Şirketlere, Global Pazarda Rekabet Desteği - Son Dakika
Güncel

Şirketlere, Global Pazarda Rekabet Desteği

Şirketlere, Global Pazarda Rekabet Desteği

Türkiye'nin ilk Ürün Yaşam Döngüsü Merkezi EGE PLM çalışmalarına devam ediyor.

09.02.2016 14:14  Güncelleme: 14:16

Ege Üniversitesi Rektörlüğü'nde PLM (Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi) çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Rektör Yardımcısı ve Ürün Yaşam Döngüsü Merkez Müdürü Prof. Dr. Semih Ötleş, Almanya ve Avusturya'dan akademisyenler katıldı. Etkinliğin açılışında kısa bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, çalıştayın verimli geçmesini temenni etti. Etkinlik Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ürün Yaşam Döngüsü Merkez Müdürü Prof. Dr. Semih Ötleş'in başkanlığında devem etti.

Ege PLM Merkezi'nde verilecek eğitimlerle, lisans üstü öğrencilere ürün geliştirme sürecinde kullanılan teknikler ve yazılımların öğretileceğini ve mezunların iş hayatına hazırlanmasını amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Semih Ötleş verilecek eğitimlerle, küresel şirketlere hizmet ve ürün tedariki yapan KOBİ düzeyindeki firmaların, ürün geliştirme süreçlerine entegrasyonu konusunda destek vereceklerini, Ege PLM Merkezi'nde sanayi kuruluşlarına verilecek araştırma ve ürün geliştirme desteğiyle de şirketlerin global pazarda rekabet güçlerinin artırılmasına katkı sağlayacaklarını ifade etti.

Ege Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, tarafından başlatılan Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi- Product Lifecycle Management (PLM) konusundaki çalışmalar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ötleş başkanlığında oluşturulan komisyon tarafından 2012 yılında başladı. Komisyon çalışmaları kapsamında PLM konusunda uluslararası düzeyde etkin çalışmalar gerçekleştiren Alman üniversite ve araştırma merkezleri ziyaret edildi. Bu konudaki teknolojik gelişmeler hakkında bilgi alınarak, bu üniversitelerdeki akademisyenler ile ikili ilişkilerin oluşması sağlandı.

2014 yılının"Türk-Alman Bilim Yılı" olması nedeniyle, Ege Üniversitesi'ndeki PLM çalışmaları farklı bir boyut kazanarak, Prof. Dr. Semih Ötleş başkanlığında, Mühendislik Fakültesi ile Ege Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarından oluşan bir PLM çalışma grubu oluşturuldu. PLM çalışma grubu PLM konusundaki farkındalığı artırmak amacıyla, 2014 ve 2015 yıllarında konferanslar ve çalıştay düzenledi.

TÜRKİYE'NİN İLK PLM MERKEZİ

Ege Üniversitesi bünyesinde Türkiye'nin ilk PLM Merkezi 2015 tarihinde kuruldu. PLM konusunda faaliyet gösterecek olan merkezin ismi"Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Mükemmeliyet Uygulama Ve Araştırma Merkezi ( EGE PLM )" olarak belirlendi.

Ege PLM Merkezi Yönetimi'nin girişimleri ile Contact Software ve Dassault firmaları ile yapılan iş birlikleri sonucunda günümüzde ürün geliştirme süreçlerinde aktif olarak kullanılan, ürün tasarımı ve süreç yönetimi ile ilgili yazılımlar EGE PLM Merkezi'ne kazandırıldı. Bu kapsamda öğretim elemanlarının Contact Software'den temin edilen CIM DATABASE yazılımına ait süreç eğitimleri devam ediyor. EGE PLM Merkezi'nin ürün geliştirme sürecinde farklı sektörlere açılımını devam ettirebilmek için, sektörel bazda yazılım firmalarıyla ilgili görüşmeler sürdürülüyor.

ERASMUS+ PROJESİ

Ege Üniversitesi'nin 2015 yılında Eğitim ve Endüstride PLM konusundaki farkındalığı artırmak ve bu kapsamda Avrupa ile stratejik işbirliğini güçlendirmek amacıyla (RAPROMISE) adı ile Erasmus+ projesine başvurdu. Eylül 2015 de kabul edilen proje Mart 2018'e kadar devam edecek. Avrupa Birliği ve Ulusal Ajans tarafından RAPROMISE projesinin bütçesi 215 bin Avro olarak belirlendi. Proje yürütücülüğünü Ege Üniversitesi'nin üstlendiği RAPROMISE projesinde, Türkiye'den CMS ve VESTEL firmaları Avusturya'dan Viyana Teknik Üniversitesi, Almanya'dan ise Stuttgart ve Kaiserslauten Teknik Üniversiteleri yer alıyor. RAPROMISE projesi kapsamında, bir tarafta projede yer alan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Ege Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarının PLM konusundaki eğitimlerinin tamamlanması amaçlanırken, diğer taraftan da proje ortaklarıyla birlikte ortak ürün geliştirme projelerinin gerçekleşmesi amaçlanıyor.

ÜRÜN YAŞAM DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ

Ürün Yaşam döngüsü (PLM), bir ürüne ait tüm mühendislik, imalat ve bakımına yönelik bilgileri, dijital ortamda saklayarak, kontrol edip, farklı profildeki kullanıcıların hizmetine sunan bir platform. Bir ürünün fikir aşamasından başlayarak tasarlanması, kullanılması ve ömrünü tamamlayıp, yeniden dönüşümüne kadar tüm süreçlerin yönetilmesini ifade ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şirketlere, Global Pazarda Rekabet Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement