Siroz Hastasının Kalp Kapağı Değiştirildi - Son Dakika
Güncel

Siroz Hastasının Kalp Kapağı Değiştirildi

Siroz Hastasının Kalp Kapağı Değiştirildi

Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'nde siroz hastasının önce kalp kapağı değiştirildi, ardından karaciğer nakli yapıldı.

10.09.2013 16:00  Güncelleme: 12:32

Hastane yetkilileri bu yöntemin dünyada bir ilk olduğu ifade etti.İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde çok önemli bir cerrahi müdahale daha yapıldı.

Kalp kapağından rahatsız olan ve aynı zamanda siroz hastası, 64 yaşındaki Şeyhmuz Özgün adlı hastaya dünyada ilk kez denendiği belirtilen uygulama ile ilk önce kalp aort kapağı değiştirildi ardından da karaciğer nakli yapıldı. Uzmanlar kalp kapağı değiştirilen hastalara yapılan karaciğer nakillerinin çok riskli olduğunu belirterek hastanın kaybedilme riskinin çok yüksek olduğunu belirtti. Ancak, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Karaciğer Nakli Bölümü ile Kardiyoloji Bölümleri'nin koordineli biçimde çalışmasıyla dünyada ilk kez yapılan bu tür ameliyatla hasta sağlığına kavuştu ve kısa sürede taburcu edildi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd.Doç.Dr. Mehmet Aslan, başarının mimarları Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ile birlikte ortak basın toplantısı düzenlerken, elde edilen başarının dünyada ilk kez yapılan bir operasyon olması nedeniyle Türkiye'nin imaj, prestij ve bilimsel başarısını ortaya koyduğunu söyledi. Hastane yönetimi olarak yapılacak her türlü güzel işin arkasında olduklarını anlatan Yrd.Doç.Dr. Aslan, bu başarı sadece üniversitenin başarısı değil şehrin ve Türkiye'nin başarısı olarak görülmesi gerektiğini de ifade ederek emeği geçenlere teşekkür etti.

"HASTANIN KAYBEDİLME RİSKİ YÜKSEKTİ"

Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Sezai Yılmaz ise, yapılan uygulama hakkında bilgiler verdi. Karaciğer nakli yapılacak olan bir hastanın ameliyat öncesi kalbinin tam anlamıyla değerlendirilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Prof.Dr. Yılmaz, karaciğer sirozuna sahip hastaların yüzde 5-15'inde kanser koroner arter hastalığının mevcut olduğunu dile getirdi. Kendilerine Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nden başvuran 64 yaşındaki Şeyhmuz Özgün'in Hepatit B'ye bağlı karaciğer sirozu hastalığına sahip olduğunu belirten Yılmaz, buna bağlı olarak hastanın yemek borusundaki varislerden kanamalarının bulunduğunu söyledi. Şeymuz Özgün'ün aynı zamanda aort kapak hastası da olduğunu tespit ediklerini belirten Prof.Dr. Yılmaz, kalp kapak hastalığı nedeniyle karaciğer nakli sonrası hastanın kaybedilme şansının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyledi. Hastaya ameliyat yapılsa bile başarı oranımım neredeyse yarı yarıya azalacağını belirten Prof.Dr. Yılmaz, hastaya karaciğer naklinden önce Prof. Dr. Ramazan Özdemir başkanlığındaki bir ekip tarafından Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI) yapıldığını söyledi.

Hastanın aortik kapağının düzeltildiğini belirten Prof.Dr. Yılmaz, "Bu non-invaziv girişimini hasta iyi tolere etti. Hastaya 3 hafta sonra da karaciğer nakli yapıldı. Ameliyattan yaklaşık 2 hafta sonra hastayı taburcu ettik. Hasta şu anda evinde son derece sağlıklı bir şekilde yaşamaktadır. Hastanemize kontrol için geldi. Hastayı basına tanıtabilmek için burada misafir ettik. Bu hasta TAVI sonrası, yani Ramazan Hocamız tarafından yapılan aortik kapak girişimi sonrası karaciğer nakli yapılan dünyadaki ilk hastadır. Bu hastadaki başarı, hastanemizdeki iki gurubun koordineli çalışmasıyla elde edilmiştir" dedi.

BAŞARI KOORDİNE SONUCU GELDİ

Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ramazan Özdemir ise, bu başarının koordineli bir çalışmanın sonucu elde edildiğini kaydetti. Kendilerine başvuran hastanın dünyada bu şekilde tedavi edilen ilk hasta olduğunu ifade eden Prof.Dr, Özdemir, şöyle devam etti:

"Aort darlığı' dediğimiz kalbin ana atar damarı çıkışındaki darlık bizim sık gördüğümüz hasta guruplarından. Ama bu hastanın, doğuştan iki kalp kapağı da sorunluydu. Hastamız siroz hastası olduğu için ameliyat olması gerekiyordu. Ameliyat riskli olduğu için TAVI işlemini kendisine uyguladık. Bu şekilde 2 ilki yaşamış olduk. Bu hastaya genel anestezi de vermedik. Bu hasta için genel anestezinin de başlı başına bir riski vardı. Lokal dediğimiz yalnızca giriş bölgesi, yani anjiyo yaptığımız bölgeyi uyuşturarak bu hastamıza bu işlemi uyguladık ve yaklaşık yarım saat içerisinde işlem bitmişti. 1-2 hafta sonra da karaciğer nakli uygulanmıştı. Literatüre baktığımızda da bu konuda bu şekilde bir hasta dünyada ilk defa uygulanmış oldu."

DOKTORLARA TEŞEKKÜR

Birçok hastanenin riskli olarak ameliyata almadığı 64 yaşındaki Şeyhmuz Özgün ise sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Özgün, daha önce birçok hastane gezdiğini belirterek hastalığına çare bulunmadığını söyleyerek son olarak geldiği Turgut Özal Tıp Merkezi'nde iki ayrı ameliyatın ardından sağlığına kavuştuğunu belirtti. - Malatya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Siroz Hastasının Kalp Kapağı Değiştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement