Sırbistan'ın Boşnak asıllı Devlet Bakanı Süleyman Uglyanin, ülkede Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesindeki Boşnaklar'ın zor durumda olduğunu söyledi.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, bölgenin sorunlarını gündeme getirmek amacıyla "Sancak hakkında açık konuşalım" adı altında konferans düzenlendi. ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve Sürdürülebilir Toplumlar Enstitüsü'nün
(ISC) işbirliğiyle Sırbistan'da faaliyet gösteren Dış Politika Merkezi'nin (CSP) düzenlediği konferansa, Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay ile Boşnak asıllı Devlet Bakanı ve Sancak Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı Süleyman Uglyanin'in yanı sıra çok sayıda siyasi parti temsilcisi, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve davetliler katıldı.
Sırbistan'ın Boşnak asıllı Devlet Bakanı Süleyman Uglyanin, burada yaptığı konuşmada, Sırbistan'da yaşayan Boşnaklar'ın çok zor durumda olduğunu ifade etti. Uglyanin, "Boşnakların zor durumda olduklarını söylediğim zaman burada devlet kurumları, polis, savcılık ve diğer kamu kurumların Boşnaklara karşı tutumundan bahsediyorum. Bu sorunun çözülmesi için ilk yapılması gereken Boşnaklar'ı bu kurumlarda göreve getirmektir" diye konuştu.
Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay da Türkiye'nin Sancak bölgesine tarihi akrabalık perspektifinden baktığını ve bu bölgeye akrabalık ilişkileriyle bağlı olduğunu belirtti.
Bölgenin kalkınmaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Büyükelçi Bozay, Türkiye ve Sırbistan'ın iki Avrupa ülkesi olarak Balkanlar'da kalkınmayı sağlamak için işbirliği içinde olduklarını, yakında da Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç'in Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtti.
-"Ekonomik ve siyasi istikrar için ortak çaba içerisindeyiz"-
Büyükelçi Bozay, konferansa ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede de Türk yatırımcıları buraya getirmek için bölgenin ekonomik ve siyasi anlamda istikrarının önemli olduğunu belirterek, "Bu anlamda tüm gücümüzle ortak çaba içindeyiz" dedi.
Bölgeye yatırımcıları çekmek için yollar ve havaalanı gibi altyapı projelerine önem verdiklerini ifade eden Bozay, Sancak'ın coğrafi anlamda merkez bir yer olduğuna işaret etti.
Konferansta konuşan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) analisti Erhan Türbedar ise 1990'lı yıllarda Türkiye'nin Sancak'a yaklaşımının Bosna-Hersek'te yaşanan gelişmelere bağlı olduğunu ve Türkiye'nin o dönemde tanklarla kuşatılmış durumda olan Novi Pazar'da (Yeni Pazar) büyük bir katliamın yaşanmasından endişe duyduğunu anlattı. Türbedar, "kurtulmak" ve "eğitim almak" amacıyla Sancaklı yüzlerce gencin Türkiye'ye gittiğini söyledi.
Konferansın USAID ve ISC'nin yoğun çabaları neticesinde düzenlendiğini vurgulayan Dış Politika Merkezi Başkanı Aleksandra Yoksimoviç de Sancak bölgesinin eski Yugoslavya'nın parçalanmasını diğer bölgelerden daha çok hissettiğini, bu nedenle de yaralandığını, içerisinde birçok ulusun bir arada yaşadığı bölge olması nedeniyle de hassas bir durumda olduğunu ifade etti.
Sancak'taki sosyoekonomik durum ve güvenlik konularına da değinen Yoksimoviç, "Bugün Sancak'ta siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve dini topluluklar üzerinde ciddi bir bölünme söz konusu" diye konuştu.
Muhabir: Medin Haliloviç - Kayhan Gül
Yayıncı: Serkan Fidan - BELGRAD
Son Dakika › Güncel › Sırbistan'da 'Sancak' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?