Yalova'da 4.5 şiddetinde yaşanan deprem 18 yıl önce yapımına başlanan ve tamamlanması için gün sayan erken uyarı sistemi sayesinde 2 gün önce tahmin edildi. Ancak depremin beklendiği haberinin vatandaşla paylaşılmaması yeni bir tartışma konusu başlattı. 4.5 şiddetindeki depremin 2 gün önce sinyalini veren erken uyarı sisteminin geliştirilme aşamasında olduğunu belirten Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, vatandaşa duyurulma noktasında belediyenin bir sorumluluğunun bulunmadığını söyledi.
Yalova'nın Çınarcık ilçesinde dün meydana gelen 4.5 şiddetindeki deprem, sarsıntıların önceden tahmin edilip edilemeyeceği konusunu tekrar gündeme getirdi. Yalova'da 4 adet deprem erken uyarı istasyonunun bulunduğunu ifade eden Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Bu tip çalışmalar kısa vadede neticelenmiyor. Bu neticelerin bilimsel bir gerçek olup ortaya koyulması gerekiyor. 18 yıldır süren bir çalışmanın daha yeni yeni sonuçları alınmaya başladı. Örneğin radon denilen bir gaz var. Depremden önce bu gazın çıkışı söz konusu. Şu anda o gazın çıkışını bilecek bir teknoloji, onu ortaya çıkartacak bir bilimsel çalışma yok. Bazı şeyler bilime dayanmadan ortaya atılıyor. Burada şimdi erken uyarı sistemi gerçeği var. Bu 2 seferden beri bize sonucu gösterdi. Ben bu anlamda çok umutlandım. Vatandaşlarımızı bilgilendirirken de yüzde 100 erken uyarı sistemi çalışması ondan sonra depremin vuku bulduğu kesinleştiği zaman vatandaş bilgilendirilebilir. Şimdi 2 taneyi bildik. Bir sonraki depremde öyle bir sinyal gelmezse, vatandaşlarımız zor durumda kalır" dedi.
"Vatandaşa duyurmak belediyenin sorumluluğunda değil"
Vatandaşa duyurulma noktasında da belediyenin yetki ve sorumluluğu bulunmadığının altını çizen Salman, "Vatandaşı bilgilendirmenin sorumluluğu bizde olsa elbette bende mutlu olurum. Bir an önce vatandaşı kötü bir olayla karşı uyarmak isteriz. Doğa Hareketlerini Araştırma Derneği önce verileri AFAD'a bildiriyor, AFAD da valiliğe bildirip, vatandaşa duyurmakla hükümlü. O aşamada belediyemize görev verilirse, biz de o görevi sonuna kadar en iyi şekilde yerine getirmekte mükellefiz" diye konuştu.
"Şu anda deprem hiç olmadığı kadar yakın görünüyor"
Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir ise, yaşanan 4.5 şiddetindeki depremin tali bir fay hattında olduğunu belirterek, "Bu deprem Kuzey Anadolu fay sistemi içerisinde yer alan faylardan bir tanesidir. Bu fay sistemi bundan büyük depremler üretmesi beklenmez. Bunun öncü bir deprem olduğunu söylemek doğru değil. Bu başlı başına bir depremdir. Bu demek değildir ki bu deprem önümüzde meydana gelecek depremin habercisidir. Bu sadece Yalova ile sınırlı olmayıp, Gemlik ilçesi ciddi anlamda sıkıntılıdır. İnsanların önlem alması gerekiyor. Yağmur yağdığında nasıl şemsiye açıyorsanız, şu anda da deprem hiç olmayacağı kadar yakın gözüküyor" dedi.
Yalova'nın Çınarcık ilçesinde de çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Kendir, "Yeni bir deprem başka bir afetin kapısını açabilir. Oluşabilecek bir depremde Çınarcık'ta heyelanlar meydana gelebilir" şeklinde konuştu.
Yalova'da yaşayan vatandaşlardan Asiye Karabulut da, "Depremlerden tedirginiz. Artçı olması bizi bir nevi mutlu ediyor. Büyük bir deprem olmasın diye dua ediyoruz. Oturduğumuz evin depreme dayanıklı olup olmadığını bilmiyoruz. Deprem anında korktum ve panik yaptım" dedi.
Bir diğer vatandaş Erkan Kurt ise, "1999 depremini yaşadığımız için o korku var. 7.4'ü gördükten sonra bu depremler bize hafif kalıyor. Vatandaşların üzerinde psikolojik baskı ve etkisi var. Evimiz depreme dayanıklı ama Yalova genelinde dayanıklı çok evin olduğunu düşünmüyorum" dedi. - YALOVA
Son Dakika › Güncel › Sistem Depremi Önceden Bildi, Yalova'da Tartışma Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?