Sinop'ta bulunan 2 bin 500 yıllık Sinop Kalesi, surlarına yapılan konutların işgalinden kurtulamadı. Halk arasında 'kale kondu' olarak bilinen binalar kamulaştırma maliyetlerinin yüksek oluşu nedeniyle bir türlü yıkılamıyor.
Sinop'ta günümüzden 2 bin 500 yıl önce Gaskalılar tarafından yapılan Sinop Kalesi'nin surları, vatandaşlar tarafından kullanılarak, evlerinin bir duvarı haline dönüştürüldü. Kale surlarını temel olarak kullananlar olduğu gibi, 12 metrelik kale koruma alanı içerisine ev de inşa edildi. Surlarla iç içe, bitişik ya da hemen yanında bulunan toplam 16 evin tahliye edilip yıkılması için çeşitli çalışmalar yapıldı. Kamulaştırma maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle bir aşama kaydedilemedi. Bu nedenle tarihi Sinop Kalesi kalekonduların işgalinden bir türlü kurtulamadı. 1982 yılından önce yapılan ruhsatlı, tapulu ve bir kısmı ise kaçak olan evler, zaman içerisinde vatandaşlar tarafından yenilendi. Kale surlarıyla iç içe olan evlere bazı vatandaşlar PVC pencere, Fransız balkon yaptırıp, çanak anten yerleştirdi.
Sinop Kültür ve Turizm İl Müdürü Hikmet Tosun, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 1982 yılında çıktığını ve kale koruma alanlarının belirlendiğini söyleyerek, 16 binanın tamamının bu tarihten önce yapıldığını belirtti. Binaların bu nedenle tapulu ve ruhsatlı olduğunu dile getiren Tosun, "Bu 16 binanın kamulaştırılıp yıkılması sürekli gündememizde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl kale surlarının temelleri temel olarak kullanmış 3 katlı bir evin kamulaştırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı girişimde bulundu. Bakanlığımız bu binayı 160 bin TL değerle kamulaştırdı. Ama bina sahipleri itiraz edip Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Geçen yıl dava sonuçlandı ve kamulaştırma bedeli 1 milyon 130 bin TL olarak belirlendi. Maliyetin çok yüksek olması nedeniyle Bakanlık kamulaştırmadan vazgeçti" dedi.
RESTORASYON İHALESİ YAPILDI
Binaların tamamının kamulaştırılması için yaklaşık 3.1 milyon lira gerekli olduğunu dile getiren Tosun, evlerin yıkılıp surların restore edilmesi için bütün çalışmaların ve projelerin hazır oludğunu kaydetti. 3 bin 200 metrelik Sinop Kalesi'nin restorasyonu için proje Bakanlık tarafından hazırlandığını ve ihalenin 9 Ekim'de gerçekleştirildiğini söyleyen Tosun, "Her yıl belirli miktarlarda ödenek ayrılarak kalenin restorasyonu yapılacak. İlk aşamada restorasyona kalekonduların olmadığı bölgelerde başlanılacak. Daha sonra bu evlerin tamamının yıkılıp kalenin tamamının restore edilmesini hedefliyoruz" diye konuştu. - Sinop
Son Dakika › Güncel › Sinop Kalesi 'Kalekondu' İşgalinden Kurtulamadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?