldı. Çinin değişik eyaletlerinde çektiği fotoğraflar "Focus on China" isimli prestij kitabında yayımlandı. Daha sonraki yıllarda üç defa Çin fotoğraf sanatı derneğince uluslar arası fotoğraf festivallerine davet edilerek sergiler açtı.
Yurtiçinde ve yurtdışında açtığı 100'ün üzerindeki sergiden, "Memleketim", ''Türkiye,'' "Doğu Karadeniz in Güzellikleri", "Ormanlarımız ve güzellikleri", "Güneşin Doğduğu Yer Türkiye", "Yurttan ve Dünyadan Yansımalar", "Saklı Cennet Kemaliye" adlı sergileri yurdun bir çok ilinde tekrarladı.
Çok sayıda ödülün sahibi olan Sıtkı Fırat'a 1998 yılında TÜRKSAV tarafından "Türk Dünyasına Hizmet Ödülü", 2004 yılında FSK tarafından "Fotoğrafta 50.yıl Onuru", 2001 yılında FIAP tarafından "Yılın Duayen Sanatçısı", 2005 yılında Sanat Kurumu'nca "Yılın Fotoğraf Sanatçısı" ünvanları ve 55. Fotoğraf yılı dolayısı ile Kültür Bakanlığınca başarı plaketi verildi.
Sıtkı Fırat 1976'da YAYKUR Eğitim Enstitüleri için "Fotoğrafçılık'' adlı kitabını, sonraki yıllarda "Selçuklu Sanatı", "Güneşin Doğduğu Yer Türkiye", "Yurttan ve Dünyadan Yansımalar",
"Saklı Cennet Kemaliye" adlı fotoğraf kitaplarını yayımladı. Türk Fotoğrafçılar Kütüphanesi serisinden "Sıtkı Fırat kitabı" çıktı. 60. fotoğraf yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığına "Türkiye'den Renkler ve Şaheserler" adlı prestij kitabını yayımladı.2012 yılında "Mevsim Mevsim Yedigöller" kitabını yayımladı ve Fotoğraf Sanatı kurumunun yayınladığı "Fotoğraf Ustaları" kitabında yer aldı.
Birçok dergi ve televizyon kanallarında portfolyoları yayınlanan, seçici kurul üyeliklerinde bulunan Fırat'ın 2011 yılında TRT tarafından belgeseli çekildi. İstanbulda kurulan fotoğraf müzesinde cumhuriyet dönemi fotoğrafımızda iz bırakanlar sergisinde ve kitabında yer aldı.
Sıtkı Fırat TÜTAV, TÜRKSAV ve İLESAM üyesi, AFSAD onur üyesi, FSK kurucu ve onur üyesi olup dul ve üç çocuk babasıdır.
Son Dakika › Güncel › Sıtkı Fırat GAFSAD'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?